Kitajsko podjetje je izdelek pod imenom 'ipad' trgu predstavil že leta 2000. Danes je podjetje pred bankrotom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kitajsko podjetje je izdelek pod imenom 'ipad' trgu predstavil že leta 2000. Danes je podjetje pred bankrotom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

S poravnavo na sodišču v kitajski pokrajini Gvangdong se je Apple izognil možnosti zelo težavnega zapleta, ki bi lahko krepko okrnil njegovo delovanje. Kitajsko podjetje Proview je namreč v tožbi zatrjevalo, da mu od leta 2000 naprej pripadajo pravice iz blagovne znamke 'ipad', Applovega paradnega konja.
Podjetji sta upoštevali poziv sodišča in z mediacijo dosegli poravnavo. Preview je sprva zahteval 1,6 milijarde dolarjev z naslova različnih odškodnin, v skladu z dogovorom pa bo prejel 60 milijonov dolarjev. Kot poroča britanski BBC, je Apple denar že nakazal.
Proti Applu je Proview v povezavi z imenom ipad vložil tožbe v več državah po svetu, ponekod na Kitajskem pa mu je letos uspelo doseči začasno prepoved prodaje. Apple je sicer ves čas zatrjeval, da je znamko ipad kupil že pred leti. S tem, ko je dalj časa zavračal poravnavo, je Apple tvegal veliko.
Če bi bi sodišče tudi v dokončni razsodbi odločilo, da pravice do imena ipad pripadajo Proviewu, bi namreč na predlog podjetja ustavilo tako uvoz kot izvoz Applovih tablic. Apple bi najprej doživel škodo, ker je Kitajska eden najhitreje rastočih trgov tabličnih računalnikov, potem pa še zato, ker ima Apple na Kitajskem velik del proizvodnje. Zapora bi onemogočala izvoz izdelkov.
Proview je kitajski proizvajalec računalniške opreme, ki se je osredotočal večinoma na proizvodnjo monitorjev. Leta 2000 je trgu predstavil izdelek pod imenom ipad, prenosno napravo za povezavo z medmrežjem, ki pa poslovno ni bila uspešna.
Leta 2006 je Apple pravice do imena ipad odkupil od tajvanske podružnice Proviewa. V tožbi je kitajski Proview zatrjeval, da podružnica ni bila pooblaščena za prodajo pravic tudi za osrednjo Kitajsko, temveč le za Tajvan.
Proview bo po mnenju več svetovnih medijev kljub svežim 60 milijonom šel v stečaj. Po drugi strani izplačilo te vsote za Apple, ki se ponaša z več kot 100 milijardami dolarjev pod palcem, ne povzroča večjih težav. Še posebej v primerjavi z glavobolom, ki bi ga prinesla kitajska prepoved uvoza in izvoza priljubljene tablice.