Roseta je 10 let raziskovala izvor vesolja. Na sliki računalniška animacija sonde. Foto: EPA
Roseta je 10 let raziskovala izvor vesolja. Na sliki računalniška animacija sonde. Foto: EPA

Sonda Rosetta, ki sledi kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, je bila izstreljena leta 2004 z namenom raziskovanja izvora vesolja. Po desetih letih potovanja po vesolju se je avgusta letos srečala s kometom, prihodnjo sredo pa nameravajo znanstveniki spustiti malo, 100-kilogramsko pristajalno plovilo na njegovo ledeno površino.

Spust na komet zahteva vrsto kompleksnih orbitalnih manevrov v naslednjih dneh. Ker traja 28 minut, da signal z Zemlje pride do 500 milijonov kilometrov oddaljene Rosette, so znanstveniki sondo programirali tako, da sama izvede postopek ločitve od plovila.

Tehnologija iz osemdesetih let
Pri tem se zanašajo na z današnje perspektive zastarelo tehnologijo. Dizajn in izdelava poskusne različice sta se začela pred približno 20 leti, je dejal vodja misije Fred Jansen. Tako gre za tehnologijo s konca osemdesetih let 20. stoletja, je dodal.

Pristanek naj bi plovilo opravilo okoli sedem ur po začetku spusta na komet. "Brez dvoma bomo zadeli komet," je dejal vodja operacij vesoljskih plovil Andrea Accomazzo. "Ali bomo to storili varno, pa je drugo vprašanje," je dodal.

Kako povečati zanimanje javnosti?
ESA se glede financiranja zanaša na države članice. Zanimanje javnosti za to misijo je poskušala agencija s sedežem v Parizu povečati s serijo odmevnih kampanj v zadnjih letih. Ljudje so tako lahko glasovali o imenu pristajalne točke, ki je po demokratični poti dobila ime Agilkia, po otoku v reki Nil. Agencija pa je naredila tudi kratkometražni znanstvenofantastični film Ambition, v kateri igra tudi Aidan Gillen, znan iz serij Igra Prestolov in The Wire.

Pristajanje bodo prenašali v živo prek interneta na spletni strani vesoljske agencije.