Zdravo življenje
rožnati oktober
Rožnati oktober je mesec ozaveščanja o raku na dojki. Foto: BoBo
Rožnati oktober
Cilj programa Dora je zmanjšati umrljivost žensk zaradi raka dojke za od 25 do 30 odstotkov. Foto: Borut Živulović/BoBo

Dodaj v

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1.300 žensk in okoli deset moških

Presejalni program za raka dojk Dora deluje že deset let
1. oktober 2018 ob 17:49,
zadnji poseg: 1. oktober 2018 ob 17:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svetovni mesec ozaveščanja o raku dojk, rožnati oktober, je priložnost za poziv k izbiri zdravega načina življenja, ki lahko pomembno zmanjša obolevnost. Najpogostejša oblika raka pri ženskah je visoko ozdravljiva bolezen, če je odkrita dovolj zgodaj, so opozorili v združenju za boj proti raku dojk Europa Donna.

Pomembno vlogo pri zgodnjem odkrivanju raka ima državni presejalni program za raka dojk Dora, ki deluje že deset let. Cilj programa je zmanjšati umrljivost žensk zaradi raka dojke za od 25 do 30 odstotkov. Na presejalno slikanje na dve leti vabijo vse ženske, stare med 50 in 69 let, slike pa nato neodvisno pogledata dva radiologa. S tem se poveča možnost za odkrivanje raka, je pojasnil vodja programa Maksimiljan Kadivec. V povprečju od štiri do pet odstotkov žensk v programu nato povabijo na dodatno slikanje, en odstotek pa na punkcijo dojke.

Program Dora izpušča pregled pri splošnem zdravniku, s čimer so po Kadivčevih besedah močno skrajšali čas do postavitve diagnoze in zdravljenja. Trudijo se, da je proces prijazen do žensk, saj želijo, da bi se jih čim več odzvalo vabilu na presejalno mamografijo. Program je namreč lahko učinkovit, če se odzove več kot 70 odstotkov žensk. Letos imam program Dora 72-odstotno odzivnost, opažajo pa, da je v novoodprtih presejalnih centrih za zgodnje odkrivanje odzivnost nekoliko slabša. Kadivec opaža, da se odzivnost vabilu nato sčasoma poveča, saj se "o programu med ženskami širi dober glas".

Postavitvi diagnoze raka običajno sledi naporno in dolgotrajno zdravljenje, ki vpliva tako na bolnico kot na njene svojce. Za lažje preživljanje težkega obdobja je pomembna tudi psihosocialna podpora, ki jo v združenju Europa Donna nudijo tudi v različnih programih, je pojasnila predsednica slovenskega združenja Europa Donna Tanja Španić.

Nasveti za zmanjšanje ogroženosti
Rade Pribaković Brinovec
z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je izpostavil nekaj nasvetov za zmanjšanje ogroženosti z rakom, ki jih opredeljuje tudi evropski kodeks proti raku. "Dejavniki za razvoj raka in kroničnih nenalezljivih bolezni so enaki," je ob tem poudaril. Materam priporoča dojenje, ki zmanjšuje tveganje za raka, sicer pa sledenje smernicam zdravega življenjskega sloga, kot so redna telesna dejavnost, zdrava prehrana, vzdrževanje normalne telesne teže in izogibanje soncu. Ob tem je izpostavil še skrb za duševno zdravje, saj je "izpostavljenost stresu pomemben dejavnik razvoja kroničnih bolezni".

Starejše od 30 let je Pribaković Brinovec pozval, naj izkoristijo svojo pravico iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja za preventivni pregled vsakih pet let. Po njegovem mnenju je tudi ekipa družinske medicine namreč pomemben motivator pri spodbujanju zdravega življenja. Pri zmanjševanju neenakosti ranljivejših skupin pri dostopu do zdravstvenih storitev pa imajo pomembno vlogo nevladne organizacije v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, je še dejal.

Vsako leto zboli 1.300 žensk
V Združenju Europa Donna Slovenija pripravljajo številne dejavnosti, s katerimi bodo javnost seznanjali z boleznijo, za katero v Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1.300 žensk in okoli deset moških. Rožnati oktober bo tako potekal v znamenju rožnatih pentelj, ki jih bodo delili na različnih dogodkih, rožnatih pletenin, v katere bodo ovili drevesa v parkih, z videovsebinami o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk pa bodo nagovarjali predvsem mlajše generacije.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
lemur
# 01.10.2018 ob 20:39
Se je kdo vprašal zakaj največ pri ženskah?

Vprašal, zakaj je največ raka na dojkah pri ženskah?
Ne, mislim da si ti prvi genij... Slava ti!
luna med oblaki
# 01.10.2018 ob 19:10
Vsem, ki so zboleli za to hudo boleznijo želim dobro okrevanje in veliko, veliko volje do življenja. Naj vam ne vzame poguma! Srečno.
Radoveden
# 01.10.2018 ob 21:34
"Se je kdo vprašal zakaj največ pri ženskah?"

Imaš prav, sam se ubadam s še hujšo statistiko pri moških pri raku prostate. Zakaj zaboga vse pri moških?
krypto
# 01.10.2018 ob 21:25
72% odzivnost. Vse samo zato, ker je nastala fama da to boli. Zadeva traja dve minuti in ti lahko resi zivljenje.
lemur
# 01.10.2018 ob 22:03
Vzrok za raka na dojkah so kadilci, ki z zakajenimi usti dražijo ženske dojke in še kaj drugega.

Še en brihtn... A ne bi blo po tej tvoj 'znanstveni tezi' nekako logično, da je največ raka na ustih/grlu?
Kekec99
# 02.10.2018 ob 11:07
@Radoveden
Glede prostate sem se že pred časom odločil, bo tako kot bo, pregled sem odklonil. Preventivni pregled glede raka dojk pa mi ni noben problem.
lončekkuhaj
# 01.10.2018 ob 22:15
Moje izkušnje s tem programom so odlične. Vse pohvale. Tudi izvajalci so prijazni, spoštljivi in vse se hitro odvija. Ženske, ne bojte se.

Vzroki za raka niso še čisto jasni, verjamem pa, da kontracepcija moti hormonsko delovanje in to za telo ni dobro. Jaz je ne uporabljam.
tsinamuh0
# 10.10.2018 ob 22:29
Kajenje sicer ni med glavnimi vzroki raka na dojki, a vendarle je vzrok zanj:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/ne
jmsa1407211
Sicer pa - skoraj nespodobno je omeniti, ker se toliko nabija o raku dojke- kar cel mesec se to propagira- VEČ žensk umre zaradi PLJUČNEGA raka, kot zaradi raka DOJKE. Kar preverite v registru raka. Ste vedeli (večina je najbrž zelo začudena), zakaj tega nihče nikoli ne omenja?
Ker se t.i. ''strokovnjaki'' na veliko sprenevedajo!
Kajenje je z velikim naskokom vodilni vzrok raka in smrti zaradi raka, med 30 in 40% bolnikov z rakom umre zaradi tobačnega dima.
NEJM je mnogo let vodilna medicinska revija.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE
JMra1204479
at111
# 03.10.2018 ob 21:51
Rak dojk se pojavlja tudi pri moških, incidenca je sicer cca 100x majša.

No ko ste ravno omenili raka prostate, tu je en delček rešitve.

Delček problema pri raku dojke pa je seveda mamografija, ki se bo v Sloveniji še kar širila in promovirala, čeprav jo skandinavske dežele že dolgo odsvetujejo na podlagi zelo jasnih strokovnih mnenj. 1 , 2
pepieinschlag
# 02.10.2018 ob 06:40
Še en brihtn... A ne bi blo po tej tvoj 'znanstveni tezi' nekako logično, da je največ raka na ustih/grlu?

»lemur«
Dokazal si predvsem svojo »brihtnost« s tem, ko nisi prepoznal ironije »galoperja«.

Koliko so pokadili, rodili otrok ali imeli spolnih odnosov otroci, ki tudi obolijo za vsemi oblikami (tudi pljučnim) rakom??? Se pa najde kakšen skoraj stoletni starček, ki je verižni kadilec.
Če bi poznali vzroke za razvoj karcinomov, bi jih lahko zdravili.
Tako pa lahko na žalost vsi naši strokovnjaki samo akademsko filozofirajo.
galoper
# 15.11.2018 ob 08:56
Zmanjšajte aktivnost odkrivanja in ne operirajte vsakega sumljivega primera, ker sum še ni diagnoza, ampak vam je vseeno, saj ZZZ vse plača.
agenda21
# 31.10.2018 ob 21:15
Isopropyl Alcohol...
galoper
# 01.10.2018 ob 21:57
Vzrok za raka na dojkah so kadilci, ki z zakajenimi usti dražijo ženske dojke in še kaj drugega.
Rak ni unificirana bolezen, ampak je vsak pojav rakaste tvorbe nova pojavna oblika. Medicinska znanost je že pred leti mnogo proučila ampak eni ponovno odkrivajo toplo vodo na račun zdravstvenega zavarovanja.
kristjan31
# 01.10.2018 ob 20:23
Se je kdo vprašal zakaj največ pri ženskah? Vsega je kriva kontracepcija, ki jo ženske tako rade uporabljajo....

Kontracepcija je vzrok št.1 za raka pri ženskah ( ne samo na dojkah ).
Kazalo