Celotni odhodki zavoda so v letu 2009 znašali 2,338 milijarde evrov, kar je pet odstotkov več kot leto prej.  Razlog gre pripisati, kot so pojasnili na zavodu, predvsem lanskemu povišanju plač v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Celotni odhodki zavoda so v letu 2009 znašali 2,338 milijarde evrov, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Razlog gre pripisati, kot so pojasnili na zavodu, predvsem lanskemu povišanju plač v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO

Prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin je dejal, da je zavod lansko leto tako končal uspešneje od pričakovanj. Po besedah Fakina so z varčevalnimi ukrepi v letu 2009 'postrgali' med 10 in 15 odstotkov rezerv v zdravstvenem sistemu, ki so jih dosegli zlasti z racionalizacijami v zdravstveni službi.

Prihodki višji za odstotek, odhodki višji zaradi plač
Priposlovani primanjkljaj so na ZZZS-ju pokrili iz presežkov, ki so jih privarčevali v preteklih letih. Celotni prihodki zavoda so po prvi oceni lani znašali 2,263 milijarde evrov in zrasli za približno en odstotek glede na leto prej.

Celotni odhodki pa so znašali 2,338 milijarde evrov, glede na 2008 pa so se povišali za pet odstotkov. Po besedah direktorja področja za finance in računovodstvo na ZZZS-ju Janka Štoka je razlog za toliko višjo rast odhodkov predvsem lansko povišanje plač v javnem sektorju.

Varčevanje tudi letos
Po besedah Fakina bodo varčevalne ukrepe, ki so jih vpeljali lani, izvajali tudi v letošnjem letu. A glede na to, da so postrgali večino rezerv v sistemu, jih skrbi to, da bo zastal razvoj zdravstvene dejavnosti. Med ukrepi za obvladovanje stroškov je Fakin izpostavil zdravila, obvladovanje bolniških staležev in tudi javni razpis za del elektivnega programa za pet operativnih posegov.

Izdatki za zdravila so se lani realno povečali za tri odstotke, kar je za dve do tri odstotne točke manj kot v drugih evropskih državah. Obseg odhodkov za bolniške staleže pa se skoraj ni spremenil glede na leto 2008.

"Prava kriza v zdravstvu 2010 in 2011"
Kot uspeh zavoda pa je Štok izpostavil tudi zaključek leta 2009 brez zadolževanja. Poleg tega niso popuščali pritiskom za povečevanje stroškov. Kot zaskrbljujoče je Štok označil dejstvo, da se povečuje razkorak med prihodki in odhodki. "Prava kriza se bo v zdravstvu pokazala v letih 2010 in 2011," opozarja Štok.