Zvišan krvni tlak ima že vsak tretji Slovenec. Foto: MMC RTV SLO
Zvišan krvni tlak ima že vsak tretji Slovenec. Foto: MMC RTV SLO
Težave visokega krvnega tlaka

Zvišan krvni tlak je po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki so v Sloveniji in po svetu vodilni vzrok smrti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije visok krvni tlak prispeva k več kot devetim milijonom smrti na leto.

V okviru svetovnega dne zdravja je Društvo študentov medicine Slovenije med 10. in 18. uro na Prešernovem trgu organiziralo brezplačna merjenja krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola.

Ljudem bodo med drugim pomagali tudi z nasveti o zdravem načinu življenja ter pravilni in varni uporabi zdravil. V ponedeljek pa bo med 12.30 in 15. uro meritve krvnega tlaka in srčnega utripa ter strokovno zdravstveno svetovanje na Prešernovem trgu organiziralo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Deset let nacionalnega programa preventive srčno-žilnih bolezni
Minister za zdravje Tomaž Gantar je v poslanici ob svetovnem dnevu zdravja zapisal, da se v Sloveniji že deset let izvaja nacionalni program primarne preventive srčno-žilnih bolezni na primarni ravni zdravstvene dejavnosti.

Družinski zdravniki tako sistematično odkrivajo dejavnike tveganja, med njimi tudi povišan krvni tlak, izobražene medicinske sestre pa izvajajo programe podpore izboljšanja življenjskega sloga za ogrožene in kronične bolnike.

"Ta program smo nadgradili z referenčnimi ambulantami, kar zagotavlja celovit in integrirani pristop k preprečevanju dejavnikov tveganja, redno spremljanje ogroženih za nastanek kroničnih bolezni in njihovo kakovostno obravnavo," je zapisal minister za zdravje.

Gantar je v svoji poslanici navedel tudi, da je Slovenija med štirimi državami Evropske unije, kjer je umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni pri moških padla pod umrljivost zaradi raka.

Bolniki vedno bolj zadovoljni z zdravstvenimi storitvami
Z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa so ob svetovnem dnevu zdravja zapisali, da so se na področju zadovoljstva bolnikov v UKC-ju ocene za leto 2012 v primerjavi z letom prej na vseh področjih izboljšale. Zadovoljstvo bolnikov pa so spremljali s standardiziranim internim vprašalnikom v bolnišnični obravnavi in v specialistično-ambulantni obravnavi.

Težave visokega krvnega tlaka