Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 56 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Alma je 10-krat natančnejša od Hubbla
  • Leta 2024 bo vzpostavljen najmočnejši teleskop
HL Tauri
Ločljivost na posnetku je večja od tiste na večini Hubblovih fotografij. Lepo so vidni kolobarji, ki nakazujejo prisotnost nastajajočih planetov. Približno tako je bilo videti naše Osončje pred 4,5 milijarde let. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)
Stebri stvarjenja
Ogromni oblaki plina, kot tile na znameniti Hubblovi fotografiji Stebri stvarjenja, so zvezdne porodnišnice. Iz odseka enega takih se je rodil tudi naš Sončni sistem. Foto: Jeff Hester, Paul Scowen, NASA/ESA
Krmilni sistem Alme je razvilo slovensko podjetje Cosylab, ki že več kot 15 let sodeluje z ESO-jem.
HL Tauri
Ponazoritev lokacije HL Tauri s pomočjo Hubblovega posnetka. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/NASA/ESA
ALMA
66 premičnih anten je v puščavi Atakama, kjer je ozračje izjemno suho, posledično pa povzroča manj motenj na svetlobo. To omogoča tudi lokacija na 5 kilometrih nadmorske višine. Foto: EPA
HL Tauri
Primerjava velikosti protoplanetarnega sistema HL Tauri z našim Sončnim sistemom. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO
Galaksija Antene
Alma in Hubble se lahko dobro dopolnujejta in prikažeta vesoljske objekte v pravilnejši polnosti. Človeške oči namreč zaznajo le delček spektra elektromagnetnega valovanja, ki jih vesoljski objekti oddajajo. Hubble in Alma na primeru Galaksije Antene v združenem posnetku kombinirata vsak svoje primerjalne prednosti. To je obenem eden prvih posnetkov Alme sploh, odkar deluje v polni kapaciteti. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/NASA/ESA

Foto, video: Tako je bil nekoč videti naš dom, rojevajoče se osončje

Protoplanetarni disk okoli zvezde HL Tauri
9. november 2014 ob 17:59,
zadnji poseg: 10. november 2014 ob 13:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Največji zemeljski astronomski projekt, teleskop Alma, je prvič preizkusil svoje najfinejše zmogljivosti. Posnel je najnatančnejšo podobo protoplanetarnega diska do zdaj, ki kaže, kakšno je bilo naše osončje med nastajanjem.

Človeštvo o svojih koreninah ve marsikaj. Raziskuje drevo življenja, analizira geološke ostaline na Zemlji, zgodovinarji izgotavljajo historična dejstva. O eni stvari pa je zelo težko pisati zgodovino: o Osončju samem. O izvoru vseh atomov v nas in okoli nas, o testu in moki, iz katere je na koncu zrasel kruh življenja. Ni priče tega dogajanja in ni fotografij o njem, zato bo družinski album Osončja za svoje najzgodnejše dni za vedno ostal prazen.

Največ, kar lahko astrofiziki počnejo s tem pračasom, so teorije in suhi modeli, kako naj bi se rojstvo sploh zgodilo.

Najširše sprejeti model pravi, da se je vse skupaj začelo v ogromnem oblaku plinov in finih prašnih delcev. Kraljeval je precej večjemu območju, kot je tisto, ki ga naše Osončje zajema danes. Raztezal naj bi se na več kot štirih milijonih astronomskih enot (en AU je enak povprečni razdalji med Zemljo in Soncem) ali 65 svetlobnih let. To je bila obsežna molekularna meglica, podobna tisti na Hubblovi fotografiji desno.

Začelo se je v megli
Stabilnost oblaka je verjetno porušil oblet kakšnega večjega vesoljskega objekta. Z zelo posplošeno primerjavo: kot bi večji roj mušic nekoliko raznesel mimo drveči kolesar. Drugi možen vzrok za porušeno stabilnost meglice je šok zaradi bližnje eksplozije supernove. Vsekakor se je veliki oblak začel vdajati gravitaciji in zgoščevati v nekaj manjših, od 2.000 do 20.000 astronomskih enot obsegajočih jeder. Eno izmed njih je bil naš pradom, predsončna meglica.

Ko se je oblak manjšal in zgoščeval, se je začenjal material v njem vse hitreje vrteti okoli središča in se posledično segrevati. Težnost je večino snovi pognala v osredje predsončne meglice, kjer se je oblikovala gosta in vroča protozvezda. Ta se še ni "vžgala", proces zlivanja jeder ali fuzija se pred 4,56 milijarde let še ni začela. Za okoli 100 AU-jev v vsako smer od nje se je raztezal protoplanetarni disk vse preostale snovi, ki se je polagoma sploščil in zažarel. Še približno dodatnih 50 milijonov let je bilo treba, da se je osrednja protozvezda dovolj zgostila in sesedla, da je zaradi pritiska v notranjosti začela proces fuzije. Praosončje s protoplanetarnim diskom, v katerem so se polagoma začeli zgoščevati planeti, je bilo rojeno.

V soseščini se rojeva nov sistem
Po zaslugi teleskopa Alma (Atacama Large Milimeter/Submilimeter Array) zdaj približno vidimo, kako je bil videti naš protoplanetarni disk, območje, kjer se je zgostila tudi snov, iz katere smo sestavljeni ljudje. Alma je trenutno najdražji obstoječi teleskop na trdnih tleh in trenutno tudi največji astronomski projekt na Zemlji, katerega ločljivost je 10-krat večja od vesoljskega teleskopa Hubble.

Po 17 letih načrtovanj in vložene 1,1 milijarde evrov so ga lani v čilski puščavi Atakama na več kot 5 kilometrih nadmorske višine naposled končali. Letos je prvič preizkusil svojo največjo zmogljivost - kar 15 kilometrov širok zajem svetlobe.

Takšno zmogljivost zagotavlja 66 anten, visokih 12 metrov in širokih sedem metrov, ki jih lahko po puščavi poljubno razporedijo z 28-kolesnimi tovornjaki. S tem spreminjajo "zoom" v vesolje. Končna slika je sestavljena skozi preračunavanje signalov z vseh posameznih anten. Med gradnjo tega ameriško-evropskega projekta so znanstveniki za njim obljubljali veliko, zato so bila tudi pričakovanja nemajhna.

Pred dnevi se je Alma osredinila na zvezdo HL Tauri, od Zemlje oddaljeno 450 svetlobnih let, in ujela najboljši posnetek protoplanetarnega diska do zdaj. HL Tauri je Soncu podobna, prav tako njen disk po velikosti, zato lahko zdaj prvič vidimo približek podobe Osončja v najzgodnejšem obdobju. Na posnetku so jasno vidni svetli kolobarji ter temnejše praznine. Nastale so zato, ker iz njih material pobirajo protoplaneti.

"Detajli na fotografiji so nas osupnili. HL Tauri je star le milijon let, pa je njen disk že poln planetov v nastajanju. Ta osamljen posnetek bo prinesel revolucijo v teorije območja," je dejala Catherine Vlahakis, ena vodilnih pri znanstvenem programu Alme.

Radijski teleskop
Posnetek ni v vidni svetlobi. Do zdaj je bil objekt z Zemlje slabo opazen, ker je vmes veliko oblakov prahu in plina, ti pa vidni spekter svetlobe močno okrnijo. Alma lovi tisti del elektromagnetnega valovanja, ki ga oči ne: med infrardečim in mikrovalovi. Ta del navadno izhaja iz hladnejših delov vesolja in se lažje prebije skozi plinaste oblake, zato Alma omogoča marsikaj, kar tudi v vesolju postavljeni Hubble ne.

Okoli HL Tauri se, tako kot pri nas pred 4,5 milijarde let, prah lepi v kamenčke, ti v večje skale, asteroide in komete, dokler ne bodo nastali veliki planeti. In kot pri nas bodo tudi pri njih kot arheološki ostanki najzgodnejših dni ostali le nekateri kometi, tisti preostanek snovi, ki se ni zmogel prilepiti nikamor drugam in bo ostal raztresen v sistemu. Mimogrede, tudi zato bo pristanek sonde Philae na eno od repatic Osončja, od katerega nas loči le še nekaj dni, tako pomemben.

Na poti je Square Kilometre Array
Alma pri razponu 15 kilometrov deluje približno zadnji mesec dni in bo pri tem vztrajala še do začetka decembra. Na tej stopnji je sistem dovolj občutljiv, da bi opazil kovanec za en cent z razdalje 110 kilometrov. Drugi trenutno delujoči zemeljski teleskopi se ponašajo z razponom največ dva kilometra (pri teh valovnih dolžinah). Rekorder bo ostal do leta 2024, ko bo predvidoma začel delovati SKA (Square Kilometre Array), radijski teleskop z razponom 3.000 kilometrov in 50-krat večjo ločljivostjo od vseh drugih obstoječih radijskih instrumentov.

Le milijon let star protoplanetarni sistem okoli HL Tauri je torej precej podoben našemu. Kdo ve, mogoče se bo čez 2 milijardi let, ko človeštva verjetno ne bo več (vsaj ne na Zemlji), tam začelo porajati prvo življenje. Vsekakor vemo, da bodo takrat razmere na Zemlji podobne vročemu peklu Venere in da čez 10 milijard let najbrž nobeden od planetov Osončja naši zvezdi ne bo več delal družbe. Zgodovina se bo pisala drugje.

Video 1: potovanje do 450 svetlobnih let oddaljenega sistema


Video 2: Planetarni sistem skozi oči ESO-vega umetnika


Video 3
: Planetarni sistem v treh razsežnostih

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
čik
# 09.11.2014 ob 19:20
@ramus
naročim se na stražni stolp samo če nehaš pisat pod članki znanost in tehnologija
G.Bruno
# 09.11.2014 ob 19:15
Vi ste pa kot otroci, ki se sramujete svojega družinskega albuma,... Le poglejte v svoj družinski album, pa boste videli da prav nič ne manjka.

Ramus, vemo, da nič ne manjka. In ne sramujemo se.

Zeebra
# 09.11.2014 ob 19:03
Wow, res bravo, ploskam vam pred monitorjem, da se lahko čudimo raznovrstnosti "brezmejnega" vesolja. Ko bi vsaj lahko vsak dan bral take vrste novic...
Deimos
# 09.11.2014 ob 19:19
Prosim, ignorirajte Ramusa.

Drugače pa izvrsten članek z zanimivimi videi in slikami. Le tako naprej!
todo ninjo
# 09.11.2014 ob 18:20
"Detajli na fotografiji so nas osupnili. HL Tauri je star le milijon let, pa je njen disk že poln planetov v nastajanju. Ta osamljen posnetek bo prinesel revolucijo v teorije območja," je dejala Catherine Vlahakis, ena vodilnih pri znanstvenem programu Alme

Komaj čakam da vidim kakšen bo čez kake 2 miljona let.
atenamodrost
# 09.11.2014 ob 19:00
Naša galaksija potuje neverjetnih 600 km / s !!!! Vse galaksije potujejo v eno smer, v takoimenovani Veliki atraktor. Vse te gromozanske razdalje, hitrosti.....to je Vesolje....
DejanD
# 09.11.2014 ob 18:25
No lepo. SIcer ga je pa Nasa zavozila z Jamesom Webbom, vsj stroškovno gledano.

No čez 10 let bomo imel kr lepo floto teleskopov, če bo šlo vse po načrtih. E_Elt, pa še maggelanov,... Sami taki res veliki, huble bo čisto premagan. Pa webba gor.
makoshark
# 09.11.2014 ob 21:14
Ste se že kdaj vprašali, zakaj je disk ploščat, če gravitacija deluje 3D?

https://www.youtube.com/watch?v=tmNXKqeU
tJM
neutrino
# 09.11.2014 ob 20:38
Dragi zabačeni del komentatorjev: Vaše komentarje lahko pišete na računalnikih, zato ker so eni ljudje pred več kot sto leti, ki po vašem tudi verjetno ne bi imeli takrat pojma ter kar nekaj ugibali in natolcevali - vztrajali in raziskovali fizikalne zakone sveta in odkrili kvantno mehaniko, ki nam je kasneje dala polprevodnike - brez katerih ne bi imeli sodobnih računalnikov.

Druga skupina ljudi, ki tudi po vašem verjetno ni imela pojma in ugibala, iz česa vsega so snovi sestavljene, so v CERNu tako mimogrede za svoje potrebe ustvarili osnove world wide web-a.

Tako da ne samo, da ima človeštvo preko napredkov v znanosti ogromno koristi od vseh znanstvenih raziskav, ki se dogajajo in si tako bogati svoje znanje in poznavanje sveta, v katerem živimo. Tudi vi, ki vas nič ne briga to, imate posredno včasih kakšno korist, pa čeprav si je - po mojem - niti slučajno ne zaslužite.
dStroj
# 09.11.2014 ob 18:25
Včeri pa ni tko zgledal na Nolanu!
makoshark
# 10.11.2014 ob 16:44
Komentarje sem prebral, zdaj se lotim še članka :D

A vedno najprej smetano poližeš?
;-)))
marcel22
# 10.11.2014 ob 13:41
Scientists have evidence, but lack absolute certainty.

Creationists have absolute certainty, but lack evidence.

... toliko o kreacionizmu.
ateistek
# 10.11.2014 ob 02:39
No, nekaj ste pa le pozabili...Ni se začelo z oblakom meglice ampak z eksplozijo supernove iz katere je potem nastala ta meglica ter z njenim zgoščevanjem tudi naš sončni sistem. Naše sonce je torej zvezda, nastala kot reciklaža prejšnje zvezde, ki jo je razneslo.
Perk
# 09.11.2014 ob 20:03
kreacionistični linki so passe
luckyss
# 09.11.2014 ob 19:50
Piše..."na območju 65 svetlobnih let".
Na tako velikem območju je kar precej zveznih sistemov, ki so bili istočasno v "stvarjenju" svojega "osončja". Torej je v članku napisana neumnost - ali pa jaz nečesa ne razumem ?!
makoshark
# 10.11.2014 ob 23:38
@nimivseeno

Prosim, sprosti se, zajemo sapo in normalno komuniciraj. Ni potrebe, da špilaš zoprnega klovna, ki se razburja.

Svojemu navideznemu prijatelju (na MMC imaš dva profila, enkrat si se izdal) pa razloži, da je tako glasovanje goljufija, četudi gre za razcepljeno osebo. ;-)
makoshark
# 10.11.2014 ob 14:16
Mi lahko daš kakšen strokoven link na besedo "krščan".
makoshark
# 10.11.2014 ob 13:26
krščani

kristjani

Zanimivo se mi zdi, kako je beseda krščan pri nevernikih pogosto v uporabi. Pomanjkanje verouka, je moja diagnoza. Morda bi pa le moral verouk spet v šole.

Šala! ;-)
Ostrozor
# 10.11.2014 ob 13:06
Za plemenskega boga še nismo našli indicov.

In jih tudi ne boste. Bog, kakor opisan v Bibliji, je sam sebi protisloven, torej ne more obstajati.

Znanost govori o reinkarnaciji:

Ja, super. Potem so imeli stari Slovani prav, krščani pa ne. Lepo vedeti.
o.r.c.h.i.d
# 10.11.2014 ob 00:23
"Alma in Hubble se lahko dobro dopolnjujeta in prikažeta vesoljske objekte v pravilnejši polnosti. Človeške oči namreč zaznajo le delček spektra elektromagnetnega valovanja, ki jih vesoljski objekti oddajajo."
Ta delček spektra elektromagnetnega valovanja imenujemo vidna svetloba, ostali spekter pa je ali radijsko valovanje, gama žarki, rentgensko valovanje, itd., itd. Mislim, da se nima smisla kregati o temu, kako se kaj imenuje, ker je vse skupaj le elektromagnetno valovanje. Kljub vsemu je potrebno nevidno valovanje frekvenčno spremeniti v vidno, da ga lahko sploh ocenjujemo. Za teleskope je pomembno, da ujamejo čim večji spekter, ker je le tako mogoče narediti najboljšo analizo. Snemanje samo vidne svetlobe se je pokazalo kot nezadostno, saj je veliko stvari postalo vidnih šele v drugih frekvenčnih področjih, ker vidno svetlobo onemogoča medzvezdni prah.
Galaxy
# 09.11.2014 ob 20:36
tron

Fake,da bolj ne more biti...


Zadnjič mi je admin zbrisal post pa ga danes vseeno ponovim :

Čestitke trol! Razkril si nas! Prav imaš. Vse je fejk. Celo tvoje življenje je fejk. Če počakaš še malo bo prišel Morpheus in ti ponudil rdečo ali plavo pilulo. Ti seveda kot filmski heroj boš vzel plavo pilulo in razkril celotnemu svetu, da je vse zarota ...

Wake up tron. Follow white rabbit ... KNOK KNOK!

Moje življenje je zarota press
Bivši uporabnik
# 10.11.2014 ob 16:41
Komentarje sem prebral, zdaj se lotim še članka :D
hrgotax
# 10.11.2014 ob 16:11
Ostrozor,
ti si kot don Kihot;
skušaš spremeniti nekaj,
česar se ne da.

Če se je uveljavila beseda "kristjan",
se bo še naprej uporabljala.
Tvoji poskusi so podobni poskusom ljudi,
ki bi recimo Izolanom (prebivalcem Izole)
hoteli dopovedati,
da so Izolčani ...
nimivseeno1
# 10.11.2014 ob 12:04
Plemenski bog Izraelcev, seveda.

Za plemenskega boga še nismo našli indicov.

Znanost govori o reinkarnaciji:

Znanost govori o reinkarnaciji

dr. Ian Stevenson

dr. Brian Weiss
Ostrozor
# 10.11.2014 ob 11:46
Kdo upravlja in regulira z našim planetarnim sistemom, da ne razpade? Kdo skrbi, da gravitacija na Zemlji dela "ravno prav"? Kdo skrbi, da je naše Sonce "ravno prav" vroče? Kdo je posrkbel, da se ljudje ravno na naši Zemlji počutmo "kot ribe v vodi"

Plemenski bog Izraelcev, seveda.
makoshark
# 10.11.2014 ob 10:49
Saj, saj, vse razumem, le to ne, kdo je to vse skupaj izmislil, načrtoval, upravljal, vodil? Kar tak samo od sebe?

Zakaj kdo?

Kdo upravlja in regulira z našim planetarnim sistemom, da ne razpade? Kdo skrbi, da gravitacija na Zemlji dela "ravno prav"? Kdo skrbi, da je naše Sonce "ravno prav" vroče? Kdo je posrkbel, da se ljudje ravno na naši Zemlji počutmo "kot ribe v vodi" ...
kop
# 10.11.2014 ob 00:16

Vision
# 09.11.2014 ob 21:51
@kop, kako naj po tvojem mnenju "boljše pogledam"? Četudi na kvalitetnem tabličnem računalniku zoomiram se obraz popači do te mere, da je neprepoznaven. Plus tega oseba drži prste pred pol obraza.


Torej, skrajno preprosta zadeva. Četudi na kvalitetnem tabličnem računalniku ne moreš določiti vseh elementov slike,ali pa ti poteza osebe(zakrit obraz) onemogoči razkritje cele slike, narediš razumsko stvar. Ne komentiraš. Ne sodiš. Ne sklepaš.

Ali pa premisliš o sledečih stvareh. Ne znaš uporabljat MMC-ja (slika je namreč v resnici vidna lahko tudi v velikosti 640x450 pikslov), če pa le tega znaš, pa razmisli o nivoju, ki ti določa da tablični računalnik razglasiš za kvalitetnega. Če ti 640x450 veliko sliko prikaže kako si že rekel? Megleno? No kakorkoli, lahko ti zagotovim da ti "nekvalitetna" tablica za 99
evrov iz Hoferja sliko pokaže povsem jasno in razločno. Ravnokar preverjeno :)))
makoshark
# 09.11.2014 ob 22:13
@DejanD

Z izrazom svetloba je običajno v fiziki to vse zajeto. Vse frekvence.
Če hočeš biti bolj določen imaš pojem "vidna svetloba".
Zeebra
# 09.11.2014 ob 21:32
@DejanD
Na wikipedii si lahko prebereš, da beseda svetloba (light) v fiziki zajema elektromagnetno valovanje vseh valovnih dolžin. Ker pa je astronomija fizikalna veda je izraz povsem na mestu. Over and out.
serpent
# 10.11.2014 ob 15:48
No pa sta si našla ta dva (Ramus in nimivseeno1) končno skupno točko :) - evolucija z naravno selekcijo. Ramus ji nasprotuje zaradi bibilije, nimivseeno1 pa zaradi tega kar pravi Bruce Lipton, aja pozabil sem spredaj napisat da je doktor Bruce Litpon :)

@nimivseeno1: kaj pa če bi si ti enkrat že prebral kaj kvalitetnega in podkrepljenega z dokazi? Enkrat za spremembo probaj to nardit. Ne da samo od nas pričakuješ, da beremo in gledamo tvoje (že tisočkrat "debunkane") vire. Od nas zahtevaš kritično razmišljanje, a ga sam ne premoreš niti malo. Od nas zahetvaš trdne dokaze (in jih dobiš), a sam jih ne predstaviš nikoli (ali pa daš kakšne ki so bili že večkrat razloženi in pokazani kako zmotni so, ter posledično tudi ovrženi).

Izpadeš res tipinči anti-mainstreamovec. Padeš na oz. verjameš v vsako trditev nekoga, samo zato ker je v nasprotju z uradno znanostjo. Ne zanimajo te resnica, dejstva, narava, kvaliteta dokazov... važno ti je samo da nasprotuje tistemu kar je splošno sprejeto.
Res zadnji si, ki nam lahko soli pamet o kritičnem razmišljanju, ker ga sam niti še povohal nisi.

Z Ramusom sta povsem enaka v eni stvari - od predložitvi dokazov in argumentov nista pripravljena spremeniti svojega stališča oz. nista pripravljena sprejeti da se motita. In raje vztrajata pri svojem povsem napačnem stališču do onemoglosti.
Ramus vsaj prizna, da je vernik. Ti si pa še tega ne priznaš. Namreč definicija vere je ravno v tem, da v nekaj verjameš ko za to ni dokazov.

Kar se pa Ramusa tiče - njega ne razumem edino zakaj se tako trudi ovreči evolucijo z naravno selekcijo. Če pač verjame v to da je Zemlja stara dobrih 6000 let in da je kreacionizem edina pravilna razlaga, naj verjame. Ne vem zakaj zdaj tak srž proti evoluciji. Zakaj enostavno ne reče, da ne glede na to kako močni so dokazi za evolucijo, bo on še vedno verjel v kreacinozem ker je pač vernik in ga to zadovolji (čustveno, intelektualno). Vse kar mora reči je, da nam je bog podtaknil dokaze ali pa da smo ljudje nezmožni zaradi svoje človeškosti spoznavati naravo.
In to je to Ramus, nas, ki pa smo vedoželjni in radovedni in nas navdušujejo nova odkritja o tem kako deluje narava pa lepo pusti pri miru.
makoshark
# 10.11.2014 ob 14:03
pravilno je

So v novem SSKJ že popravili? ;-)

Eno je razmišljanje, kako bi moralo biti.
Kakšen bi moral biti svet.

Drugo pa so dejstva, kako stvari stojijo.
Kakšen je svet.

Jeziki in logika pač ne gredo prav dobro skupaj in v uporabi je polno stvari, ki niso logične. In v našem jeziku termina "krščan" (še) ni.
nimivseeno1
# 10.11.2014 ob 13:28
Vedno bolj se smešiš.

Tako kažejo sedanje ugotovitve. Mogoče si samo nezrel in premalo dovzeten za novosti. Mogoče imaš polno predsodkov. Kaj ko bi najprej poslušal kaj imajo pametnega povedati in jih potem demantiral na podlagi njihovih izjav?

Preveč pričakujem, vem. Znanstvene metode dela so ti pač tuje. Boš imel priložnost napredovanja v naslednjem življenju. :)

dr. Bruce Lipton

Imaš ti boljšo hipotezo? Imaš kakšne dokaze, ki kažejo drugače? Na dan z njimi. :)
makoshark
# 10.11.2014 ob 10:45
Mogoče bo vprašanje butasto

Za kakšen scenarij nanizanke Monty Python bi bilo prav zabavno. Glede realnosti si pa dobro ocenil smiselnost vprašanja. ;-)
nimivseeno1
# 10.11.2014 ob 08:33
nimivseeno1
# 10.11.2014 ob 08:32
Naše sonce je torej zvezda, nastala kot reciklaža prejšnje zvezde, ki jo je razneslo.

Točno tako, vsi atomi težji od helija so nastali v zvezdi.

V vesolju najdemo 74% vodika in 26% helija.Vir

Vsi težji atomi nastajajo z zlivanjem jeder na zvezdah do železa z masnim številom 56. Težji atomi od železa nastajajo s supernovo. Zlato bo vedno v vesolju redka kovina.

kop
# 09.11.2014 ob 21:29
Tako da tvoje polovicarsko opisovanje mojega avatarja je navadna manipulacija in poskus prikazovanja le polovice njega.
Nekako v stilu kot da bi jaz zlorabil tvoj nick Vision, ga polovično opisal in predstavil(Vis) in trdil da ga imaš po Hrvaškem otoku Vis ter da gotovo noben na Hrvaškem forumu nima nicka Blejski otok.

Tako nekako zgleda tvoje pametovanje
kop
# 09.11.2014 ob 21:23
@Vision
Ko boš malce bolje pogledal avatar boš ob temu odurnemu četniku zagledal še eno osebo. Veliko borko za človekove pravice, Slovenijo, antisrbsko princeso, gimnazijsko maturantko, večno študentko, pa še bi lahko našteval. Takrat boš morda tudi dojel pomen avatarja.
Tudi ta borka za pravično Slovenijo namreč drži tri prste.
kop
# 09.11.2014 ob 19:44
Ramus, vse lepo pa prav. Imaš kar prav, ko trdiš da za oboje,teorijo Božjega stvarstva in teorijo Velikega Poka potrebuješ vero. Res je.
Ampak med nami, verniki nebožjega stvarstva in vami je vseeno velika razlika.
Nevem sicer keri verski ločini pripadaš, ker se temu odgovoru vztrajno izmikaš, ampak ker je Rimokatoliška največja tu pri nas, bom dal za primer njo.
Nevem, a misliš če grem naslednjo nedeljo k maši, ter v času ko se bo začelo brati Sveto Pismo pri obredu stopim na prižnico in začnem mahat z slikami vesolja in ostalih znanstvenih člankov... bodo imeli toliko potrpljenja verniki z mano, kot ga imamo mi s tabo?
Ostrozor
# 09.11.2014 ob 19:35
"Človeštvo o svojih koreninah ve marsikaj. Raziskuje drevo življenja, analizira geološke ostaline na Zemlji, zgodovinarji izgotavljajo historična dejstva"

Nas je Ramus lepo podučil, da je človeštvu bilo vse razodeto v židovski folklori, bajkah in legendah.
cicmen
# 17.11.2014 ob 16:34
Kako je šele Bog velik, če je njegova stvaritev tako čudovita.
makoshark
# 11.11.2014 ob 18:20
@božo

Me veseli, da te je raziskovanje po spletu veselilo in si marsikaj zanimivega prebral. Če boš iskal v angleščini, se ti bo odprl še širši svet.

Stroka še proučuje zadevo, še ne more odgovoriti kdo izbira design za oblačila metuljev.

Neumno je zavzeti stališče, da če nečesa ne razumeš (ne razumemo), da iz tega izpelješ, da je tako bog naredil. Kajti po tem načelu, je tvoj bog vedno manjši bog (God of the Gaps). Recimo tak bog pred Newtnom je moral vseskozi skrbeti, da so bili planeti v orbitah (večinoma v orbitah okoli Zemlje), po Newtnu je moral taisti bog delati le še občasne popravke, da solarni sistem ni razpadel, bog po Laplacu pa je lahko skrb za stabilen sončni sistem v celoti lahko prepustil gravitaciji...

Pri evoluciji oziroma pri razlagah, zakaj je določena vrsta (ali lastnost) takšna, kot je, je navadno potrebno precej kreativnosti, da si predstavljaš, kako so lahko potekali evolucijski koraki, ki bi "pili vodo". Če se boš lotil branja kakšne knjige (recimo od Dawkinsa - The Blind Watchmaker), ti bo hitro jasno, kako poteka tako razmišljanje.

Metulji in barve, kako deluje: http://animals.howstuffworks.com/insects
/butterfly-colors.htm
Metulji in hiter razvoj novih "oblačil": http://voices.nationalgeographic.com/201
4/08/04/animals-butterflies-insects-colors-evolution-science/
Metulji, barve in evolucija: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles
/PMC3277265/, http://www.biology.ufl.edu/ip/2000-01/brake.pdf
nimivseeno1
# 11.11.2014 ob 08:31
Razloži mi potem, zakaj ljudje pišejo knjige, če se itak vse reinkarnira.

Zakaj se ne bi smelo pisati knjige, če naj bi obstajala reinkarnacija? Logično sklepanje na ravni 5 letnega otroka.

Zakaj obstaja biblija, če se bo po tvojem prej ali slej narodil novi odrešenik?

Nikoli nisem rekel, da se bo rodil nov odrešenik in reinkarnacija tega ne govori.

Tvoje sklepanje je podobno temu:
zakaj obstaja morje, če trdiš, da obstajajo rastline? Kje lahko rastline rastejo, vse kar poznam je morje?
Nikec3
# 10.11.2014 ob 22:25
Ta fotografija res ni kar tako. V času ko eksoplanete odkrivamo predvsem posredno, smo iz Zemlje posneli tuje osončje, kjer se jasno vidijo podrobnosti in celo nastajajoči planeti.
perousia
# 10.11.2014 ob 20:38
Znanost zgleda pojasnjuje ta pojav kot posledico klasičnega, newtonovskega gibanja objektov, kar je v temeljih precej sporno. Kar vidimo na računalniško obdelanih fotografijah, pravzaprav ni nič nepričakovanega, še preden so znanstveniki ušli gravitacijskemu polju planeta, so fizikalne teorije napovedale kar lahko danes dejansko opazujemo, v tem je moč znanosti, če teorije držijo, potem tudi ne moremo videti nič drugega. Pri takih razdaljah in razsežnostih kompleksnega naravnega pojava, astrofizika niti ne more zajeti vseh mogočih neznanih pojavov, zato si pomagajo s številnimi matematičnimi renormalizacijami, zaradi katerih zgleda hipoteza konsistentna, vendar še zdaleč ni tako verodostojna in trdna, v samih temeljih pa celo popolnoma napačna, ker sta relativnostna teorija in kvantna mehanika nezdružljivi, čeprav obe teoriji očitno opisujeta del realnega sveta, v katerem živimo. Vprašanje, kaj vidimo na tem kolažu, če gre res za delovanje gravitacijskih sil ali gre za magnetni pojav, mene vizualizacija spominja na polja okoli električnih vodnikov. Čeprav je vesolje nasičeno s plazmo in visoko energetskimi žarki, gre za ogromne razdalje, na katerih elektromagnetna sila ne deluje, za razliko od gravitacije, ki je sicer neprimerno šibkejša, vendar se njen učinek vseeno razteza praktično neskončno. Vez med temi naravnimi pojavi očitno obstaja, z vsakim novim odkritjem smo korak bližje k veliko večjim skrivnostim kot je celo rojstvo novega sončnega sistema.
bori
# 10.11.2014 ob 15:31
-1--1=0
https://www.youtube.com/
watch?v=tnSkeAAfcf0

E=mxcxc
10+100=15254947654E48
Ostrozor
# 10.11.2014 ob 14:36
Krščan- se nezaznamovano pojavlja v izpeljanki krščanstvo, ki dokazuje navzočnost besede krščan v slovenščini. Besedo navaja tudi Pleteršnik (nemško-slovenski slovar 1894-95), temeljni vir slovenskega besedišča.
ateistek
# 10.11.2014 ob 14:29
Kdo upravlja z vsem skupaj?

Ja, ni potrebe da kdo upravlja z Vesoljem, saj lahko obstaja dokler ni nasprotujoče samo sebi. Oz. če si sposodim jezik iz računalništva, dokler nima "FATAL ERROR". Če pa je, pa Vesolje sploh ne bi moglo obstati ampak bi izničilo samo sebe že ob Velikem poku ali pa sploh ne bi vzniknilo v obstoj.
makoshark
# 10.11.2014 ob 12:40
@gnusmasbra

Moja vprašanja so bila retorična. S pridihom cinizma. ;-)
neutrino
# 10.11.2014 ob 00:58
nimivseeno1, dobro - vidim, da nimaš pojma in samo citiraš, kar na wikipediji prebereš. Tisto prepletanje prostora in časa še zdaleč ni tako preprosto, da kar proglasiš čas za 4. prostorsko dimenzijo in si s tem opravil. To ni isto kot če 2D (x,y) sistemu dodaš še višino in si dodal z, ki je lepo pravokoten na x,y ravnino. Tisto prepletanje prostora in časa potrebuje še par enačb, ki to precizno definira. Tako, da kljub "štirim dimenzijam", so količine kot je vrtilna količina še vedno samo v treh dimenzijah. Mi nimamo 4D vrtilne količine samo zato, ker smo dodali čas kot 4. dimenzijo.
Ok, zmanjkalo idej, kako bi ti še dopovedal. Pa glede na tvoj sloves, tako samo trolaš in je škoda časa. Grem raje gledati kako se barva na steni suši - je bolj produktivno.
DejanD
# 09.11.2014 ob 21:44
@ Zebra jz si ne rabm nič pogledat, kr to dobro vem, da spadajo radijski valovi v ta spekter, čeprav uradni izraz ni svetloba ampak valovanje. Pa tud drugje se ne uporablja izraz svetloba pri radijskih valovih ter tud absurdno je govorit, da je to svetloba. Z astronomskega stališča je to absurdno.

Izraz ni na mestu. Radijski valovi bi bil prav izraz in pika.
Kazalo