Splet je najbolj razširjen na Danskem, najmanj pa v Romuniji, kaže raziskava Gemiusa. Foto: EPA
Splet je najbolj razširjen na Danskem, najmanj pa v Romuniji, kaže raziskava Gemiusa. Foto: EPA

Podjetje Gemius Adria iz Ljubljane, ki se ukvarja s tržnim raziskovanjem, je objavilo podatke raziskave uporabe spleta v 12 državah EU-ja. Tako imenovana internetna penetracija je najvišja na Danskem, kjer do spleta dostopa 97 odstotkov prebivalstva, najnižja pa v Romuniji. Tam do spleta dostopa 59 odstotkov ljudi.

Raziskava, ki zajema podatke iz januarja 2015, je bila sicer opravljena na Danskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem, v Estoniji, Litvi, Latviji, Bolgariji, Romuniji in Sloveniji.

Danska je torej glede uporabe spleta najuspešnejša. Kot sporočajo v Gemiusu, pa ima po podatkih Mednarodne telekomunikacijske zveze tudi svetovno najvišji koeficient razvitosti informacijske in komunikacijske tehnologije.

Evropsko povprečje 75 odstotkov
Slovenija je z 81-odstotno internetno penetracijo nad evropskim povprečjem, ki je 75-odstotno. Nadpovprečne pri uporabi spleta so še Estonija z 90 odstotki, Češka z 88 odstotki, Bolgarija z 82 odstotki ter Litva in Latvija z 80 odstotki.

Na Madžarskem do spleta dostopa 70 odstotkov prebivalcev, na Hrvaškem 68 odstotkov, na Poljskem 65 odstotkov in na Slovaškem 64 odstotkov. Najslabše se je odrezala Romunija, kjer do spleta dostopa 59 odstotkov prebivalcev.