Raziskave kažejo, da vedno več mladih uporablja internet in posledično družabna omrežja. Foto: Reuters
Raziskave kažejo, da vedno več mladih uporablja internet in posledično družabna omrežja. Foto: Reuters

V Sloveniji ima profil na družabnih omrežjih kar 91 odstotkov od trinajst- do šestnajstletnikov in 53 odstotkov od devet- do dvanajstletnikov. Vendar pa ima četrtina vprašanih otrok, ki uporabljajo družabna omrežja, kot so Facebook, Hyves, MySpace, Tuenti, Hi5, Iwiw ali Myvip, javen profil, do katerega ima dostop vsak, večina jih objavi celo svoj naslov ali telefonsko številko.


Vedno več mladih uporablja medmrežje
Izsledki raziskave, v kateri je sodelovalo 25.000 mladih iz 25 evropskih držav, potrjujejo, da mora Evropska komisija ponovno oceniti izvajanje evropskih načel za varnejše družabno mreženje. Ker otroci vedno mlajši uporabljajo medmrežje in storitve družabnega mreženja in ker jih vedno več dostopa do medmrežja prek mobilnih naprav, je komisija začela ponovno pregledovati do zdaj sklenjene samoregulativne dogovore stroke na tem področju.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je ob tem dejala, da "vedno več otrok uporablja strani za družbeno mreženje, pri tem pa se jih na spletu veliko ne zavaruje ustrezno. Ti otroci so izpostavljeni nevarnostim, saj so lahek plen za zalezovalce in zapeljevalce".

Potrebni dodatni ukrepi za varstvo potrošnikov
Podjetja za družbeno mreženje, proizvajalce mobilnih naprav in igralnih konzol, ponudnike spletnih storitev, mobilnih aplikacij in vsebin, organizacije za varstvo potrošnikov, raziskovalne organizacije in organizacije za zaščito otrok bodo zato pozvali, naj se pridružijo platformi za sodelovanje. Dialog bo temeljil na evropskih načelih za varnejše družabno mreženje ter evropskim izhodiščem za varnejšo uporabo mobilnih naprav pri mladoletnikih in otrocih.