Samo Fakin meni, da slovensko zdravstvo navznoter krvavi. Foto: MMC RTV SLO
Samo Fakin meni, da slovensko zdravstvo navznoter krvavi. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina ZZZS-ja

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na seji podprla predlog, da bo zdravstvena blagajna plačevala le še pet odstotkov vrednosti nenujnih zdravstvenih prevozov, zdraviliškega zdravljenja, ki ni nadaljevanje bolnišničnega, zobno-protetičnega zdravljenja za odrasle, očesnih pripomočkov za odrasle in še nekaj drugih storitev.

Ostalo bi krile prostovoljne zavarovalnice. Sedaj ZZZS krije desetino stroškov teh storitev.

V letu 2012 v blagajno 14,3 milijona evrov
Prenos bo v prihodnjem letu v zdravstveno blagajno tako prinesel 14,3 milijona evrov. Fakin pa je dejal, da s komercialnimi zdravstvenimi zavarovalnicami, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nimajo dogovora, da se zaradi tega ne bodo povišale premije za dopolnilno zavarovanje.

V ZZZS-ju so podprli tudi predlog sprememb zakonodaje, ki jo je pripravil upravni odbor zavarovalnice in bi na letni ravni, če bi bile uveljavljene, prinesle okoli 136 milijonov evrov prihranka. Vladni predstavniki v skupščini so se pri glasovanju o spremembah zakonodaje vzdržali. Kot so poudarili, bi večina predlaganih sprememb zakonodaje prinesla samo prenos bremena iz zdravstvene blagajne na državni proračun.

"Odpreti bo treba tudi košarico pravic"
Spremembe zakonodaje med drugim predvidevajo izločitev nekaterih stroškov iz zdravstvene blagajne in prenos le-teh na državni proračun oz. ministrstva. Gre za financiranje pripravništev in specializacij, terciarja in financiranje nadomestila za odsotnost z dela zaradi darovanja krvi itd. Predlagajo tudi, da se ukine možnost odpisa in delnega odpisa prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Tako skupščina vladi predlaga, naj te spremembe sprejme po nujnem postopku.

Predsednica upravnega odbora ZZZS-ja, Tatjana Čerin, je dejala, da so to predlogi, ki jih lahko zavod vladi le predlaga v sprejem, a da je glede na položaj treba ostati realen. Tudi če bi nova vlada te predloge sprememb sprejela ob polletju prihodnjega leta, bi težava ostala, je dejala. Tako je po njenem mnenju treba razmišljati tudi o drugih možnostih, kje povečati prihodke in zmanjšati odhodke zavoda. Kot pravi, bo treba enkrat odpreti tudi košarico pravic.

Lekarnarji opozarjajo na težave pri oskrbi z zdravili
Na seji so lekarnarji znova opozorili na težave pri oskrbi z zdravili, ki jih bodo doletele zaradi prenosa dela plačil ZZZS-ja v prihodnje leto. A Fakin ne meni, da bodo imeli bolniki težave pri dostopnosti zdravil v lekarnah. Kot je dejal, se za lekarne ne boji, meni namreč, da gre za "pritisk na pravočasno plačevanje in izkoriščanje popustov naprej v verigi in ustvarjanje dobičkov".

Skupščina ZZZS-ja