Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Predlog je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom. Združenje Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) že 20 let pomembno vpliva na regijo, zato je treba po mnenju predlagateljev oblikovati trajnejšo in institucionalizirano obliko njenega delovanja. PAZU je zdaj regionalna institucija, ki združuje doktorje znanosti različnih ved.

Delovanje PAZU-ja ne bo posegalo na delovno področje Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ali Inženirske akademije Slovenije, ampak se bo z njima dopolnjevalo, je na današnji seji odbora zagotovil poslanec NSi-ja Jožef Horvat kot sopodpisnik predloga.

"V regijah nas je najbolj strah, da se mladi, ki gredo študirat, ne bodo vrnili v domače okolje," je dejal poslanec SD-ja Dejan Židan, ki je prav tako sopodpisnik. Predlog bo po njegovem mnenju pripomogel k temu, da bi se mladi izobraženci raje vračali v Pomurje.

Vlada predlog podpira, je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Po njegovih besedah so predlagatelji upoštevali pripombe, ki jih je podala.

Direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah je naklonjen predlaganim rešitvam. Zbornica dobro sodeluje s PAZU-jem, ki pomurskemu gospodarstvu predstavlja edino vez z univerzama v Mariboru in Ljubljani, je pojasnil.

SAZU ne podpira predloga

Predloga s sistemskega vidika ne podpira SAZU, je povedal njen predsednik Peter Štih. Po njegovih besedah bi z njim vzpostavili nesistemsko ureditev in odprli vrata vsem podobnim ustanovam v drugih regijah.

V krajši razpravi je Mojca Škrinjar iz SDS-a predlog pozdravila. Po njenem mnenju je prav, da se znanje porazdeli po Sloveniji.

Predsednica odbora Iva Dimic iz NSi-ja prav tako vidi veliko prednosti v predlaganih rešitvah. Navezala se je na besede direktorja Pomurske gospodarske zbornice in poudarila, da bo sodelovanje PAZU-ja z gospodarstvom v Pomurju v skladu s predlogom še učinkovitejše.