Microsoftov novinec. Foto: EPA
Microsoftov novinec. Foto: EPA
Surface
Microsoftova tablica Surface je nekoliko težja od iPada, a ima večji zaslon. Foto: Reuters

Računalnik, ki deluje tako prek zaslona na dotik kot s pomočjo tipkovnice, ki je sicer "druga stran" zaščitnega ovitka, ki bo na voljo v poljubnih barvah, bo poganjal prihajajoči Microsoftov sistem Windowsov 8, na njem pa delujejo standardne Microsoftove aplikacije, kot so programi Windows Offica in Photoshop.
Je pa res, da se je Microsoft s tem spustil v tekmo z drugimi izdelovalci, ki so napovedali proizvodnjo svojih znamk tabličnih računalnikov, oblikovanih posebej za operacijski sistem Windows 8.
Programom dajejo "domačo" strojno opremo
Izvršni direktor podjetja Steve Ballmer je ob predstavitvi povedal, da družba želi svoji programski opremi "dati" še ustrezno lastno strojno opremo.

Microsoft napoveduje dve verziji izdelka, glede na vgrajeni procesor. Tablica z ARM procesorjem po debelini doseže nekaj manj kot 10 milimetrov (9,3 milimetre) in je tako nekoliko tanjša od iPada, programska oprema pa deluje v okolju Windows RT.

Druga verzija uporablja Intelovo x86 tehnologijo in deluje v okolju Windows 8. Je nekoliko debelejša (13,5 milimetra).

Obe verziji naprave imata 26,9-centimetrski zaslon, vdelan v magnezijevo ohišje, ki ga je podjetje opisalo kot prvo svoje vrste. Zaslon je nekoliko večji kot iPadov, a je Microsoftova tablica zato nekoliko težja.

Ovitek, ki se lahko "pretvarja", da je tipkovnica
Na voljo bodo tudi različni zaščitni ovitki, ki se jih na tablico pritrdi s pomočjo magnetkov. Ovitek ima na drugi strani tipkovnico, uporabnik pa bo lahko izbral med ravno ali reliefno, pri kateri se tipke ob dotiku ugreznejo. Naprave delujejo tudi ob uporabi "digitalnega pisala, ki uporablja, tako so to označili pri Microsoftu, "digitalno črnilo". Ko uporabnik pisalo približa zaslonu, naprava uporabo prstov prezre.

Cena bo "primerljiva"
Cena naprave naj bi se gibala v razponu cen, za katere je mogoče kupiti tablice s podobno procesorsko tehnologijo drugih proizvajalcev, so dejali na Microsoftu. Na voljo bosta različici z 32 ali 64 GB zmogljivosti shranjevanja za tablice s procesorsko tehnologijo ARM.

Intelova različica bo nekoliko dražja, saj bo njena cena v razredu primerljivih ultratankih prenosnikov. Na voljo naj bi bili različici s 64 ali 128 GB zmogljivosti shranjevanja.

Tekmeci niso navdušeni
Po poročanju BBC-ja se drugi proizvajalci Microsoftovih načrtov niso razveselili, saj bodo Microsoftovi stroški nižji, ker mu ne bo treba plačevati licence za Windowse, kar morajo storiti drugi proizvajalci. Po mnenju analitikov družba cilja na zahtevnejši del trga potrošnikov, za katere Applovi iPadi niso dovolj zmogljivi.

Britanski proizvajalec čipov ARM pa je sporočil, da jih je novica o uporabi njihovih čipov razveselila. Do zdaj so večinoma delovali na področju pametnih telefonov, zdaj pa upajo, da jim bo uspelo prodreti tudi na trg, na katerem že dolgo dominirata Intel in AMD.