Sojuz je v vesolje poletel med snežinkami. Foto: Reuters
Sojuz je v vesolje poletel med snežinkami. Foto: Reuters
Izstrelitev Sojuza

Plovilo Sojuz je iz vesoljskega oporišča Bajkonur poletelo ob 5. uri in 15 minut po srednjeevropskem času, z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) pa se bo združil pojutrišnjem. Ko je plovilo varno priplulo v Zemljino orbito, so trije astronavti na krovu Sojuza v znak uspeha v zrak dvignili palce, zbrani v nadzornem centru v predmestju Moskve pa so zaploskali in si oddahnili.

V Sojuzu so 50-letni Nasin astronavt Dan Burbank, ki je že potoval v vesolje, a je to njegov prvi polet s Sojuzom, ter 42-letni Anatolij Ivanišin in 39-letni Anton Škaplerov, ki v vesolje potujeta prvič. Po združitvi z Mednarodno vesoljsko postajo bo trojica nekaj dni združena s trenutno ekipo na postaji, Američanom Mikom Fossumom, Japoncem Satošijem Furukavo in Rusom Sergejem Volkovom, ki se bodo nato vrnili na Zemljo.

Prva izstelitev po končanju Nasinih odprav in po nesreči
To je prva izstrelitev vesoljskega plovila s človeško posadko v vesolje, odkar je ameriška vesoljska agencija Nasa julija letos po 30 letih končala pošiljati raketoplane v vesolje, ter prvi polet Sojuza s človeško posadko po avgustovskem strmoglavljenju plovila Progres brez posadke. Po končanju Nasinih poletov v vesolje se bodo morali astronavti in strokovnjaki za prevažanje posadk in opreme na Mednarodno vesoljsko postajo opirati na Ruse.

Kot poroča BBC, velja Sojuz za precej varno plovilo za potovanje v vesolje, a so se ruski znanstveniki odločili, da bodo po omenjeni nesreči polete v vesolje s človeško posadko prestavili za skoraj tri mesece, da bi se prepričali, da so poleti res varni. Vodja ruske vesoljske agencije je zagotovil, da je bila avgustovska nesreča posledica napake, ki jo je povzročil zastoj na cevi za gorivo.

V svojih izjavah pred sedmo silo so tudi trije astronavti, ki so poleteli v vesolje, povedali, da popolnoma zaupajo tehnologiji in da jih ni prav nič strah. "Nimamo črnih misli, popolnoma zaupamo tehnologiji," so povedali pred vkrcanjem v vesoljsko plovilo.

Izstrelitev Sojuza