ZZZS je lani decembra del stroškov prenesel v letošnji januar, konec leta pa bo znova uporabil podobno
ZZZS je lani decembra del stroškov prenesel v letošnji januar, konec leta pa bo znova uporabil podobno "taktiko". Foto: BoBo

Načrtovani prihodki zavoda v finančnem načrtu za letošnje leto znašajo 2,33 milijarde evrov, odhodki pa 2,35 milijarde evrov, so po seji upravnega odbora sporočili z ZZZS-ja. Iz podatkov je še razvidno, da ima zavod na računu še 20,35 milijona evrov, kar je bilo ustvarjeno s presežki prihodkov nad odhodki v preteklih letih, s čimer bodo pokrili primanjkljaj, ki pa ne sme biti višji od omenjenega zneska.

Ker za poplačilo vseh obveznosti zavod potrebuje več sredstev - 2,38 milijarde oz. 29,9 milijona evrov več, kot je največ lahko načrtovanih odhodkov -, je ZZZS, tako kot lani oz. letos, predvidel zamik plačila tretjega dela mesečne akontacije izvajalcem zdravstvenih storitev v višini 29,9 milijona evrov iz decembra v januar 2013. Če bo realizacija med letom boljša od načrtovane, bodo v prihodnje leto prenesli manjši znesek, še pravijo na ZZZS-ju. S tem se bo zavod izognil končanju poslovnega leta z "minusom".

Podobno je zavod ravnal že ob koncu lanskega leta, ko ni poplačal 41 milijonov evrov zapadlih obveznosti, da ne bi nastala zadolžitev. Te obveznosti je poravnal 3. in 5. januarja 2012. V skladu z računovodskimi predpisi so zato ta plačila vključena med odhodke v letu 2012.

Proračun že vsebuje "varčevalne" učinke
Finančni načrt ZZZS-ja za leto 2012 sicer vključuje finančne učinke zakona za uravnoteženje javnih financ. Po zadnjih izračunih, ki so jih opravili na zavodu, bo skupni učinek zakona za ZZZS v letošnjem letu znašal 53,22 milijona evrov, v prihodnjem letu pa 98,68 milijonov evrov. Poleg tega finančni načrt predpostavlja ukrep, da naj bi se z aneksom k splošnemu dogovoru za letošnje leto dodatno znižale cene vseh zdravstvenih storitev za tri odstotke od začetka maja naprej, kar zmanjšuje odhodke za zdravstvene storitve v letu 2012 za 29,9 milijona evrov.

Predlog finančnega načrta bo upravni odbor poslal v obravnavo skupščini zavoda, ki bo zasedala predvidoma 7. junija. Finančni načrt mora potem potrditi še vlada.

Še vedno obstaja možnost rebalansa
Sicer pa upravni odbor zavoda načrtuje pripravo rebalansa finančnega načrta, če se bodo med letom pogoji poslovanja spremenili tako, da ne bodo zagotovili realizacije načrtovanih prihodkov zavoda, če bodo ZZZS-ju naložene obveznosti, ki jih finančni načrt ne vključuje. Prav tako bodo začeli pripravo rebalansa, če učinki predvidenih ukrepov za uravnoteženje finančnega poslovanja ZZZS-ja ne bodo realizirani v načrtovani višini ali pa bodo med letom spremenjeni elementi za oblikovanje cen programov in bodo tako povečali odhodke ZZZS-ja nad načrtovane.