Ovratnice naj bi po desetih dneh popustile Foto: epa
Ovratnice naj bi po desetih dneh popustile Foto: epa

Tako bodo lahko s pomočjo satelitske tehnologije sledili tem morskim sesalcem med njihovimi potovanji ob obalah. Sprva bodo namestili le poskusne ovratnice, ki bodo po desetih dneh popustile in odpadle.

Premikanje delfinov bodo spremljali v posebnih stolpih, kjer lahko zaznajo signal, ki je oddaljen do 2,5 kilometra. Za to vrsto delfinov, ki jih nameravajo proučevati, je značilno, da se zadržujejo v bližini morskega obrežja, kar bo seveda olajšalo delo znanstvenikom.

Pilotski projekt, ki ga lahko še razširijo
Če se bodo sledilne naprave izkazale za uspešne, bodo lahko znanstveniki tehnologijo začeli uporabljati tudi na drugih vrstah morskih bitij in tako lažje proučevali njihove navade. Znanstveniki se že več let ukvarjajo zlasti z vprašanjem, kako slediti kitom, saj je te največje sesalce težko imobilizirati, to pa otežuje nameščanje sledilnih naprav.

Mobilna telefonija v veliko pomoč
Kot je povedal Martin Haupt iz Inštituta za raziskovanje afriške divjine, je tehnologija mobilnih telefonov v zadnjih štirih letih prinesla pomembne spremembe v sledenju divjih živali. Do zdaj so namestili obročke na približno 200 živali, med katerimi so tudi sloni, zebre in pavijani.