Na fotografiji so vidne gore in ledene ploskve. Foto: EPA
Na fotografiji so vidne gore in ledene ploskve. Foto: EPA

Sonda je do pritlikavega planeta potovala več kot devet let, prve fotografije pa poslala že kmalu po julijskem preletu. Sonda Nova obzorja (New Horizons) je bila od površja Plutona oddaljena 12.430 kilometrov, ko je opravila različne meritve tega pritlikavega planeta in njegovih petih lun.

"Te nove visokoločljivostne dih jemajoče fotografije nam odpirajo okno v svet Plutona," je po poročanju BBC-ja dejal znanstvenik Alan Stern z inštituta Southwest Research Institute (SwRI). Kot je dodal, znanstveniki več desetletij niso dobili tako kakovostnih posnetkov z Venere ali Marsa - vse dokler sonde niso letele mimo njiju. "Zdaj pa smo skorajda med njegovimi kraterji, ledenimi ploskvami in gorami - in to le pet mesecev po obletu! Znanost, ki jo lahko delamo s pomočjo teh fotografij s Plutona, je neverjetna."

Sonda Nova obzorja pluje še globlje v vesolje, od pritlikavega planeta Pluton je oddaljena 167 milijonov kilometrov in 5,2 milijarde kilometrov od Zemlje. Pridobila bo najboljše podatke o sistemu, kar jih bo imelo človeštvo na voljo v prihodnjih desetletjih.

Najostrejše fotografije Plutona do zdaj
Najostrejše fotografije Plutona do zdaj