Multipleks A in C bo upravljala RTV Slovenija. (Na sliki: pokritost z digitalnim signalom.) Foto: EPA
Multipleks A in C bo upravljala RTV Slovenija. (Na sliki: pokritost z digitalnim signalom.) Foto: EPA

Javni zavod RTV Slovenija oziroma njegova enota Oddajniki in zveze bo upravljala še eno omrežje digitalne prizemne televizije (DVB-T) oziroma tako imenovani multipleks C. Takšno odločitev je tudi bilo pričakovati glede na to, da so bili Oddajniki in zveze edini, ki so se s ponudbo odzvali na razpis.

Oddajniki in zveze, ki že upravljajo prvi in trenutno edini delujoč multipleks A, naj bi novo omrežje postavili v roku 10 mesecev. Multipleks C bo obsegal območje celotne države, ki je sicer v primeru digitalne prizemne televizije razdeljeno na tri geografska območja - vzhod, center in zahod.

Slovenija je decembra 2010 izvedla prehod iz analognega v digitalni način oddajanja televizijskega signala prek prizemnih oddajnikov. Gospodinjstva ta televizijski signal lovijo prek antene in ustreznega pretvornika, ki podpira standard DVB-T, ki je lahko ali že vgrajen v televizor ali pa v obliki pretvornika, ki se ga priklopi na televizor. Multipleks A, ki ga upravlja Javni zavod RTV Slovenija, v svojem omrežju poleg svojih programov gosti tudi več komercialnih in regionalnih programov.

Zaplet z multipleksom B
Komercialni programi naj bi sicer gostovali v komercialnem multipleksu B, ki ga je pred leti po zmagi na razpisu postavila slovenska podružnica norveške skupine Norkring, vendar ji ni uspelo pritegniti dovolj komercialnih programov, ki niso bili zakonsko obvezani preiti iz javnega v komercialno omrežje.

Norkring se je zato, potem ko je svoje slovo s trga najavil švedski lastnik komercialne televizije TV3 kot še edine gostujoče v multipleksu B, na začetku februarja odločil za ugasnitev in demontažo svojega omrežja.

Vlada je konec februarja predlagala novelo zakona o digitalni radiodifuziji, ki jo je DZ potrdil junija in ki RTV-ju onemogoča, da bi v javnem omrežju digitalne prizemne televizije oddajal tudi komercialne programe. Vendar po noveli zakona ne bodo smeli več gostovati v javnem omrežju.

Pri tem pa še vedno velja ureditev, po kateri RTV Slovenija na svojem multipleksu, dokler je ta edini delujoč z geografsko pokritostjo celotnega ozemlja Slovenije, v prostih zmogljivostih zagotavlja tudi prenos komercialnih programov.

Planet TV nima prostora na multipleksu
Telekom Slovenije oziroma hčerinska družba Tsmedia, v okviru katere deluje komercialna televizija Planet TV, zaradi zasedenosti multipleksa A in nedelovanja multipleksa B ne more oddajati tudi prek digitalne prizemne televizije. S tem njihov program ne more doseči tistih gospodinjstev v Sloveniji, ki televizijske programe prejemajo le prek DVB-T, in ne denimo prek satelitske, kabelske ali internetne televizije.

V multipleksu A trenutno oddaja program TV Antena1, ki deluje v okviru slovenske podružnice grškega koncerna Antenna. S to družbo pa naj bi se Tsmedia nameravala lastniško povezati oziroma naj bi postala 49-odstotna lastnica družbe Antenna TV SL, pod okrilje katere naj bi nato prešel Planet TV. Pozitivno predhodno mnenje k tej povezavi je v torek podal tudi Svet za radiodifuzijo.