WISE bo okoli Zemlje previdoma krožil 10 mesecev. Foto: EPA
WISE bo okoli Zemlje previdoma krožil 10 mesecev. Foto: EPA

WISE oz. širokokotni infrardeči geografski raziskovalec bo iz vesolja zaznaval infrardeče sevanje milijonov vesoljskih objektov in tako izdeloval najbolj natančno sliko vesolja doslej, so prepričani v Nasi, kjer so satelit že imenovali "najbolj občutljiva širokokotna očala doslej".

Nebo naj bi preučeval okoli 10 mesecev
Krožil bo v Zemljini orbiti na višini okoli 500 kilometrov, predvidoma pa naj bi nebo preučeval okoli deset mesecev. Znanstveniki upajo, da bodo tako odkrili tudi objekte, ki oddajajo zelo malo vidne svetlobe ali pa celo nič, oddajajo pa infrardeče valovanje, kot so na primer oblaki vesoljskega prahu, ugasle zvezde, pa tudi asteroidi. Valovanje infrardeče svetlobe za razliko od vidnega spektra svetlobe predre tudi oblake prahu, za katerimi bi lahko odkrili nove, še nepoznane galaksije.

"Zadnjič smo celotno nebo v infrardečem spektru posneli pred 26 leti," razlaga vodja projekta Edward Wright iz kalifornijske univerze UCLA. "Infrardeča tehnologija pa je naredila velik napredek od tedaj. Stare infrardeče slike neba so v primerjavi z današnjimi zmožnostmi kot slike impresionistov," je še dejal Wright.

Upajo, da bodo odkrili 100.000 novih asteroidov
Objekte, ki jih bodo na novo odkrili s sondo WISE, bo Nasa označila in popisala, v nadaljnjih raziskavah vesolja pa bi lahko služili kot pomoč pri navigaciji. Poleg tega Nasa tudi upa, da bi s projektom lahko zbrali več podatkov o velikosti in sestavi asteroidov. Ti bi lahko pripomogli predvsem pri preučevanju njihovega gibanja in pri napovedih morebitnega trčenja z drugimi nebesnimi telesi. Obetajo si, da bi lahko odkrili okoli 100.000 novih asteroidov, izmed katerih naj bi se jih mnogo gibalo relativno blizu Zemlje.