Nad navedbami v ovadbi je presenečen tudi zastopnik pravic oseb na področju duševnega zdravja Edo Belak. Vse oddelke mariborske psihiatrije namreč redno obiskuje, bolniki mu povedo veliko stvari, a očitkom iz ovadbe ne verjame, pravi. Foto: MMC RTV SLO
Nad navedbami v ovadbi je presenečen tudi zastopnik pravic oseb na področju duševnega zdravja Edo Belak. Vse oddelke mariborske psihiatrije namreč redno obiskuje, bolniki mu povedo veliko stvari, a očitkom iz ovadbe ne verjame, pravi. Foto: MMC RTV SLO
Na enoti forenzične psihiatrije zanikajo vse očitke in pravijo, da do zdaj niso imeli nobene prijave nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Primer je tudi že v rokah urada varuha človekovih pravic. Foto: BoBo

"Policijska postaja Maribor II je prejela takšno ovadbo, ki pa jo policisti šele proučujejo. Po proučitvi bodo ustrezno ukrepali," je potrdil predstavnik za stike z javnostmi mariborske policijske uprave Miran Šadl. Ovadbo je konec prejšnjega tedna podala Brigita Silvia Horvat iz Murske Sobote, katere sin se zdravi na zaprtem oddelku mariborske psihiatrije. Ta naj bi ji povedal, da osebje pretepa bolnike, prav tako naj bi mu predozirali zdravila.

Od drugih staršev bolnikov naj bi tudi izvedela še za druge primere nasilja, predvsem na oddelku forenzične psihiatrije, kjer naj bi se osebje še posebej izživljalo nad bolniki. Eden izmed bolnikov naj bi zaradi mučenja skočil skozi okno, še en pacient naj bi po bivanju na tem oddelku storil samomor.

Nihče ni še ničesar prijavil
V UKC-ju Maribor na to odgovarjajo, da so o očitkih izvedeli iz medijev, njih samih pa nikoli še nihče ni opozoril na nepravilnosti. Predstojnik enote za forenzično psihiatrijo Jure Koprivšek je pred novinarji tudi poudaril, da je terapija vsakega bolnika strogo določena in redno nadzirana s tretje strani, zato navedbe o domnevnem predoziranju bolnikov ne morejo držati. Priznal pa je, da se že dalj časa soočajo z velikimi težavami zaradi prezasedenosti.

Vodja enote za forenzično psihiatrijo Miran Pustoslemšek je navedbe iz ovadbe označil za bizarne, medijsko poročanje z objavo imen pacientov pa za izjemno škodljivo za bolnike, saj da so že priča poslabšanju zdravstvenega stanja pri pacientih s psihozo.

Posameznih primerov, omenjenih v ovadbi, ni želel komentirati, z izjemo skoka skozi okno, pri katerem je po njegovih besedah šlo za načrtovan poskus pobega in ne za poskus samomora. Prav tako je zanikal navedbe, da bolnikom onemogočajo stike s svojci, in pojasnil, da je trenutno celotna enota zaprta zaradi epidemije gripe.

Presenečen tudi zastopnik pravic pacientov
Nad navedbami v ovadbi je presenečen tudi zastopnik pravic oseb na področju duševnega zdravja Edo Belak. Vse oddelke mariborske psihiatrije namreč redno obiskuje, bolniki mu povedo veliko stvari, a očitkom iz ovadbe ne verjame, pravi. Po njegovih besedah so do zdaj vse težave rešili s pogovorom, pri čemer se je vodstvo oddelka pokazalo kot zelo konstruktivno. Se pa tudi njemu zdi sporno, da se težava rešuje javno.

Novinarske konference se je nepovabljena udeležila tudi Horvatova in vztrajala, da je pri pristojnih v UKC-ju Maribor stalno naletela na gluha ušesa. Napovedala je, da se bo obrnila tudi na sodišče v Strasbourgu, da bi dokazala svoj prav.

Zadeva tudi pri Nussdorferjevi
Z zadevo se ukvarja še varuh človekovih pravic, ki je lani že opozoril na prezasedenost enote za forenzično psihiatrijo. Z navedbami o mučenju pa ni bil seznanjen, niti ob svojih obiskih ni ugotavljal tovrstnih okoliščin, so pojasnili pri varuhu. Predstavnik varuha je v četrtek znova tudi obiskal omenjeno enoto, njegove ugotovitve pa še niso znane.

Pojasnili so tudi, da jih je pretekli teden klicala neznana gospa, ali je bila Horvatova, ne vedo, ki se je pritožila, da v enoti forenzične psihiatrije UKC-ja Maribor zaprti nimajo izhodov. Na uradu varuha tudi ugotavljajo, da klicateljica ni vložila pobude, ki bi bila lahko podlaga za ukrepanje, in zatorej uradno z navedbami o mučenju niso seznanjeni, niti ob svojih obiskih niso ugotavljali navedenih spornih okoliščin.