Prestavljena bodo tudi izplačila bolniške odsotnosti. Foto: EPA
Prestavljena bodo tudi izplačila bolniške odsotnosti. Foto: EPA


Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je ugotovil, da bodo glede na veljavni finančni načrt ZZZS-ja za leto 2011 realizirani prihodki manjši od načrtovanih za 43 milijonov evrov, realizirani odhodki pa večji od načrtovanih za 12,3 milijonov evrov. Upravni odbor je zato sprejel sklep, na podlagi katerega se v leto 2012 prerazporedi plačila dela obveznosti, ki zapadejo v letu 2011, v višini 55,3 milijone evrov.

Izvajalci bodo tako letos ostali brez 35 milijonov evrov, lekarne dobrih osem, za enak znesek tudi pravne osebe za plačilo bolniških odsotnosti. Novi vladi bodo predlagali, da del bremen, to so financiranje pripravnikov, razvoj in raziskovanje ter bolniška nadomestila za brezposelne, v višini 124 milijonov evrov prevzame državni proračun.

Če bo primanjkljaj manjši od ocenjenega, bo ZZZS 30. decembra izravnavo odhodkov s prihodki v letu 2011 izvedel z dodatnimi plačili bolnišnicam.

Nekatere obveznosti pa bo ZZZS tekoče poravnaval. Gre za obveznosti, za katere bi zamuda pri plačilu lahko pomenila poslabšanje položaja zavarovancev, ali pa gre za izpolnjevanje pogojev poslovanja po finančnem načrtu zavoda za letošnje leto. Tako bo poplačal nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela, denarna povračila za pogrebnine, posmrtnine, dnevnice in potne stroške, pa tudi predujme za nujno zdravljenje zavarovancev v tujini, prenakazila prispevkov ter vračanje likvidnostnih posojil in plačilo obresti, navajajo v zavodu.

Po poročanju Helene Lovinčič iz Druge jutranje kronike direktor Zavoda Samo Fakin še nima zagotovila lekarn, da zdravil na recept ne bo treba plačevati.

Izguba se bo še povečevala ...
Da bo zavod januarja poplačal vse račune, se bo moral zadolžiti. Izguba v letu 2012 bo sicer 100, leta 2013 pa že najmanj 170 milijonov evrov.

... zato ZZZS predlaga spremembo zakonodaje
Upravni odbor ZZZS-ja je sprejel tudi predlog sprememb zakonodaje za nadaljnje zagotavljanje primerne dostopnosti in kakovosti zdravstvenega varstva na podlagi stabilnejšega sistema financiranja obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Tako predlagajo, da se na državni proračun prenese financiranje zdravniških pripravništev in specializacij, financiranje terciarja in financiranje nadomestila za odsotnost z dela zaradi darovanja krvi. Prav tako predlagajo, da se iz bremen zdravstvene blagajne izloči financiranje nadomestila za začasno nezmožnost za delo brezposelnim osebam.

Predlagajo tudi, da se ukini možnost odpisa in delnega odpisa prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, da se določi jasnejša pravna podlaga o predmetu spornih vprašanj, določijo pravne podlage za dodatno obvladovanje izdatkov za zdravila ter določi obdobje in obseg izplačevanja nadomestila za začasno nezmožnost za delo v primeru ugotovljene invalidnosti.

V okviru zakonodajnih sprememb tudi predlagajo, da bi se zavodu omogočilo povezovanje zbirk osebnih podatkov za potrebe učinkovitejšega nadzora ter da bi se omogočili pridobitev in obdelava podatkov iz zbirk podatkov s področja zdravstvenega varstva, vključno s podatkom o diagnozah.