Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Luno Titan obkroža gosto, megleno ozračje
  • Pod skorjo je ocean tekoče vode
  • Tektoniko bi lahko poganjala sila plimovanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 21 glasov Ocenite to novico!
Titan
Fotografija s pomočjo radijskih valov. Rekordni vrh je tik nad okroglasto temno liso na spodnjem delu. Celoten posnetek je širok okoli 170 kilometrov. Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI
Titan
Delna karta v radijskih valovih. Na njej so gore, njih imena je določila Mednarodna astronomska zveza. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/USGS
Titan
Temno področje je jezero metana. V okvirčju je del kopnega, ki se skozi leta dokaj hitro spreminja. Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell
Titan
TItan malo bolj od daleč. Temnejša zaplata naj bi bile sipine iz ogljikovodikovega peska. Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell

Dodaj v

Foto: Najvišje gore Titana s trikilometrskimi vršaci

Sonda Cassini na delu že dobro desetletje
25. marec 2016 ob 17:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nasini znanstveniki so gornikom daljne prihodnosti namignili, kje bi lahko preizkusili svoje sposobnosti. Na Saturnovi luni Titan so identificirali najvišjo točko, goro, visoko 3.337 metrov.

Površje te nenavadne lune je težko preučevati, saj je obdana z gosto in megličasto atmosfero, ki preprečuje neposredno (uporabno) fotografiranje. Nasa je izkoristila veteransko sondo Cassini, po Saturnovem sistemu podečo se že od leta 2004, opremljeno s posebnim radarjem. Posnetki in podatki instrumenta so pripeljali do obsežne karte tega telesa, so sporočili z agencije.

Ugotovili so, da najvišja točka meri 3.337 metrov, nahaja pa se v trojici gora, poimenovani Mithrim Montes, in napovedali, da tega rekorda najbrž ne bodo več presegli.

Našli so še precej drugih gora, visokih nad tri kilometre, večina jih je v bližini ekvatorja, nekaj pa še v regiji Ksanadu in v bližini večnega počivališča pristajalnika Huygens.

Raziskavo so sicer sprožili z namenom iskanja in preučevanja aktivnih območij, tistih, kjer različne sile dinamično spreminjajo površje in Titanovo skorjo. Še posebej, če se je kaj takega zgodilo v (relativno) bližnji geološki preteklosti.

"Smo raziskovalci, zato nas naprej poganja navdušenje pri vohljanju za najvišjimi in najnižjimi točkami. Toda to niso le rekordi, skrajnosti nam povedo marsikaj o silah, ki so sooblikovale evolucijo Titana," je izjavil Jani Radenbaugh, član Cassinijeve ekipe in vodja raziskave.

Vreme in kraška jezera
Gore in pečine na Zemlji so navadno posledica sil, ki delujejo pod površjem in so jih pognale kvišku. Sčasoma jih niža erozija v obliki padavin, vetra in metanotokov. Ande in Himalajo skorja še vedno viša, medtem ko so starejši (ameriški) Apalači že precej erodirani.

Titan je poln jezer in rek, toda v njih ne najdemo vode, temveč tekoči metan, ki naj bi bil odgovoren za številne kraške pojave. Toda titanski "kras" naj bi nastajal precej počasneje kot na Zemlji, domnevajo raziskovalci, predvsem zato, ker je od Sonca precej bolj oddaljen kot Zemlja in ima na voljo manj energije za pogon vremenskih pojavov.

Kaj poganja tektoniko
Dejstvo, da na Titanu obstajajo gore, visoke več kot 3000 metrov, kaže, da bi bil lahko Titan tudi tektonsko aktiven. Tektoniko bi lahko poganjala energija močne plimske sile matičnega planeta.

Titanova ledena skorja je "nasajena" na globok ocean tekoče vode, ki se najbrž vede kot zgornji del Zemljinega plašča, plasti vroče, staljene kamnine pod zemeljsko skorjo, ki se lahko počasi premika in spreminja obliko, so zapisali na Nasi.

Podzemni ocean ima sicer še veliko Saturnovih naravnih satelitov, med katerimi je najzanimivejši Enkelad, najverjetnejši kraj v Osončju, kjer bi morda še lahko obstajalo življenje.

Za najvišjo (znano) goro v Osončju sicer velja Mons Olympus na Marsu s skoraj 22 kilometri višine, kar je več od zemeljske gore Everest, tudi če bi pri nas izpraznili vse oceane.

Video: Pogled na Titan skozi rekonstrukcijo spusta Huygensa

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 25.03.2016 ob 18:39
Pravi planinci hodimo na Mars. Ravno prejšnji teden sem uspešno osvojil Olympus Mons. Po 20 kilometru sem si eno malo pomagal s kisikom, pa vendarle.
Tomasz Kuszczak
# 25.03.2016 ob 18:46
RudeCorona, točka 0 je bolj ali manj arbitrarno določena glede na druge lastnosti (zračni tlak, na primer). Sicer pa, če ni morja lahko šteješ kar najnižjo točko in podajaš višine glede na tisto, torej bo neka gora visoka recimo 3337 metrov "od tal" ali "od dna" namesto od morja.
o.r.c.h.i.d
# 25.03.2016 ob 18:18
Malo višji vrh od Triglava in kraška jezera.
Ime ima po Titu.

Druga Slovenija, skratka.
neutrino
# 26.03.2016 ob 12:50
Hehehe, tu so bili pa pošteni Tolkien fani tile astronomi :D
Handir, Angmar, Arwen, Gandalf, Misty Mountains, Moria, Bilbo, Erebor, Faramir....
Tomasz Kuszczak
# 25.03.2016 ob 23:11
mb128, ni ravno tako. Titan ima kar lepo tekoče oceane, samo pač niso iz vode, temveč verjetno iz metana.
Machete
# 26.03.2016 ob 19:35
Baje. Tu lahko končaš, ko se pogovarjamo o znanosti.
Bivši uporabnik
# 27.03.2016 ob 10:44
eno banalno vprašanje: kakšna je razlika med vrhom in vršacem... če sploh je
rtv_forum_user
# 26.03.2016 ob 22:36
@dober...
Izračuni o njem obstajajo že zelo dolgo.
Mogoče je to ta kontroverzni Planet-7x.
RudeCorona
# 25.03.2016 ob 18:22
Kako izmerijo višino gore, če ni gladine morja?
dobersex
# 26.03.2016 ob 21:20
Potem se pouči kaj je rekel dr. Robert Harrington:
dobersex
# 26.03.2016 ob 15:12
Baje smo našli planet, ampak 3000m gora je bolj pomembna.


Seveda so o njem govorile že starejše civilizacije, ampak to ni pomembno. Pomembna je
mb128
# 25.03.2016 ob 19:41
RudeCorona. Titan ima ocean, ki tvori najverjetneje zgornjo plast plašča naravnega satelita. Ocean je zmrznil in zato zgleda na prvi pogled da Titan nima tekočine. Tekočina je samo da je v drugem agregatnem stanju na površini. Podobno je na Enceladusu in Jupitrovi Evropi.
Kazalo