Kako dolge bodo vrste v bolnišnicah, je odvisno od dogovora med vlado in Fidesom. Foto: MMC RTV SLO
Kako dolge bodo vrste v bolnišnicah, je odvisno od dogovora med vlado in Fidesom. Foto: MMC RTV SLO
UKC Ljubljana
Za zdaj delo v UKC-jih Ljubljana in Maribor poteka nemoteno. Foto: BoBo
Še brez zapletov v zdravstvenih zavodih
Upor zdravnikov se začenja

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) bolnikom, ki mislijo, da bi se jim zaradi podaljšanih čakalnih dob lahko poslabšalo zdravstveno stanje, svetuje, da pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vložijo vlogo za napotitev na zdravljenje, preglede ali preiskavo v tujino.

Kljub zagotovitvam zdravstvenih zavodov o nemoteni 24-urni oskrbi namreč ni znano, za koliko se bodo čakalne dobe podaljšale, navajajo v ZPS-ju in bolnikom svetujejo, naj se, če bi predolgo čakanje na zdravljenje, pregled ali preiskavo morda ogrožalo njihovo zdravje, odpravijo v tujino.

Zavod mora na zahtevo za zdravljenje v tujini odgovoriti v osmih dneh
ZZZS mora o bolnikovi zahtevi za napotitev v tujino odločiti najpozneje v osmih dneh po prejemu zahteve. Obrazec je dostopen na spletnih straneh ZZZS-ja. Hkrati pri ZPS-ju ljudi pozivajo, naj jih obvestijo o morebitnih težavah pri dostopnosti do zdravstvenih storitev. V teh primerih bo zveza o tem obvestila pristojne službe in zahtevala takojšnje ukrepanje, zagotavljajo.

V UKC-jih Ljubljana in Maribor za zdaj brez zapletov
Medtem pa so lahko danes v zdravstvenih zavodih prvič preizkusili novo organiziranost dela, ki ne vključuje dežuranja zdravnikov. Iz največjega zavoda, UKC-ja Ljubljana, so sporočili, da delo poteka nemoteno in da je za 24-urno oskrbo poskrbljeno.

Hkrati opozarjajo, da se bodo čakalne dobe pri obravnavi nenujnih stanj gotovo podaljšale, če vlada in zdravniški sindikat Fides ne bosta hitro našla kompromisa glede plačevanja dežurstev. "Najprej pričakujemo težave na oddelkih kirurgije (vezano na anesteziologe) in pri obravnavi pacientov, pri katerih so nujni različni diagnostični in terapevtski posegi radiologov," pravijo v UKC-ju Ljubljana in dodajajo, da bodo o tem bolnike pravočasno obvestili.

Za zdaj brez težav poteka tudi delo v UKC-ju Maribor. Po besedah direktorja Gregorja Pivca po novem redno delo poteka v obliki treh turnusov čez teden in 12-urnega turnusa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Na določenih oddelkih so zaradi pomanjkanja zdravnikov ohranili dežurstva.

Še brez zapletov v zdravstvenih zavodih
Upor zdravnikov se začenja