Težave se pojavljajo predvsem v mariborski in brežiški bolnišnici. Foto: MMC RTV SLO
Težave se pojavljajo predvsem v mariborski in brežiški bolnišnici. Foto: MMC RTV SLO

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je dejal, da so v Splošni bolnišnici Brežice že parafirali sporazum o reševanju težav, zaradi katerih so zdravniki za 4. april napovedali enourno opozorilno stavko. Ta sporazum je po Kuštrinovih besedah dober za obe strani.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo zagato reševali na petkovem sestanku vodstva s predstavniki zdravniških organizacij in ministrstva za zdravje.

Ponovno preverjanje vrednotenj dežurstev
Sicer pa so po Erženovih besedah ugotovili, da je vrednotenje dežurnega mesta treba znova preveriti. V posameznih primerih namreč zaposleni za opravljanje dežurstva dobijo sorazmerno nizko plačilo glede na njihove velike obremenitve in visoko stopnjo odgovornosti, pravi. Gre za specializante med opravljanjem dela na dežurnem delovnem mestu.

Glede te težave po njegovih besedah ne bo treba spreminjati pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, saj je ta v redu. Če se bo pokazala potreba po spremembi na tem področju, bodo namreč predlagali odprtje kolektivne pogodbe za zdravnike.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je dejal, da se je o odprtju kolektivne pogodbe pripravljen pogovarjati le, če se ta odpre v celoti. Tako bi uredili tudi druga vprašanja v pogodbi, kot je dolžina dopustov in drugih odsotnosti.