Teleskop Hubble so v vesolje izstrelili leta 1990. Foto: EPA
Teleskop Hubble so v vesolje izstrelili leta 1990. Foto: EPA

Kot avtobus velik teleskop so na višini 560 kilomterov na Zemljo ujeli s pomočjo robotske roke, ki jo je upravljala astronavtka Megan McArthur. Prvi pogled je razkril, da je Huuble v boljšem stanju, kot so sprva pričakovali. Pred astronavti je zdaj pet dni popravil na 19 let starem teleskopu, ki je znanstvenikom pomagal odkriti marsikatero skrivnost glede nastanka našega vesolja.

Endeavour v pripravljenosti na Zemlji
Med delovanjem je bil teleskop izpostavljen skrajnim temperaturnim razlikam in močnemu sevanju, v zadnjem času pa so ga pestile tudi okvare. Zadnja popravila na teleskopu so bila opravljena leta 2002, gre pa za zelo nevarne postopke, saj Hubble in Atlantis letita na višini, kjer je polno smeti.

Ameriška vesoljska agencija Nasa ima v vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral pripravljen raketoplan Endeavour za primer, če bi smeti resneje poškodovale Atlantis in bi bila tako potrebna reševalna odprava. Kot je zdaj že v navadi pri izstrelitvah raketoplanov, so na Atlantisu ob izstrelitvi nastale poškodbe na zaščitini peni, vendar Nasa zagotavlja, da ne gre za nič hujšega.

G. V.