Apple in Samsung drug drugega obtožujeta kršenja patentov. Foto: EPA
Apple in Samsung drug drugega obtožujeta kršenja patentov. Foto: EPA

Prepoved ne velja za novejšo različico Samsungovega tabličnega računalnika Samsung Galaxy Tab 10.1. II.

Apple je Samsung obtožil kršenja patentnih pravic in kopiranja Applovega iPada. Apple mora pred začetkom sodnega procesa (ta se bo začel konec julija) plačati 2,6 milijona dolarjev varščine, namenjene kompenzaciji morebitnih Samsungovih izgub v času prepovedi prodaje, če Applu na sodišču ne bo uspelo zmagati.

Čeprav je sodišče Applovo zahtevo pred meseci že zavrnilo, pa je na prošnjo zveznega prizivnega sodišča zadevo znova proučilo in odločilo drugače. "Samsung ima pravico do nastopa na trgu, a nima pravice do nepoštenega ravnanja tako, da trg preplavi s produkti, ki so plod kršenja zakonodaje," je odločitev pojasnila sodnica Lucy Kohn.

V Samsungu pravijo, da bodo ob morebitni tožbi storili "vse potrebne korake" in da ni verjetno, da bi sodna odločitev občutno vplivala na posle družbe.

Apple proti Samsungu in obratno
Applovo zahtevo po prepovedi prodaje Samsungove tablice je decembra lani že zavrnilo nemško sodišče. Apple in Samsung sta sicer vpletena v številne sodne spore, v katerih drug drugega obtožujeta kraje patentov, ponarejanja in kopiranja izdelkov.

Medtem ko Apple Samsung obtožuje nedovoljenega kopiranja Applovega dizajna, pa južnokorejska družba trdi, da je Apple prekršil njegov patent, povezan z načinom povezave Samsungovih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov s spletom.

Apple zdaj najmočnejši
Apple in Samsung sta največja svetovna proizvajalca pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Apple je po uspehu iPhona in iPada postal po vrednosti najvišje ocenjena družba na svetu. Z Galaxyjem je uspelo tudi Samsungu.

Po mnenju analitikov bo povpraševanje po pametnih telefonih in tablicah še naraščalo, zato bosta oba velikana uporabila vse metode, ki jih imata na voljo, da bi drug drugega izrinila s trga in si odrezala čim večji kos tržne pogače.