Ekipa znanstevnikov je svoje subjekte začela spremljati že kot otroke. Foto: EPA
Ekipa znanstevnikov je svoje subjekte začela spremljati že kot otroke. Foto: EPA

Mednarodna ekipa raziskovalcev je do te ugotovitve prišla z vzorcem tisoč ljudi iz Dunedina na Novi Zelandiji, ki so jih preučevali polnih 20 let. Ocenili so jih že kot otroke, preden je kdor koli izmed njih začel kaditi, nato pa jih redno intervjuvali do njihovega 38. leta starosti.

Raziskovalci so ugotovili, da so tisti, ki so začeli uživati kanabis pred 18. letom starosti - ko se njihovi možgani še razvijajo - utrpeli opazen padec IQ-ja. Kot poroča BBC, bi raziskava lahko pojasnila, zakaj se za ljudi, ki kadijo travo, pogosto zdi, da ne dosegajo tako dobrih akademskih ali kakšnih drugih rezultatov.

Opazen padec
Raziskovalci so pri svoji analizi upoštevali druge dejavnike, kot so odvisnost od alkohola, tobaka ali drugih mamil, kot tudi število let, ki so jih osebe porabile za izobraževanje, pri tem pa odkrili, da je tistim, ki so uživali kanabis redno (najmanj štirikrat tedensko), IQ opazno padel. Več ko so kadili, bolj je bil opazen padec IQ-ja. Ta je bil daleč najbolj izrazit pri tistih, ki so začeli kaditi travo že v najstniških letih.

Tako so denimo ugotovili, da je posameznikom, ki so začeli kaditi travo v mladosti in so nato kajenje nadaljevali še leta, IQ v povprečju padel za 8 odstotnih točk. Tisti, ki so kanabis nehali uživati ali porabo zmanjšali, si izgubljenega IQ-ja niso mogli nikdar povsem povrniti.