Znanost in tehnologija
Možgani so kazali spanju podobno aktivnost. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Dodaj v

Človeški možgani po klinični smrti telesa živijo naprej

Kaj se z umom dogaja po smrti?
3. maj 2018 ob 09:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Aktivnost človeških možganov lahko traja še več kot deset minut po tem, ko je človeško telo klinično že ugotovljeno za mrtvo, so ugotovili zdravniki v enem izmed kanadskih urgentnih centrov.

Po pisanju Slovenske tiskovne agencije so zdravniki pri enem izmed pacientov opazili, da so možgani delovali še naprej tudi po tem, ko je bil razglašen za klinično mrtvega po več običajnih merilih, med drugim torej ni bilo mogoče več zaznati srčnega utripa in se zenice niso odzivale na svetlobo. S testi so namreč zaznali podobno možgansko valovanje, kot ga oddaja človek, ki globoko spi.

Izsledke kanadskih zdravnikov so objavili v novi študiji skupine znanstvenikov z Univerze v Zahodnem Ontariu, in sicer v publikaciji Canadian Journal of Neurological Sciences. Ta je pokazala, da je dolgotrajno in skrivnostno možgansko aktivnost izkazovala le ena od štirih opazovanih oseb. Pri vseh preostalih je aktivnost možganov prenehala takoj, ko je njihovo srce prenehalo biti. Vendar pa so se možgani vsake izmed njih v prvih minutah po smrti obnašali drugače, s čimer se znanstvenikom zastavlja vprašanje, kaj se s človeškim umom dogaja po smrti, še poroča STA.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 03.05.2018 ob 10:03
Ne samo možgani. Vse celice v telesu so še nekaj časa ''žive''. Zato tudi pride do mrliške okorelosti. Mlečne kisline, ki jo celice še proizvajajo, organizem ne odvaja.
mb128
# 03.05.2018 ob 10:18
Al. Ma. ta članek je nonsens vsaj na nek način ker je lahko zavajajoč. Še posebej za tiste, ki ne vedo kaj to pomeni klinično mrtev!
Jep obstajajo primeri ko so tudi klinično mrtvi postali in ostali živi!
iufhdfewd
# 03.05.2018 ob 10:29
"S testi so namreč zaznali podobno možgansko valovanje, kot ga oddaja človek, ki globoko spi."

Potem se verjetno umrli tudi počuti tako kot da bi globoko spal.
tu in tam
# 03.05.2018 ob 17:25
>>Človeški možgani po klinični
>>smrti telesa živijo naprej
Obstajajo tudi obratni primeri.
Ko možgani odmrejo, teko pa živi naprej.
Recimo Avdič in večina njegovih poslušalcev.
Pa udeleženci BigBrotherja.
Pa gledalci Kmetije in Reke ljubezni.
Bivši uporabnik
# 03.05.2018 ob 10:56
Ravno dovolj časa, da v sanjaš v miru spiješ eno pivo nato pa hop v novo telo in jok.
Vsi tvoji dosežki zbrisani in nov začetek. Treba najt barabo, ki nam to dela.
A.K.
# 03.05.2018 ob 11:11
Deset minut epic fail video
LjudjeSoOvce
# 03.05.2018 ob 10:57
Človeški možgani po klinični smrti telesa živijo naprej

Torej gre za piškavo definicijo klinične smrti.
mb128
# 03.05.2018 ob 10:34
galoper
Predlagam ti da v it iskalnik vpišeš klinična smrt!
makoshark
# 03.05.2018 ob 17:00
@pace

Pa ravno Izraelove sinove si je izbral za izvoljeno ljudstvo? Kaj pa bogovi, ki so si izbrali hindujce? Ali si hindujci to samo domišljajo. Morda si pa Izraelci to samo domišljajo ... ;)

Boga ni! Kar se lahko trdi brez dokazov, se lahko tudi ovrže brez dokazov.
kislec
# 03.05.2018 ob 14:04
Ampak znanstvena raziskava pa taka - na res prepričljivem vzorcu! - 4 osebe!!!
kislec
# 03.05.2018 ob 14:11
Aljoša, domnevam, da si tale članek prebiral in pisal v naglici:

Kako lahko pojasniš tole nasprotje v teh dveh stavkih:
" Pri vseh preostalih je aktivnost možganov prenehala takoj, ko je njihovo srce prenehalo biti. Vendar pa so se možgani vsake izmed njih v prvih minutah po smrti obnašali drugače,...

Kakšno neki je to skrivnostno "drugačno" obnašanje - če niso bili aktivni???

So bili različno intenzivno pasivni ???
Radoveden
# 03.05.2018 ob 13:29
"Celo tako zanimive, da marsikateri zakrknjen brezbožec kliče spovednika ob zadnji uri, pa tokrat ne bom o imenih..."

Strah ma velike oči :)
ucenec
# 03.05.2018 ob 10:42
I, kaj neki se dogaja. Deset minut resnice.
Radoveden
# 03.05.2018 ob 13:23
@simonc,
nič. če pridem nazaj, vam sporočim, da je življenje tukaj in zdaj.
makoshark
# 03.05.2018 ob 15:32
pace
Pojavno materialni svet je kreacija duha. Zakaj je bila ta kreacija potrebna, kdo bi vedel? Bog že ve, kaj dela. Materialne oblike kot vrste bioloških strojev se rojevajo in umirajo, duh pa je večen. Bolj kot je biološki stroj popolen, višje stanje duševnih zmožnosti deluje v njem. Marsikomu se pred smrtjo prikažejo predniki, ki jih čakajo v onostranstvu.

Kateri bog? Jahve, Krišna, Thor, Svarun ...?
samogledam
# 03.05.2018 ob 12:39
Logično da se telo po odpovedi srca počasi ohlaja in z njim tudi vsi organi ne samo možgani, toda dokazano je tudi, da ob pomanjkanju kisika-goriva možgani zaštekajo in zato se začne faza ohlajanja, da pospešijo proces ohlajanja celega telesa, ga položijo v hladilnico pred zažigom. Filozofija o potovanju energije pa je široka kot vesolje, zato, ker se človek preprosto ne more sprijaznit z smrtjo.
DrMatilda
# 03.05.2018 ob 15:08
Smrt je zelo intenzivna reakcija, seveda se marsikaj dogaja, sajmorajo možgani izpolniti eno od svojih najbolj pomembnih funkcij, ki je vanje vgrajena že od rojstva. Osebo morajo pripraviti na smrt. V smislu, da razgradijo zavest preden bi se sami zavedli svojega terminalnega stanja, s čimer preprečijo najhujšo agonijo in panični strah.
Ne samo možgani, cel kup celic še vedno deluje in oddaja razne fizikalne signale, ker je vsaka celica tudi samostojen organizem, prilagojen za sinergijo s preostalimi celicami telesa. Celice so popolnoma socialna bitja, ki se vedno odzivajo na celotno polje organa, izven telesa enostavno nimajo smisla obstoja, ne morejo živeti brez stalne izmenjave signalov z ostalimi celicami, čeprav bi načelno lahko.
Obstaja tudi nekaj takega kot je signal smrti, ko telo ne more več vzdrževati vitalnih funkcij, centralno živčevje pošlje signal vsem celicam, da naj v trenutku razpadejo, verižna reakcija pa zajame celotno telo.
Na koncu, ostanejo samo še možgani, v katerih nevronske celice delujejo nekoliko drugače, podobno kot taki mali kondenzatorji, ki se nekaj časa še sekvenčno praznijo, dokler se ne nevtralizira ves električni naboj in struktura razpade.

Vendar na tem mestu zgodbe še ni konec, tu se šele začne prava okultna mistika, ki ima popolnoma znanstveno teoretično zgradbo in je še kako resnična, vsem očitna fizikalna realnost.
Najtežje je razložiti paradoks spomina. Ta ni zgolj ideološka forma temveč tudi omejuje osebno razsežnost življenja, saj naše vesolje obstaja samo od rojstva do smrti. Pozabimo za hip vse kar vemo, kaj je za nas večnost drugo kot čas, ki se ga zavedamo in zapomnimo, ne glede na prostorsko ter razne skrite dimenzije neskončnosti, ki jih enostavno nikoli ni mogoče razsikati do dna in razumeti do konče potankosti.
Ne velja pa isto za vesolje kot celoto, če vemo, da je nočno nebo gledanje nazaj v čas, ne v neskončno praznino, kot nam dopovedujejo možgani. Še več, prostor kot prazno polje sploh ne more obstajati, teme se ne da videti, ker gledanje pomeni prestrezanje žarkov svetlobe, če ni prostor in ni tema, kaj so potem nočno nebo in zvezde na njemu v resnici?

Najbolj zanimivo odkritje sosodbena časa je, da si vesolje vse zapomni in se nikoli ne izgubi niti najmanjša podrobnost, vključno z energijo naših samozavednih misli. Vsaka zvezda na nebu je v resnici svoj svet, ločen od nas v času, ki je za tiste svetove bil nekoč živ, v smislu tukaj in zdaj. Če bi nekdo iz ene od tistih zvezd zrl v nas, bi opazil, da smo tukaj in si nekaj domišljamo, čeprav ne bi vedel kaj. In, če bi lahko v trenutku skočil še na bolj oddaljeno zvezdo, bi videl kaj se je dogajalo z nami pred tem, potem bi lažje razumel o čem bomo šele razmišljali, kot je lahko videl prej. Skakanje skozi prostor torej omogoča potovanje v času, ne le v eno smer, kot smo navajeni temveč tudi v preteklost, to pa je mogoče edino zato, ker vse še vedno nekje obstaja oziroma informacija je resnična, ne pa tudi njena fina struktura, ki je iluzivna substanca.
To lahko ponazorimo z zelo preprostim modelom, kako se spomnimo svojih misli? Recimo, vemo, da semo si nekaj mislili, ko smo razmišljali o nekem dogodku iz preteklosti, dogodek sam lahko znova prikličemo v zavest, ne moremo pa preslikati zraven še samega sebe, kakšni smo bili takrat, ko smo prvič priklicali isti spomin. Spomnimo se sebe, kako smo se spomnili na nekaj prej, vendar to nismo več isti mi, vemo pač, da smo bili mi, ker ni mogel biti nihče drug. Zavest osveži določeno nevronsko omrežje, ki se odziva enako kot takrat, ko smo zaznali tisto, kar bi se radi spomnili. Na ta način, lahko možgani vedno znova regenerirajo senzacijo, spomnimo se istega jabolka, le da je vsakič, ko se ga zavemo, rahlo drugačno, ker ni resnično jabolko, v smislu slike jabolka temveč zgolj asociacija na tisto opažanje. Isto deluje tudi celotno vesolje, struktura ne obstaja le zdaj in tukaj temveč sploh ne obstaja kot nekaj stalnega in nespremenljivega. Ne obstaja sploh, saj ni nekaj v nečemu temveč je vse skupaj fizikalni kaos neslutenih razsežnosti, ki sam po sebi nima nobene forme in substance. Lahko razumemo določene pojave, do neke meje, to je pa tudi bolj kot ne vse.
Zato je povsem mogoče, da se lahko neka iluzija zavesti neprestano zave same sebe, le da je občutek resničnosti vsakič drugačen. To niso sanje, to nismo mi, ni realnost, niti ne more biti neka paralelna dimenzija ali celo multi vesolje, ker je vse nedeljiva celota, povezana z nami, edino resničnostjo, na katero smo in bomo imeli kakršen koli vpliv.

Naj zaključim še z moderno teofizijo, ki se mi zdi tako posrečena misel, vesolje ne bo nikoli izginilo, vse živo se bo najprej spremenilo v skalo, veliko preden bi lahko kdorkoli opazil, da je kaj izginilo.
simonc27
# 03.05.2018 ob 12:41
Me zanima kaj bo boš videl ti Radoveden v teh 10 minutah.
Pridi nazaj in nam potem kaj tu na MMC-ju natrosi o svojih občutkih.
aparat-čik
# 04.05.2018 ob 19:42
za fse kar je "po smrti telesa" je čista špekulacija in nikoli ne bomo imeli dokazov.

jp, duša ima tri časovne in eno prostorsko dimenzijo. Zato lahko prosto potuje v času, in preroki lahko vidijo prihodnost in prteklost.

tudi to lahk napišem in živ ostanem...
galoper
# 04.05.2018 ob 10:57
Ljudje umirajo v različnih obdobjih življenja in v različnih stadijih delovanja telesnih organov, temu ustrezno se sproži ciklus odpovedovanja telesnih funkcij, do zadnje, ko se telo ne obnavlja, niti vzdržuje več, skratka vse se umiri in telo začne razpadati.
Zdrav, med normalno aktivnostjo sem zaznal nepričakovano resno nevarnost smrti v nekaj naslednjih trenutkih. V mislih se mi je z bliskovito naglico 'zavrtela zgodba mojega življenja', bežna fizična zaznava je bila 'rešilna bilka', ki sem jo uporabil za rešitev. Bila je strašna muka, a ni bilo ENFG-ja, da bi takrat analizirali kolikšna je bila aktivnost možganov. To ni bila klinična smrt.
Dick Kurchevich
# 03.05.2018 ob 22:16
..hmm...čudno prečudno tole delovanje možganov, predvsem osrednjega dela, a ne? Človeškega uma po smrti ni...je zgolj zavest, ki ne potrebuje materije za svoj obstoj...tisto, kar se zaveda, da se zaveda in tako dalje in tako širše...radio mrkne, radijski valovi pa še vedno obstajajo...pa malenkost DMT-ja se sprosti za lažji prehod iz telesa v telo ali če je po sreči ven iz cikla karme :-) e moji mehaniki, radio ste razstavili na prafaktorje pa še vedno niste napovedovalca not našli...čudno prečudno...eh pa sej bo, v glavnem ne se preveč sekirat, vse je tako kot mora bit in ne, na koncu ni samo tema...v bistvu je bolj živo kot tole sedaj wink wink :-)
Nikolaj
# 03.05.2018 ob 15:45
Zadnji odstavek članka ni razumljiv.
trdoleska
# 03.05.2018 ob 13:50
Preprosto glih 5 min za spoved. Če ti rata vse povedat, greš v nebesa, drugače v pekel.
evaevi
# 17.05.2018 ob 11:22
Jep obstajajo primeri ko so tudi klinično mrtvi postali in ostali živi!

zagotovo ne, če so bili zapisani kot dajalci organov
kamnosek
# 04.05.2018 ob 23:53
@makoshark

Obstoj stvarnika izpeljemo iz dejstva, da ustvarjeno obstaja ;)
neptun555
# 04.05.2018 ob 11:19
ta članek me spominja na knjigo KAPIJA FREDERIKA Pola
galoper
# 03.05.2018 ob 13:59
@mb128 # 03.05.2018 ob 10:34
Očitno si nevednež o tej vsebini, znanje je draga dobrina.
Radoveden
# 03.05.2018 ob 11:56
Aha se pravi v teh 10 minutah imamo potem scene s svetlobo, jezusi in hudiči in vsemi ostalimi fantazijami. Potem pa nekateri oživijo in trosijo kaj vse so doživeli, da so bili v nebesih ali peklu, da so srečali, jezusa, budo, krishno, zeusa, 77 devic - odvisno na kaj so bili v tistem obdobju nafiksirani. Ja, so, pol so se pa zbudl.
Bivši uporabnik
# 03.05.2018 ob 11:16
v sanjah*
firtoh
# 03.05.2018 ob 17:36
Teh deset minut je za hitro inventuro,potem pa vice,nebesa, pekel,valhalla,174 planet.....
DrMatilda
# 03.05.2018 ob 15:10
galoper # 03.05.2018 ob 09:56

"Praznina. Ko se stanje ustali in okolica s signali preko čutil vzburi krepitev delovanja, se človek zave novosti in obnavlja spominsko funkcijo. Preživeto!"

Imaš prav, skušam se spomniti nekaj, kar imam na koncu jezika, ampak se ne morem spomniti kaj je že bilo tisto, kot bi nekdo pred menoj brisal cesto, kamorkoli poskušam zaviti.
pace
# 03.05.2018 ob 16:02
makoshark,
kaj ni Bog nekoč davno povedal Izraelovim sinovom, ki si jih je takrat izbral za svoj nosilni šotor: "Sem, ki sem". Tako, da posamezna poimenovanja in različne orientacije pri posameznih narodih - ljudje se pač v svojih človeških pomankljivostih in omejenostih trudijo, da bi dejstva duhovnega sveta nekako izražali, koristi nam pa samo tisto, kolikor se trudimo mi sami kaj prisluhniti in ugotavljati, kaj za nas velja in kaj ne, čemu je vredno slediti in čemu ne.
samogledam
# 03.05.2018 ob 12:44
če želite izvedeti resnico o delovanju možganov v mrtvem telesu, vprašajte Michaela Schu...
gesan
# 03.05.2018 ob 11:53
energija nikoli ne gre v nič ampak lahko samo v druge oblike..., ki se nadaljujejo v neskončnost.
apneni
# 04.05.2018 ob 09:01
Si prepričan, da se imajo hindujci za izbrano ljudstvo? Izbrani za...? Še nisem slišal, da bi bogovi hindujce izbrali za karkoli. Pri Izraelcih se ve, za kaj so bili izbrani. Očitno ne poznaš ne vere Izraelce niti hinduizma, sicer ne bi vlekel takih nesmiselnih vzporednic.
apneni
# 04.05.2018 ob 08:52
makoshark
Bog je.
Ti dokazov ne vidiš, zato tudi lahko ovržeš trditev brez dokazov.
Verujoči pa je v odnosu z Bogom in ima dokaz za obstoj Boga, zato je za njega tvoja trditev ničelna in ne ovrže ničesar.
pace
# 03.05.2018 ob 14:28
Pojavno materialni svet je kreacija duha. Zakaj je bila ta kreacija potrebna, kdo bi vedel? Bog že ve, kaj dela. Materialne oblike kot vrste bioloških strojev se rojevajo in umirajo, duh pa je večen. Bolj kot je biološki stroj popolen, višje stanje duševnih zmožnosti deluje v njem. Marsikomu se pred smrtjo prikažejo predniki, ki jih čakajo v onostranstvu.
Yanez
# 03.05.2018 ob 13:22
Pa še za izstrelitev duše je potrebno organizirat vse potrebno. Energija, ki se pri odhodu duše sprosti pa predstavlja razliko v teži, ki so jo pri telesu izmerili malenkost pred smrtjo in malo za njo...
Zanimive stvari se namreč dogajajo v zadnjih trenutkih tuzemskega življenja. Celo tako zanimive, da marsikateri zakrknjen brezbožec kliče spovednika ob zadnji uri, pa tokrat ne bom o imenih...
galoper
# 03.05.2018 ob 10:24
@mb128 # 03.05.2018 ob 10:18
Ti organiziram srečanje s takšnim od mrtvih vstanem človeku.
galoper
# 03.05.2018 ob 09:56
Praznina. Ko se stanje ustali in okolica s signali preko čutil vzburi krepitev delovanja, se človek zave novosti in obnavlja spominsko funkcijo. Preživeto!
Kazalo