Ob zadnjem napetem dogajanju v Iranu sta se angažirala tudi Google in Facebook. Foto: Reuters
Ob zadnjem napetem dogajanju v Iranu sta se angažirala tudi Google in Facebook. Foto: Reuters

Po začetku protestov je iranski režim namreč tujim medijem prepovedal poročanje. Na Googlu so se zato odločili zagnati prevajalnik iz angleščine v perzijščino in obratno, na Facebooku pa po novem obstaja spletna stran v perzijščini.

"Menimo, da je zagon prevajalnika za perzijščino ob dogodkih v Iranu zelo pomemben," je Google sporočil na svojem blogu ob zagonu brezplačne storitve. Kot so pojasnili, bodo tako Iranci lahko svetu neposredno sporočali, kaj se dogaja v njihovi državi.

Nadušenje nad zagonom
Facebookov inženir Eric Kwan pa je na svojem blogu poudaril, da si ljudje po predsedniških volitvah v Iranu vse bolj izmenjujejo informacije o dogajanju v tej državi prek Facebooka. Zagon Facebooka v perzijščini je na spletu že pozdravilo več tisoč ljudi.

Britanski BBC je medtem sporočil, da je povečal število satelitov, prek katerih si je mogoče ogledati televizijski program BBC v perzijščini. "To je pomemben čas za Iran in številni Iranci spremljajo BBC, da bi v krizi dobili neodvisne in nepristranske novice," je dejal direktor BBC World Servicea Peter Horrocks.