Novice

V hudem mrazu je treba posebno skrb nameniti tudi živalim

Svetovana uporaba zaščitnih oblačil

9. januar 2017 ob 17:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Lastniki in skrbniki živali morajo v hudem mrazu ustrezno poskrbeti za svoje živali - treba jim je omogočiti predvsem suho in toplo ležišče ter več hrane.

V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin lastnikom in skrbnikom živali priporočajo, da jim omogočijo počitek v zaprtih in ogrevanih prostorih s suhim ležiščem.

Pasje ute so primerne samo, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu in vetrovom, so večprekatne in imajo psi ustrezen material za ležišče.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja namestitev v hudih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse za sprehode v tako nizkih temperaturah na upravi svetujejo uporabo zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščito tačk z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami.

Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energijsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.

Previdno tudi pri paši in prevozu
"Tudi za pašne živali so temperature pod –10 stopinj Celzija ekstremne in živali v takih razmerah potrebujejo dovolj krme - prežvekovalci dovolj krme sena, slame - suh in topel prostor za počitek ter pitno vodo, kar je v trenutnih razmerah težko zagotavljati, zato priporočamo, da se živali umakne v hleve,"
še poudarjajo na upravi.

Še posebej so izpostavili skrb za živali pri prevozu. Glede na zakonodajo je treba pri prevozu živali zagotoviti ustrezno temperaturo znotraj oddelka z živalmi, ne glede na to, ali se vozilo premika ali stoji. Pri dolgih vožnjah mora biti temperatura med pet in 30 stopinj Celzija.

T. H. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 1

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Lluka 10. januar 2017 ob 08:31
  Prijavi neprimerno vsebino
  hmm...A mi lahko kdo od veterinarjev pojasni kaj govori?
  V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin lastnikom in skrbnikom živali priporočajo, da jim omogočijo počitek v zaprtih in ogrevanih prostorih s suhim ležiščem.

  Pasje ute so primerne samo, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu in vetrovom, so večprekatne in imajo psi ustrezen material za ležišče.

  To vam bo laik verjel..... ostali pa kateri imamo pse odzunaj pa lepo prosim... Laik naj pogleda kakšno dlako ima pes pozimi in poleti in bo videl razliko. Poleti psu razgrneš dlako in vidiš kožo, medtem ko v zimskem času se lahko še kako trudiš, pa ne boš videl kože, ampak dejansko "volno" med dlako. In to psa ščiti pred mrazom. Edino kar je....da je potrebno 3x na dan dajati psu oz zunaj živečim živalim(kokoši, race,koze,ovce,govedo...SVEŽO VODO. Enako race.... imajo tako gosto perje da ne prideš blizu kože. In pisati....da mora biti pes na toplem prostoru, s tem delatu psu več škode kot koristi.(ker mu bo PREVROČE). Koka pa se zaščiti divjad pred zimo? So na suhem in toplem? Ne... v jesenskem času se dlaka zamenja za zimsko... oz dobijo "volneno" podlogo. in se tako NARAVNO zaščitijo pred zimskimi temperaturami. Za race lahko tudi berete(tekačice) da so odzunaj tudi ko so temperature globoko pod lediščem. Vse kar je za skrbet je da imajo dovolj tekoče vode(pogostejše menjavanje vode- ker zmrava)...ampak toliko pa je tudi potrebno skrbeti za žival da ne bo žejna (ker večjo žejo občuti v tem mrazu, kot v spomladanskem ali jesenskem času) In če ste opazili... ko gre perjad vn na prosto v tem mrazu...kaj stori..... ali stoji na eni nogi.....ali pa enostavno se uleže na tla in povzdigne noge) In ker znam-o delati z živalmi, jim v pomoč da jim zmanjšamo ta občutek mraza jim po tleh pred hiško nasteljamo s senom....da stojijo na "suhem". Da pa bi sedaj še vsem živalim grel prostore...... Ste se uprašali res...kako preživijo te živali v gozdu... in to sedaj... mesec dni in pol brez vode? v mrazu?
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!