Z bolj razumnim izkoriščanjem morskega dna, bi morska bitja lahko obvarovali pred izumrtjem. Foto: EPA
Z bolj razumnim izkoriščanjem morskega dna, bi morska bitja lahko obvarovali pred izumrtjem. Foto: EPA
Koralni greben
Zaradi uničevanja morskega dna se nam obeta izumrtje celotnega ekosistema. Foto: EPA

V obsežni najnovejši študiji, ki jo je objavila znanstvena revija Science, znanstveniki opozarjajo, da so se zaloge rib že zmanjšale za tretjino in da se še zmanjšujejo, kar so pripisali predvsem preveč intenzivnemu izkoriščanju morskega dna.

Znanstveniki menijo, da če ljudje ne bodo temeljito spremenili odnosa do morskih ekosistemov, se lahko zgodi, da bo to zadnje stoletje, v katerem bodo na Zemlji živela nekatera morska bitja.

Že leta 2003 naj bi bilo tik pred izumrtjem 29 odstotkov ribjih vrst, številka pa se letno povečuje. Projekcije, ki so jih izdelali raziskovalci, napovedujejo, da bo brez sprememb sedanjega stanja in upravljanja z morskim dnom število rib v morjih leta 2050 blizu ničle.

Slabši ulov
Zaradi zmanjševanja števila rib tudi novejša ribolovna tehnologija ne prinaša več pričakovanih uspehov. Kljub boljšim ladjam, večjim mrežam in novim napravam za iskanje rib, je svetovni ulov med letoma 1994 in 2003 upadel kar za 13 odstotkov.

Katastrofo je potrebno preprečiti
Študija prikazuje probleme na svetovni ravni, ne pripisuje pa izginotja rib posameznim dejavnostim, kot so preobsežni ribolov, onesnaževanje voda in uničevanje okolja. Ključno opozorilo znanstvenikov je, da je potrebno svetovne vode bolj zaščititi, kar je zapleten postopek, a se ga je potrebno lotiti čim prej in čim bolj natančno, da bi se lahko izognili katastrofalnim posledicam.