Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin je prepričan, da se dolgih čakalnih vrst po 1. septembru ni treba bati. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin je prepričan, da se dolgih čakalnih vrst po 1. septembru ni treba bati. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin
Zdravniki
Samo Fakin meni, da gre pri trenutni situaciji v zdravstvu za razkazovanje mišic. Foto: MMC RTV SLO
Zavod za zdravstveno zavarovanje miri bolnike

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin zatrjuje, da po 1. septembru, ko naj bi posamezni zdravniki umaknili svoje soglasje za nadurno delo, ne bo 20-, 30- ali pa celo 40-odstotnega izpada programov zdravstvenih storitev, kot napovedujejo nekateri.

"To lahko zagotovim na podlagi izkušenj. Ne verjamem, da bodo zdravniki tvegali, da bi kateri državljan ostal brez nujne zdravstvene oskrbe. Tega ne moreš odkloniti brez resnih posledic, česar se zdravniki zavedajo," pojasnjuje Fakin.

Ministrstvo za zdravje in zdravniški sindikat Fides bosta pogovore o delu po 1. septembru nadaljevala v torek in poskušala najti kompromis oz. rešitev vprašanja zdravniških dežurstev.

Rešitvi prerazporejanje programov in zdravljenje v tujini
Po Fakinovih besedah bodo, če bo prišlo v nekaterih zavodih kljub temu do manjšega obsega dela, s prerazporejanjem programov v druge zavode poskrbeli, da bodo bolniki vseeno prišli v doglednem času na vrsto. "Z izvajalci, ki želijo imeti dodaten program, smo že v kontaktu. Zagotavljam, da se državljanom ni treba ničesar bati," je prepričan.

Vodja sektorja za mednarodno zdravstveno zavarovanje na ZZZS Eva Godina je omenila tudi možnost zdravljenja v tujini. "V primeru predolge čakalne vrste, ki lahko vpliva na poslabšanje pacientovega zdravja in ko so izčrpane vse možnosti v Sloveniji, obstaja tudi možnost zdravljenja v tujini," razlaga Godina.

"Gre za razkazovanje mišic"
Fakin je povedal, da stalno prejema prošnje zdravstvenih zavodov za razširitev programov. Trenutno ima ponudbo za dva dodatna programa magnetne resonance, vendar zaradi morebitne reakcije Fidesa ne želi razkriti od katerih zavodov. "Zdaj gre namreč bolj za razkazovanje mišic," je dodal.

Če bi se morebiti na Onkološkem inštitutu v Ljubljani čakalne vrste podaljšale, je Fakin izpostavil možnost obsevanja v Trstu, vendar je prepričan, da se iz etičnih razlogov to ne bo zgodilo. Dodal je, da bodo v primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti zavodov resno razmislili, ali bodo s takimi zavodi sploh še podpisali pogodbo.

Fakin pri zdravstvenih domovih ne pričakuje zapletov
Direktor ZZZS-ja je še povedal, da če manjše bolnišnice ne bodo opravljale programov, jih bodo prenesli v večje zavode. Poudaril je, da "morajo tisti, ki se bodo šli to, nato sprejeti odgovornost za zaprtje kakega oddelka ali bolnišnice".

Pri zdravstvenih domovih Fakin ne pričakuje sploh nobenih zapletov, ker so preveč vpeti v lokalno okolje in je "težko 'štrajkati', če imaš sosede za paciente".

"Vrenje okoli stavk kontraproduktivno"
Fakin je na novinarski konferenci še povedal, da je zanj osebno "vse to vrenje okoli stavk kontraproduktivno". Dodatna stavka in s tem poglabljanje krize bi po njegovem mnenju stanje samo še poslabšalo.

Kot je dejal, imajo zdravniki zdaj priložnost, da storijo nekaj za blaginjo državljanov, ki so z davki financirali njihovo izobraževanje. "V stavkovnem valu ne vidim rešitev. Stavka je sama sebi namen in kopanje v lastnih emocijah. Ugled poklica se bo s tem znižal. Zvišal bi se, če bi se zdravniki odločili za pomoč družbi," meni Fakin.

Generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin
Zavod za zdravstveno zavarovanje miri bolnike