Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Nasa preizkuša leteče krožnike za Mars
  • Kitajska načrtuje robotsko odpravo na Mars
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 43 glasov Ocenite to novico!
Atena
Atena bo tehtala pet ton ter bo največji in najzmogljivejši vesoljski teleskop za rentgensko valovanje. Foto: Esa
       Atena bo najmodernejši teleskop, ki bo zagotovil podatke za velike znanstvene preboje, še posebej v primerjavi s prejšnjimi misijami za žarke X, in zagrizel v temeljna odprta vprašanja astrofizike.       
 Alvaro Giménez, direktor znanstvenega in robotskega raziskovanja pri Esi
Atena
Atena bo videla predvsem tisti del vesolja, ki je izjemno vroč in vsebuje veliko energije. Denimo snov, ki se vrtinči tik pred padcem v črno luknjo. Foto: ESA/AOES Medialab
Izbruh gama žarkov
Mednje spadajo tudi izbruhi sevanja gama, s katerimi se dejavno in uspešno ukvarjajo tudi slovenski znanstveniki. Dobili bodo še močnejše orodje od trenutno aktualne ameriške Chandre. Foto: NASA/Swift/Mary Pat Hrybyk-Keith, John Jones
James Webb
Najbolj znani in pričakovani vesoljski teleskop, James Webb, se bo ukvarjal predvsem z infrardečo in vidno svetlobo. Naslednik Hubbla naj bi se na točko L2 podal leta 2018. Foto: Nasa/Esa
LDSD
Nasin leteči krožnik, ki ga nameravajo uporabiti za misijo na Mars. Foto: Nasa

Dodaj v

Evropa prinaša največji vesoljski teleskop za žarke X

Teleskop Atena
29. junij 2014 ob 11:27,
zadnji poseg: 29. junij 2014 ob 16:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evropska vesoljska agencija je začela postopek izdelave največjega vesoljskega teleskopa za rentgenske žarke do zdaj. Sodelujeta tudi dve slovenski znanstvenici, stal pa bo vsaj milijardo evrov.

Komisija Evropske vesoljske agencije (Esa) za znanstveni program je v kategoriji največjih projektov izbrala in odobrila izvedbo Atene, naprednega teleskopa za visokoenergijsko astrofiziko.

Teleskop je del Esinega načrta za desetletje 2015-2025 in naj bi bil v vesolje poslan leta 2028. Utiril se bo na "sladko" gravitacijsko točko L2, približno milijon kilometrov in pol stran od Zemlje, kjer so ali so bili tudi Herschel, Planck in Gaia. Osredotočil se bo na vroče in visokoenergijske dele vesolja.

V njem bo ogromen detektor rentgenskih žarkov (torej svetlobe v krajših valovnih dolžinah) in plejada naprednih znanstvenih instrumentov, s pomočjo katerih bodo lahko odgovarjali na najbolj pereča vprašanja astrofizike, obljublja Evropska vesoljska agencija.

Mednje spadajo: kako in zakaj se običajna, barionska snov sploh zbere v galaksije ter jate galaksij, kot jih lahko vidimo danes? Pa tudi, kako se črne luknje širijo in vplivajo na svojo okolico?

Žarenje pred padcem v luknjo
Črne luknje naj bi bile na sredini skoraj vsake galaksije (tudi sredi naše Rimske ceste) in naj bi bile ključne za njihov razvoj. Da bi dokazali ali ovrgli to povezavo, bodo znanstveniki s pomočjo Atene podrobno opazovali ne črnih lukenj samih (zadnje požirajo tudi svetlobo), temveč snov, ki je tik na robu pred padcem vanje.

Snov se okoli črne luknje vedno hitreje vrtinči, deformira in segreva do izjemno visokih temperatur, pri tem pa oddaja rentgenske žarke. Atena jih bo lovila, pri tem pa merila tudi nepravilnosti zaradi gravitacijskega lečenja in časovnega zamika v tem okolju, polnem skrajnosti. Predvidoma naj bi Atena omogočila tudi določitev hitrosti vrtenja črne luknje same.

Poleg črnih lukenj bo Atena pripravna tudi za opazovanje izbruhov sevanja gama, vročega plina v okolici kopic galaksij, magnetnega delovanja med eksoplaneti in njihovimi zvezdami, Jupitrove in Saturnove avrore, pa tudi kometov znotraj našega Osončja.

Esin direktor znanstvenega in robotskega raziskovanja Alvaro Giménez je zelo optimističen: "Atena bo najmodernejši teleskop, ki bo zagotovil podatke za velike znanstvene preboje, še posebej v primerjavi s prejšnjimi misijami za žarke X, in zagrizel v temeljna odprta vprašanja astrofizike."

"Dejstvo, da je bila Atena izbrana za izvedbo, zagotavlja Evropi uspeh na področju žarkov X še dolgo po našem trenutno glavnem observatoriju XMM-Newton," je dodal.

Največji tovrstni teleskop
Atena bo velika okoli 12 metrov in težka okoli pet ton, s čimer bo na svojem področju konkuriral zmogljivostim Square Kilometre Arraya in evropskega Ekstremno velikega teleskopa pri daljših valovnih dolžinah. Kot poroča BBC, bo ta zmogljivost nekaj stokrat boljša od Nasine Chandre.

Silicijeva optika
Teleskop bo nosil napredna ogledala, opremljena z optiko iz silicijev por, najnovejše iznajdbe, ki je prišla iz industrije polprevodnikov. Pore bodo zbirale in usmerjale žarke proti dvema glavnima instrumentoma teleskopa. Prvi instrument bo ustvarjal širokokotno sliko iz rentgenskih žarkov, drugi pa bo natančno meril energijo prihajajočih delcev.

Raketne težave
Ker bo Atena največji tovrstni vesoljski teleskop, se utegne zaplesti pri logistiki, še poroča BBC: Esa ima za odpošiljanje velikih objektov na voljo raketo Ariane 5, ni pa nujno, da jih bo še proizvajala do leta 2028. V načrtu je naslednica, Ariane 6, vendar jo spremlja še ogromno negotovosti in vprašajev.

Še en "velik" prihaja leta 2034
Esa je postopek izbire teme začela marca lani, ko je znanstveno skupnost pozvala k predlogom za program Kozmične vizije 2015-2025. Novembra lani so izbrali temo vročega in visokoenergetskega vesolja, v okviru katere naj bi leta 2028 izstrelili Ateno. Temo gravitacijskega vesolja so določili za točko L3, izstrelitev pa so določili za leto 2034.

Atena bo predvidoma stala vsaj milijardo evrov. Začetek gradnje je predviden za leto 2019. Med znanstveniki, ki pri projektu sodelujejo, sta tudi Andreja Gomboc in Dunja Fabjan z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko.

Vsakih nekaj let
Esa sicer največje objekte v vesolje pošlje vsakih nekaj let. Gaia, pri kateri sodelujeta tudi Gombočeva in Tomaž Zwitter z ljubljanske univerze, je še svež projekt, namerava ustvariti najnatančnejši trirazsežni zemljevid naše galaksije do zdaj. BepiColombo sledi prihodnje leto in se bo v sodelovanju z japonsko vesoljsko agencijo posvečal Merkurju, osem let pozneje pa naj bi se Juice potopil v sevanje na Jupitru in njegovih lunah.

Nasa ne počiva
Te dni na Nasi preizkušajo novo tehnologijo za pristanek na Marsu, ki je pozornost širše javnosti dobila zaradi oblike, ki spominja na znanstvenofantastične leteče krožnike. V bistvu gre za krožnik, opremljen z napihljivimi vrečami, ki njegov premer še bistveno povečajo. Njegov namen je ustvariti čim večjo površino, ki bi ob vstopu v Marsovo zelo redko atmosfero ustvarila dovolj trenja za primerno upočasnitev in poznejši relativno udoben pristanek. Spomnimo, pri zadnji misiji na Mars so uporabili tehnologijo nebesnega žerjava.

Kitajci na Mars
Tudi Kitajci ne počivajo. Te dni so oznanili, da nameravajo do leta 2020 na površje rdečega planeta poslati lastno robotsko vozilo. S tem bodo za ZDA še vedno v velikem zaostanku, a kljub temu šele druga država s takšnim dosežkom. Gradili bodo na izkušnjah z Žadastim zajcem, ki je sicer predčasno končal svoje popotovanje po Luni.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Deimos
# 29.06.2014 ob 11:52
Super članek! Sploh hvala za povezave.
Novi projekti vesoljskih agencij so zmeraj zelo zanimivi in vedno drznejši, kar me zelo veseli.
Roky89
# 29.06.2014 ob 12:03
Po slovensko so "žarki X" še kar rentgenski žarki...
elektrupunk
# 29.06.2014 ob 12:41
myne66:
Verjem da so Rusi s svojo tehnologijo tako natančno spremljal američane na luni da so pomoje videli/vedeli kdaj je Armstrong šel scat... In verjem da če ne bi bili na luni, da bi v enem mesecu svetu predložili vse dokaze da američani lažejo... enostavno so bili takrat preveč sovražni en do drugega...
bobbek
# 29.06.2014 ob 12:57
Le tako naprej,denar za znanstvenike,ne pa za orozje in banke
mornar1310
# 29.06.2014 ob 12:21
Kull!

Bomo še več izvedeli o vesolju.Bravo ESA in ostale vesoljske agencije. Če bi eu še več denarja dajala za znanost, bi do novih odkritji prišlo celo prej.
KovacevaKobila
# 29.06.2014 ob 12:53
Super članek. Več takih, prosim.
mdural.
# 29.06.2014 ob 12:56
@Naš Tito

Vročina, ki jo občutiš je posledica gibanja molekul in višja temperatura je, hitreje se te molekule gibljejo in večjo energijo nosijo, kar občutiš kot vročino, recimo takole čez oko. Poleg tega seveda popolnega vakuuma ni nikjer, temperatura vesolja je 2.4K in kolikor vem je to zaradi nekega kozmološkega valovanja, ki naj bi obstajalo še od velikega poka, spet takole malo čez oko.

Torej, ne potrebuješ nobenega pretvornika, pretvornik je že snov sama oz. Zemlja, ki jo energija sonca zadeva in, ki je snov, da lahko sploh ustvari gibanje molekul oz. atomov, kar občutimo kot energijo.. Skozi vesolje je pač takšnih delcev izjemno malo zato je temperatura samega vesolja zelo nizka.
komsomolec
# 29.06.2014 ob 14:34
Milijarda za znanost, za vojsko pa sto milijard! Človeštvo še vedno živi v kameni dobi.
makoshark
# 30.06.2014 ob 18:55
Zastava se ne premika v brezzracnem prostoru, to samo izgleda tako. Dejansko je zastava popolnoma pri miru, ker to je njena naravna lega. :)

Malo poguglaj, glede zastave je vse razloženo in nazorno prikazano.
nimivseeno1
# 29.06.2014 ob 19:30
morem priznati da ne vem zakaj ni na Marsu atmosfere, kot tudi znanstveniki ne.
Znanstveniki vedo zakaj ni atmosfere na Marsu.

Mars je manjši, jedro se je hitreje ohladilo. Talina, magma okoli jedra je tekoča in nosi naboj, premikanje nabitih delcev pa povzroči magnetno polje. Trdna magma ni več zagotavljala magnetno polje, ki je ščitilo Mars pred sončnim vetrom in sončni veter je odpihnil večino atmosfere. :)

VERJEMI!

phantom
# 29.06.2014 ob 19:05
@nimivseno1

tako kod ti sedaj su lepis te slike, ki ubistvo ne pomenijo nic, lahko na internetu najdes na desetke pojasnil zakaj in kako, od znanstvenikov z vseh strani...

a ti res mislis da SSSR v tistih casih nebi "razkrinkal" Amerikancov da niso nikoli bili gore in priznal poraz v vesoljski "tekmi"?? pa ne biti otrok no.

ce imas veliki laser lahko tudi sam preveris ce so bili gore ali ne, amapak, to bi ze bilo tesko prouciti, bolj je lahko lepiti slike in verjeti v teorije zarote.

vezano za luno, je bolj zanimljiva tista teorija zarote kaj so Aldrin in Armstrong videli gore in kaj se je zgodilo s ruskim "lunohodom" :D
ne recem da verjamem v tom, ampak mi je vsekakor bolj zanimljivo kot leplenje nekih slik.

in ti se enkrat recem, v tiste cajte, s tisto tehnologijo snemanja, je bilo enostavnejse oditi na luno, kot pa manipulirati s videom!
vonbongo
# 29.06.2014 ob 18:56
myne66
"da NE verjamem v darwinovo teorijo; TO ŠE NE POMENI , DA SEM JAZ ZAGOVORNIK KREACIONIZNA."

Ubistvu pomeni točno to . Ali imaš kako drugo teorijo?
asterisk
# 29.06.2014 ob 16:36
Silikonska optika
Teleskop bo nosil napredna ogledala, opremljena z optiko iz silikonskih por, najnovejše iznajdbe, ki je prišla iz industrije polprevodnikov.


ang. Silicon = slo. Silicij

ang. Silicone = slo. Silikon

Katerega od teh dveh ste imeli v mislih?
neutrino
# 29.06.2014 ob 15:39
"ampak mainstream medijem in vladam ne verjamem nič več . čisto nič."
Oprosti, ampak zame nisi potem nič boljši od ovčk, ki vse verjamejo. Oboji ste se namreč odločili izklopiti center za kritično razmišljanje in se odločili ali verjeti vsemu ali, v tvojem primeru, verjeti nič.
Je pa to v bistvu res najlažja pot. Zakaj bi pri vsaki novici razmišljal, ali je resnična in ne in mogoče celo kaj preveril, če pa lahko kar apriori rečeš "to je vse skupaj ena laž" (ali pa "verjmem vsemu, kar mi rečejo" - zame isto slabo).
komentatorka ena
# 29.06.2014 ob 14:27
črne luknje so nekaj najbolj fascinantnega pravzaprav; to je v bistvu zvezda, ki implodira ( se sesede sama vase ) in potem se začnejo fascinantni zakoni gravitacije; točka sungularnosti v črni luknji je manjša od žogice za tenis, a požre cele galaksije.....to je tisto, kar bega znanost.....v črni luknji se pravzaprav začne kolaps vse moderne fizike...........
Tomasz Kuszczak
# 29.06.2014 ob 14:13
Luckyss, Apollo je bil prekinjen preprosto zato, ker se ni več izplačal, enak razlog je v ozadju praktično vseh vesoljskih projektov. Za Apollo 11 je vladalo takšno zanimanje javnosti, da bi lahko namesto astronavtov denar naložili na raketo in poslali v nič, pa bi še vedno imeli kaj od tega. Takrat jim seveda ni bilo problema tudi minusa delati, je bilo zelo veliko v igri. Zanimanje javnosti je nato že pri Apollu 12 padlo, medtem ko je 13 poskrbel spet za nekaj "navdušenja". Večinoma je šlo pri celotnem projektu za politiko, ki je po vesoljski zmagi Apolla 11 nad Rusijo pač povsem izgubila interes, zakaj pa bi pošiljali 50 ljudi pred Rusi, če sta 2 dovolj? Nato so prišli v ospredje bolj znanstveni cilji, ki pa tudi niso tako obširni - celoten program Apollo je pripeljal nazaj na stotine kilogramov materiala z lune, opravil ogromno poskusov in postavil temelje za eksperimente in meritve, ki se izvajajo še danes. Nekih novih velikih znanstvenih ciljev, ki bi upravičili tveganja in stroške, po 12 ljudeh na luni pač ni bilo več, poleg tega tudi zanimanja javnosti ni bilo več, nasprotno, prihranek od ukinitve projekta je nekoliko razveselil tudi javnost. Kaj bi še delali na luni? Ja, morda bi se našel kak opravek, če bi lahko spravili ljudi zelo poceni gor, ampak zaenkrat so bile opravljene stvari dovolj.

Zakaj danes ne pošljemo človeka na luno? Enako, ne splača se in ni interesa, brez tveganja in stroškov lahko opravimo vse potrebne raziskave. Če bi bila še ena "vesoljska dirka" bi bil nekdo že jutri gor, a takšnih interesov pač ni več. Zakaj bi pošiljali tri ljudi gor, če vse potrebno opravijo sodobni robotki, ki jih mimogrede ne manjka?

Glede retuširanih slik ne vem, kaj je problem. Zakaj bi jih retuširali, zakaj jih pa ne bi? To je pač ena takšna banalna zadeva, ki po nepotrebnem moti spanec zarotnikov. Jaz osebno sicer prvič slišim za tole, ampak se mi ne zdi niti malo problematično. Če bi zarotniki s tako gotovostjo obravnavali vse dejanske dokaze, bi bilo tega že zdavnaj konec.

Je pa zelo žalostno, da praktično vsaka debata pod novico o vesolju, ne glede na to, da nima veze z luno, privede na takšne razprave. Vem, da s svojimi odgovori tega nič ne omilim, računam pa, da tole berejo večinoma razumni ljudje, zmožni kritične predelave informacij.
neutrino
# 29.06.2014 ob 14:11
Naš Tito, pripravi se, ker ti bom možgane eksplodiral ... pogooglaj "toplotno sevanje"!

PS - totalno laično neznanje ni podlaga za smiselne sklepe in ustvarjanje teorij zarote;
elektrupunk, wiki ni podlaga za resne znanstvene debate, vendar vsebuje dovolj znanja za laične debate, seveda če človek gre po tisto laično znanje, česar pa tito tukaj ni storil v zadostni meri.
Roky89
# 29.06.2014 ob 12:07
@myne66

Pozabljaš, da je takrat bilo glavno gonilo celotne situacije tekma med ZDA in SZ. Ko je bilo jasno, da SZ ne bo nikakor prišla do Lune in s tem dobila morebiti boljši strateški položaj je postal strošek prevelik.
neutrino
# 30.06.2014 ob 19:42
nimivseeno1, za vibracije kovinskega okvirja verjetno še nisi slišal, ne?
Perk
# 30.06.2014 ob 11:02
nimivseeno

sori ker te morm razočarat, sam tiste slike iz lune so ponaredki. Lahko sam poiščeš originalne slike iz nasine strani in ne bos našel tega.
phantom
# 29.06.2014 ob 18:58
@myne66

se opravicujem ker sem v naprej reko da si kreacionist.

ampak ti mene tudi zalis ko reces da "brezpogojno" verjamem v evolucijo ali veliki pok.
Ne, ne verjamo brezpogojno v nic, vzel sem si casa i v zadnjih leto in pol sel v veliko muzjeov pri nas na hrvaski, potrudil se da razumem radioaktivne ure in na koncu prebral 7 (ali 8, ne spomnim se vec) knjig o evoluciji in vec nimam dvoma. toliko je lepih dokazov ki ih vsak od nas lahko vidi.

pa poskusi Lenskega z e.coli (o tem imate veliko tudi na internetu), pa Belyaeve srebrne lisice (ki so v samo nekaj generacij ko ih je udobil in selektiral spremenile veliko "znajacki" (se opravicujem, ne vem Slovensko besedo za to), spremenile so barvo, rep im je postal kot prih pesih, zacele so lajati, spremenile so ciklus parenja...) s katerimi je pokazal kako funkcionirajo geni vezani za pripitomljavanje zivali!

ce katerega zanima bi vsekakor za zacetek se preoporocil malo znanja o genih, za zacetek pa je definitivno najboljsa Dawkinsova knjiga - "Sebični gen" (ena od najpomembnejsih knjig genetike v zgodovini).

o velikem poku pa se pravkar poskusam se vec nauciti, amapk me je v zadnjih par meseci malo "odneslo s kursa", kajti so mi fascinantne crne luknje in tocke singularnosti, tako da sem vecino prostega casa potrosil na to :D

se pravi, nikoli v nic ne verjemem brezpogojno, nikoli nisem in nekoli ne bom.
lemur
# 29.06.2014 ob 16:25
@myne66

Sofizem in neveljavni logični sklep nista isto. Če ti ne gre fizika, prosim ne začni zdaj opletati z logiko in filozofijo. Pri čemer sploh nisi navedel analogije med @neutrinovim mnenjem in svojim nesrečnim primerom z mačko/Platonom.
Emc2
# 29.06.2014 ob 15:32
myne66

PS: še enkrat ti poudrajam tole: prof. Van Allen sam (odkritelj teh famoznih pasov) je dejal, da je bila zaščita astronavtov ustrezna in da prelet pasov zato ni bil problem.
Gromovnik
# 30.06.2014 ob 12:37
Krasna perspektiva predstavljena v članku.
Kako mi je žal, da sem prestar in tega ne bom več
mogel slediti in izvedeti ključnih odgovorov.

Tako ali tako ste carji .. je pa res zabava brati
oslarije, katere nekateri pišejo.

Komiki me dodobra nasmejejo.
vonbongo
# 29.06.2014 ob 19:29
myne66

Ej ga poba, bonton pa ti je kr tuja stvar , a n ? Drugač pa sta 2 glavni teoriji, če nevrejameš v eno je možna druga, če pa ti poznaš tretjo, pa prosim deli z nami :)
Emc2
# 29.06.2014 ob 14:48
@ myne66
že tisočkrat je bilo povedano in prosim, dajte si zarotniki že počas zapomnit.
Van Allen-ovi pasovi niso za misijo predstavljali nobenega problema, saj je bil čas preleta notranjega pasu (ki je nevaren) zelo kratek in je bila izpostavitev posledično izredno majhna. Celo sam profesor Van Allen, odkritelj pasov, je dejal, da ni nobenega problema.

radiacija tako močna , da te skuri za čas posla.
tale izjava pa samo dokazuje kako slabo poznaš radiacijo. ne boš verjel ampak celo zraven sredice jedrskega reaktorja te ne skuri čas posla. Žal radiacija ne deluje tako.
Tomasz Kuszczak
# 29.06.2014 ob 14:47
Um, saj ne gredo ljudje nagi skozi sevanje. V teoriji gre že piksna pepsija lahko skozi Van Allenov pas, kaj šele posebej za to pripravljeno vesoljsko plovilo.
DejanD
# 29.06.2014 ob 12:45
Prihaja nova vesoljska, astrološka doba. Sam bolj nestrpno pričakujem E-ELT kot James Webba, saj je bolj praktičen z vizualnega stališča ter tud veliko močnejši. Sam pomislit si ne upam, kaj vse se bo ugotovilo. No odkritja eksoplanetov bodo z takimi teleskopi kr deževala, pa tud območje za plutonom se bo lahko malo bolj raziskalo ter podrobneje kartiralo najbližje zvezde ter eksoplanete, kjer le ti so,...
elektrupunk
# 29.06.2014 ob 12:43
Naš Tito: Od kdaj je pa Wikipedija podlaga za resno znanstevno debato?
mali_M
# 30.06.2014 ob 20:19
nimivseeno1,
"Zato Jupiter nima atmosfere. :)"
"zguba vodika je transformiralo Zemljo tako, da je danes prisoten predvsem kisik v atmosferi. :("
...

Kakšne neumnosti pa pišeš? Vse kar si napisal je narobe. Priporočam ti, da zamenjaš svoj vir informacij.

Jupiter ima atmosfero. Glavna sestavina atmosfere ni kisik. Venera zelo počasi izgublja atmosfero. Čez milijone let bo atmosfera še vedno tam, taka kot zdaj.
mali_M
# 30.06.2014 ob 10:28
nimivseeno1,

nisi povedal vsega. Spustil si bistvene stvari in dal napačen vtis, da sta sončev veter in pomankanje magentnega polja kriva, da je mars zaradi njiju izgubil precej atmosfere.

Bistven dejavnik za izgubo atmosfere je njena temperatura, ta pa je posledica razdalje planeta od zvezde. Tu je še sestava in gostota atmosfere. Lažji elementi, kot je vodik bodo bo precej hitreje zapustili planet, kot je kisik. Torej masa elementov in molekul ter na koncu tudi masa planeta precej vpliva na izgubo atmosfere.

Temperatura atmosfere se izrazi iz povprečne kinetične energije posameznih delcev. Tisti najhitreši delci v zgornjem delu atmosfere lahko zapustijo planet, če imajo hitrost večjo od ubežne hitrosti planeta. Hitrost delcev pri določeni temperaturi pa je odvisna od njihove mase. Vodik je najlažji in zato ima največjo povprečno hitrost, zato ga tudi najhitreje izgubljamo, ker več delcev dobi dovolj kinetične energije, da zapusti planet.

Mars ima tretjino Zemljine mase, zato je hitreje izgublja nekatere delce.
Venera po drugi strani tudi nima kakega velikega magnetnega ščita, pa ima še kako gosto atmosfero. Sončev veter ji nekako ne odpihne atmosfere. To predvsem zato, ker tudi sama atmosfera ščiti samo sebe. Bolj natančno ob sončevem vetru se atmosfera naelektri, ta naelektrenost atmosfere pa tudi zaščiti atmosfero pred naelektrenimi delci sončevega vetra. Sicer manj kot magnetno polje planeta. Ker se isto nabiti naelektreni delci odbijajo, je to tudi vzrok, da nekateri dobijo dovolj energije, da zapustijo planet.

Tu je en lep članek, ki lepo opiše vzroke za izgubo atmosfere nekaterih planetov in lun.
http://faculty.washington.edu/dcatling/C
atling2009_SciAm.pdf
Emc2
# 29.06.2014 ob 16:44
še enkrat naj gredo gor in vse posnamejo z najnovešjo tehnologijo. potem bom verjel.

ni problema myne66 samo denar jim daj. če pa pričakuješ, da bodo zapravli miljarde državnega denarja za brezzvezno misijo samo zato, da bodo tebi in tebi podobnim dokazali, da so bili gor potem si/ste pa precej aroganten/ni. Dokazov je več kot dovolj, da so gor bili. In tudi vsi 'dokazi' proti pristanku so bili že neštetokrat ovrženi s strani znastvenikov.
komentatorka ena
# 29.06.2014 ob 14:37
komsomolec

to je res......in sicer zato, ker je človek tudi žival.
neutrino
# 29.06.2014 ob 14:14
luckyss, celotni program Apollo je stal preko 200 milijard USD. Mislim, da je to dovolj očiten razlog, zakaj so prenehali po tistih 7 odpravah.
In od kod tebi informacije, da so bila sredstva zagotovljena še za nadaljnje odprave?
Franc Rode
# 29.06.2014 ob 14:10
Torej Amerikanci niso nikoli bili na Luni!

Baje je bil edini na luni Tito, s svojim kabrio rolls royceom, sončnimi očali in cigaro v ustih.
phantom
# 29.06.2014 ob 19:16
@myne66

morem priznati da ne vem zakaj ni na Marsu atmosfere, kot tudi znanstveniki ne.
mi lahko ti poves zakaj ni, ali tudi ne ves?
phantom
# 29.06.2014 ob 18:21
@myne66

in ti preporocam da:
a) gres v muzeje kjer so fosili in jih razgledas
b) naucis kako funkcionirajo "radioaktivne ure"
c) prebers nekaj knjig o evoluciji in dokazih za njo

ce se po vsem tem ne vidis kako je evolucija enostavna in lepa teorija (znanstvena teorija, kod gravitacija, ne, evolucija ni vec hipoteza, kolko god to neki genijalci ki mislijo da je zemlja stara 5000 let skusajo zanikati), potem je jasno da si popolnoma zaprtega uma, pa si se ponosen na to...

ampak, se se ve gdo ze zdaj pokusa zatirati teorijo evolucije, isti tisti ki so pred stoletji zgali ljude, in ki so blokirali heliocentricno teorijo.
ampak na sreco vse vec ljudi je odvrglo kreacionizem in naucilo nekaj o evoluciji, se posebaj v razvitih zemljah (Svedska, Norveka itd.)

manjsi standard in bolj uboga drzava kot je, manj ljudi vrjame v evolucijo.
se eden katoliski zupnik in znanestvenik je reko, da je danes kreacionisticka teorija isto sr*** kot hipoteza da je zemlja ravna plosca.
phantom
# 29.06.2014 ob 18:09
@myne66

ja zato po je ljudska vrsta poslala na Mars rovere in sonde da otkrijemo kaj se je zgodilo da se je atmosfera Marsa tako drasticno zmanjsala kar za posledico ma danasnje stanje Marsa.

So pa indikacije da se atmosfera spet podebljuje.
komentatorka ena
# 29.06.2014 ob 17:07
"še enkrat naj gredo gor in vse posnamejo z najnovešjo tehnologijo. potem bom verjel."

haha, nimajo znanstveniki ne časa, ne interesa tebi karkoli dokazovat.
komentatorka ena
# 29.06.2014 ob 14:38
myne66

mene ne zanima poltiični vidik znanosti, ampak me zanima kaj vse odkrijejo tam v vesolju, a ti je zdaj jasno?
komentatorka ena
# 29.06.2014 ob 14:27
Do črne luknje, tega " sesalca ", ki sesa vse kar mu pride nasproti pravzaprav pride zaradi tega, ker se jedro zvezde sesede vase...naredi nekakšno " luknjo " v prostoru-času
bojanvasiljevic
# 29.06.2014 ob 12:59
Pozabljaš, da je takrat bilo glavno gonilo celotne situacije tekma med ZDA in SZ.
DAnes so bolj usmerjeni v Ukrajino kot v Luno. Pa bi rade volje videl drugače.
Sicer pa spet neke nove slikice bodo talal. Le teh pa je dosti tudi s čokoladkami
janezkranjski122
# 29.06.2014 ob 12:17
S tem bodo za ZDA še vedno v velikem zaostanku, a kljub temu šele druga država s takšnim dosežkom. Gradili bodo na izkušnjah z Žadastim zajcem, ki je sicer predčasno končal svoje popotovanje po Luni.

Če smo ekzaktni, so rusi gor poslali sonde, od katerih je mislim da ena imela miniaturen rover, povezan z žico. Ni sicer vozil daleč, je pa bil rover.
Gromovnik
# 30.06.2014 ob 12:49
Tole je kopija zmagovitega komentarja .. sem mislil, da mi bo ušlo, ko sem ga prebral. Avtorja ne bom predstavil, da ne bi bil jezen. Berite pozorno in se smejte:

..nasramen si do amena. do konca, do mene osebno . jaz tega nisem rekel, kar si ti rekel , da sem jaz rekel. Jasno?
še več. kakšna ovca si pa ti ?


A niso eni komkentatorćići buckani in cuckani? Refčeki ...
:o)))
svitos
# 30.06.2014 ob 09:34
A ni Tito pokojen?
svitos
# 30.06.2014 ob 09:32
Bejžmo Zarkov prihaja... Bzzackk...Puff...Ni ga več!
komentatorka ena
# 29.06.2014 ob 18:33
tukaj nekdo očitno zaupa samo lastni fantaziji
phantom
# 29.06.2014 ob 18:13
@myne66

ne verjeames v Darwinovo teorijo evolucije (kolko sem prebral), kar pomeni da vjerjetno vejrames v krecionisticko teorijo in potem pravis da nisi ovcka...

in kako me nervirajo ti ljudi ki verjamejo v neke glupe zarote, laziranja pristanka na Luno (ceprav je bilo v tisto doba lazje oditi na Luno kot manipulirati s sliko ali videom) in podobno in so 100% sigurni da oni imajo prav.
in potem si vzamjeo pravico da vse druge ljudi zovjo ovcke... arogancija na vrhuncu..
Emc2
# 29.06.2014 ob 15:29
myne66

e so le-ti kozmonavti šli gor in dol , bi jih rak v parih letih popapal.
ne jih ne bi in jih ni, ker je bila doza, ki so jo prejeli pod dozo, ki povzroča poškodbe. Prejeli so precej manjšo dozo, kot je dovoljena recimo pri delavcih v jedrskih elektrarnah (pa nimajo nič bolj pogosto raka kot drugi ljudje). Pa verjemi, da so tukaj veliki varnostni faktorji zraven.
komentatorka ena
# 29.06.2014 ob 15:25
myne

to kar ti verjameš, alin ne verjameš, ne vpliva na vsakodnevno znanstveno delo ( medicina, vesoljske raziskave itd )......

najbolj na živce mi greste ljudje, ki mislite, da če nekaj vi v glavi ne verjamete, to potem tudi drži v realnosti...

vesoljska postaja še vedno kroži okoli Zemlje...in Voyager je že v medzvezdnem prostoru, pa če verjameš, ali ne

LP
Kazalo