Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 59 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • (Nekoč) najhladnejši predmet sploh
  • Začetek projekta najglobljega pogleda v vesolje
Planck
Planck ni posnel le samega sevanja, temveč je pomagal na vesoljsko mapo uvrstiti še za cel katalog vesoljskih objektov, galaksij in drugih. Na pričujoči fotografiji je velikanska "tapiserija" mrzlega prahu, ki jo je odkril v naši galaksiji. Konkretneje, kar v naši soseščini: le 500 svetlobnih let od Sonca. Posnetek je zaradi lažje predstave barvno obdelan. Belo-rožnati toni kažejo na temperature le nekaj desetink nad absolutno ničlo, globlji toni pa so za 12 stopnij Celzija toplejši. Foto: Esa
       Planckova fotografija kozmičnega mikrovalovnega sevanja je najnatančnejša 'otroška fotografija' vesolja doslej, obilje podatkov, ki jih še vedno pregledujejo naši kozmologi, pa nam bo ponudila še več podrobnosti.       
 Alvaro Gimenez, direktor za znanstveno in robotsko raziskovanje.
Planck, prasevanje
Posnetek, na katerem je Planck (in ekipa za njim) delal več let. Celotno nebo in prasevanje. Rdečkasti toni kažejo na toplejša območja, modri pa na hladnejša. Vse skupaj je oris strukture vesolja v njegovem najzgodnejšem obdobju. Foto: Esa, Planck Collaboration
Planck, prasevanje
Na podlagi prejšnjega posnetka so na Esi pripravili obdelano različico, ki kaže na nepredvidene anomalije. Bela črta kaže mejo med severnim in južnim nebesnim svodom. Nepravilnosti so dodatno ojačane z rdečkastim in modrikastim dodatkom. Na jugu je nebo nekoliko toplejše kot na severu. Obenem se na jugu nahaja zelo mrzla pega (v belem krogu). Foto: Esa, Planck Collaboration
Planck teleskop
Trenutek, ko je Esin uslužbenec v nebo poslal poslednji ukaz Planckovemu teleskopu. Foto: Esa
Prasevanje
Planck ni prvi teleskop, namenjen zaznavi prasevanja. Pred njima sta to počela še COBE in WMAP, razlika v natančnosti pa je očitna. Foto: Esa, Nasa
Planck
Območje v ozvezdju Perzeja, kjer nastajajo nove zvezde, skozi Planckova tipala, veliko približno 30 x 30 stopinj. Sestavljena je iz treh barv, posnetih skozi več filtrov. Skupno se je Planck ponašal z devetimi kanali zaznave. Foto: Esa
Planck
Ko je bil še v dosegu naših rok. Leta 2009 so mu v Francoski Gvajani odstranili zaščito in ga pripravili na polet v vesolje skupaj s teleskopom Herschel. Foto: Esa
Planck, Ariane
V vesolje je oba omenjena teleskopa z izstrelišča v Francoski Gvajani ponesla raketa Ariane 5. Foto: ESA - S. Corvaja
Vesolje
Zgodovina vesolja, kot ga je ponazorila Evropska vesoljska agencija. Posnetek na voljo le v angleškem jeziku. Foto: ESA – C. Carreau
Frontier fields
Štiri izmed šestih masivnih kopic galaksij, ki jim bodo trije Nasini teleskopi prihodnja tri leta namenjali pozornost. Poskušali bodo najti najbolj oddaljene galaksije, kar se jih še da z vidno svetlobo. Foto: Nasa, Esa
Planetarna meglica Bumerang
Hubble je bil do nedavnega še najhladnejši predmet v vesolju. Zdaj je (glede na človeštvu dostopno znanje) najhladnejša točka v planetarni meglici Bumerang. Foto: Esa, Nasa
Max Planck
Teleskop je dobil ime po nemškem fiziku Maxu Plancku, znanem po kvantni teoriji. Leta 1918 je dobil Nobelovo nagrado. Na fotografiji je skupaj z Albertom Einsteinom, ki se z njegovim delom ni povsem strinjal. Foto: EPA

Slovo "časovnega stroja", ki je videl rojstvo vesolja

Ugasnili so Planckov teleskop
10. november 2013 ob 06:16,
zadnji poseg: 10. november 2013 ob 11:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko oči človeštva na planetu Zemlja zrejo v sliko teleskopa Planck, je to tako, kot bi starec prek ultrazvoka zrl naravnost v samega sebe v materinem trebuhu.

Človeško zgodovino opazujemo na fotografijah, ki hranijo posnetek svetlobe nekega - za nas davnega - trenutka. Na arheoloških ostalinah, na ruševinah in v muzejskih objektih najdemo ohranjen košček tistega, kar je bilo. Če pa pogledamo v nebo, tam nastaja zgodovina pred našimi očmi. Kot bi pogledali skozi posebno okno in prav ta trenutek gledali pravega pravcatega, živega vojaka s kožo in kostmi vred, kako se plazi iz strelskega jarka 1. svetovne vojne.

Medtem ko nam o zemeljskih stvareh govorijo le umetni posnetki, nam nebo ponuja privilegij z lastnimi očmi doživeti pristno svetlobo zgodovinskih dogodkov do ducata milijard let nazaj.

Najstarejšo vseh svetlob, največje metuzaleme med fotoni je v svoj objektiv ujel teleskop Evropske vesoljske agencije, teleskop Planck. Razkril nam je fotografijo porajajočega se vesolja, posnetek "iz maternice" ter podal odgovore na nekatera največja vprašanja o izvoru snovi, galaksij, zvezd.

Nedavno je tudi sam postal zgodovina. "Z veliko žalostjo smo izvedli še zadnje operacije vesoljskega plovila Planck. Obenem je to tudi priložnost za praznovanje izjemno uspešnega podviga," je 23. oktobra ob 12. uri in 10 minut dejal Steve Foley, vodja misije. Poslal je poslednji ukaz: ugasnitev.

Poslati satelit na smetišče zgodovine ni preprosta zadeva. Štiri leta in pol je Planck krožil ne okoli Zemlje, temveč okoli gravitacijskega sistema Zemlja-Sonce. Okoli 1,5 milijona kilometrov stran od našega modrega planeta je namreč t. i. točka L2, kjer kombinirana privlačnost Zemlje in Sonca omogoča lahkotno manevriranje ter ugodne svetlobne pogoje. Ker je točka "sladka" za astronome, je tam že gneča več drugih opazovalnih naprav, še več pa jih bo (denimo James Webbov teleskop leta 2018).

Esa je zato morala napravo poslati dlje stran v osamo. Že avgusta letos je začela postopek in Plancka porinila še dlje stran od Sonca, na točko, kjer bo še več stoletij krožil okoli rumene zvezde.

Medtem so na Esi izvajali še druge nujne postopke ugasnitve. Porabili so vse preostalo gorivo in izključili instrumente. Planck bo tako nevtraliziran, nenevaren ostal v hibernaciji.

Nič več najhladnejši v vesolju
Marsikdo bi se vprašal: kako to, da lahko stari Voyager 1 deluje že 37. leto, le slabih pet leti stari Planck pa je že v večnih loviščih? Razlog: Planck ni več najhladnejši (znani) predmet v vesolju.

Teleskop je, poenostavljeno, meril temperaturo vesoljskega ozadja, prostora med galaksijami, zvezdami in drugo snovjo. Kot je namreč pred pol stoletja završalo po znanstveni skupnosti, vesoljska praznina ni absolutno hladna. Je toplejša.

Veliki pok nas še vedno greje
Namesto pričakovane absolutne ničle −273,15 stopinje Celzija je takrat odčitek kazal 2,7 stopinje Celzija več. Odčitek je pokazal, da iz vseh smeri vesolja prihaja bled in komaj zaznaven sij in da se ga ne da povezati z nobeno znano zvezdo, galaksijo ali katerim koli drugim predmetom.

Veliki pok, masivna eksplozija, ki se je zgodila pred slabimi 14 milijardami let, nas še vedno greje.

Prasevanje
Fotoni, ki so ostali za velikim pokom, še danes potujejo po vesolju, le da so se sčasoma precej ohladili in povečali svojo valovno dolžino. So del t. i. kozmičnega mikrovalovnega sevanja ali prasevanja, ki prostor še danes ohranja nad absolutno temperaturno ničlo.

Ti fotoni so se odbili od površine zadnjega sipanja, ki je nastal okoli 380.000 let po začetku velikega poka. Takrat je bilo vesolje popolnoma drugačno od današnjega, neprepoznavno drugačno.

Znanstvenikom se je utrnilo: če te fotone ujamemo, dobimo najzgodnejšo sliko vesolja sploh. Vendar jih ni zanimala gola slika. Veliko pomembnejše so anomalije, pretanjene spremembe v temperaturi. Da bi jih lahko ujeli, so morali skonstruirati dovolj hladen merilnik, da z lastno temperaturo ne bi motil odčitkov. In so ga: Planckov teleskop so z različnimi hladilnimi sistemi pripeljali do le desetinke stopinje Celzija nad absolutno ničlo.

Planck je tako od leta 2009 pedenj za pednjem prečesaval nebo okoli njega in meril temperaturo sevanja z vseh možnih koncev. Zaznal je najmanjše spremembe v temperaturi (do milijoninke stopinje Celzija) in tako ustvaril najzgodnejši posnetek vročih struktur, iz katerih so pozneje nastale galaksije in vse, kar poznamo. In kar ne.

Kriva je juha
Toda zakaj zaznava le svetlobo od 380.000 let naprej? Kje je vse dogajanje do točke nič? Tega nikoli ne bomo videli. Kriva je juha. Natančneje, vesoljska juha, izjemno vroča plazma, ki jo je ustvaril veliki pok. Bila je izredno vroča, do stotin milijono stopinj Celzija. Nič nam samoumevnega pri teh pogojih ni moglo obstajati, le gosta, neprebojna mešanica osnovnih delcev, ki so se prvi veliki temperaturi divje gibali. Tudi svetloba, torej fotoni, niso ušli juhi delcev z izrazitim električnim nabojem.

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Ko se je tista prvinska ohladila na 2.700 stopinj Celzija - in to se je zgodilo okoli 380.000 let po velikem poku - so bili fotoni osvobojeni. Nabiti delci, torej elektroni in protoni, so se začeli ustvarjati prve nevtralne molekule (vodika) in svetloba se je lahko podala na svojo dolgo pot.

Esin "časovni stroj"
To je tisto, kar je videl Planckov teleskop, za kar so mu na Esi dali vzdevek "časovni stroj". Ker je tako natančen, da je omejen le z naravnimi danostmi prasevanja samega (beri: natančnejše slike prasevanja ne bo), se je za znanstvenike pojavila popolna priložnost, da preverijo standardni kozmološki model nastanka vesolja.

Najprej so morali odstraniti vse motnje. V ravni črti je horizont skoraj povsem prekrit s signali naše galaksije, Rimske ceste, pa tudi vse druge strukture v vesolju oddajajo takšno ali drugačno sevanje. Ali pa ga motijo. Ko so bile motnje odstranjene, je ostala čista slika prastare svetlobe.

Prepričljivost teorije velikega poka
Strukture v svetlobi, ki jih je zaznal Planck, so primerjali s teoretičnimi dognanji in prišli do dveh velikih ugotovitev. Prva je bila: model (bolje znan kot teorija velikega poka) ni v nasprotju z meritvami. Druga ugotovitev: v sliki je nekaj čudnih anomalij, zaradih katerih bi morali na novo napisati nekaj fizikalnih teorij.

"Izjemno visoka ločljivost portreta porajajočega se vesolja nam omogoča, da z njega lupimo sloj za slojem, vse dokler ne pridemo do samih temeljev," je dejal Jean-Jacques Dordain, generalni direktor Ese.

Nenavadna, hladna lisa
Prišli so do presenetljivih asimetrij, ki jih standardni model ni predvidel. Vesolje bi se moralo z vseh smeri videti približo enako, pravi teorija, praksa pa: nasprotni polobli neba sta temperaturno asmimetrični (glej posnetek na desni). Še več, na delu neba se nahaja precej velika, nepojasnjena mrzla lisa.

To je sicer zaznal že Planckov predhodnik, Nasin WMAP, a je imel precej slabša tipala. Znanstveniki se za čudno liso niso zmenili in jo pripisali nenatančnosti.

"Planck je s svojo zaznavo anomalij izbrisal katere koli dvome o njihovem obstoju in nikakor ne moremo več reči, da so te posledica meritvenega postopka. Anomalije obstajajo. Zdaj moramo priti na dan z verodostojnim pojasnilom," je dejal Paolo Natoli z univerze v Ferrari.

Ena od mogočih razlag se glasi: vesolje ni z vseh strani večje od našega dosega opazovanja. V tem primeru so se svetlobni žarki prasevanja odpravili na bolj zapleteno pot skozi vesolje in s tem ustvarili nenavadne vzorce.

Naša snov je le manjšina
Planck ni našel le nepravilnosti. Potrdil je marsikatero pravilo, med drugim precej preprost recept za sestavo vesolja. No, za ščepec ga je popravil. Pred Planckom so fiziki ocenili, da je v celotnem vesolju (energije in snovi) le ta 4,5 odstotka "navadne" snovi. Torej tiste, iz katere smo sestavljeni ljudje, planeti, zvezde. 22,7 odstotka je temne snovi, ki je ne moremo zaznati (razen njenih učinkov na okoliško snov). Kar 72,8 odstotka pa je temne energije, tistega temačnega dejavnika, ki v nasprotju z težnostjo vse poriva narazen in pospešuje širjenje vesolja.

Po Plancku pa je novi kozmični recept sledeč: običajne barionske snovi je 4,9 odstotka, temne snovi 26,8, temne energije pa 68,3 odstotka. Še vedno smo ljudje in nam podobno obstoječe v precejšnji manjšini.

Nov rojstni datum
S pomočjo Planckovih podatkov so ugotovili, da se vesolje širi nekoliko počasneje; za 67,15 kilometra na sekundo na megaparsek. Popraviti so morali tudi starost vesolja na 13,82 milijard let.

Zmanjkalo je helija
Kljub "smrti" Plancka si lahko obetamo še nova dognanja. Satelitu je zmanjkalo tekočega helija, ki je hladil instrumente, zato so ga na Esi poslali na pokopališče. Ni več najhladnejši (znani) objekt v vesolju, mesto je prepustil nenavadni planetarni meglici Bumerang (fotografija na sredi galerije). Za njim ostaja še gomila surovih podatkov, na podlagi katerih nastajajo novi in novi znanstveni članki. Do zdaj se jih je nabralo več kot 30 (za vedoželjne so dostopni na tej povezavi) in na Esi obljubljajo nova spoznanja.

Tudi Nasa ne spi.

Najgloblji pogled v oddaljeno vesolje
Ameriška vesoljska agencija bo združila moči treh svojih teleskopov (Hubble, Spitzer, Chandra) in poskušala pogledati najdlje, kar se da. Njen osnovni cilj ne bo pogled v čas velikega poka, temveč se bo osredinila na obstoječe vesolje in poskušala najti najbolj oddaljene galaksije, kar jih še ujame vidna svetloba. Seveda bodo tudi tokrat teleskopi lovili milijarde let staro svetlobo, a ta ne bo iz časa velikega poka.

Masivne vesoljske leče
Izkoristila bo učinek gravitacijske leče. Izjemno masivni objekti vesolja, kot so kopice galaksij in vsa temna snov okoli njih, ukrivljajo prostor in svetlobo; do te mere, da izostrijo tudi nepredstavljivo oddaljene objekte, ki bi sicer bili daleč pretemni za naša tipala. Pojav so do zdaj sicer že uporabljali pri opazovanjih, a tokrat bodo prvič izkoristili tri teleskope in s tem do neke mere obšli pomanjkljivosti posameznih.

V sklopu programa Mejna polja bo Nasa naslednja tri leta opazovala šest najmasivnejših (znanih) kopic galaksij, začenši s Pandorino kopico (uradno ime: Abell 2744).

Planck se je zazrl v maternico vesolja. Če bo šlo vse po sreči, bodo Mejna polja prinesla vpogled v prve korake otroka.

Dva Esina videoposnetka o Planckovem teleskopu (v angleščini)

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
G.Bruno
# 10.11.2013 ob 10:23
Nastanek vesolja po Ramusu:

sammys
# 10.11.2013 ob 08:24
Največji čar znanosti, raziskovanja in v tem primeru astronomije je, da lahko rečeš da nečesa ne veš. CERN nam je dal do zdaj nekaj odgovorov in mnogo več novih vprašanj, tako kot Hubble, Kepler in Planck. Nikoli ne bomo vedeli vsega oz. bo zelo, zelo dolgo trajalo da pridemo do tega, trenutno pa je najbolj pomembno to, da lahko človek reče NE VEM. Kako je nastalo vesolje? Uf, mamo nekaj zelo verjetnih teorij ampak čisto sigurno pa ne vem.
hubert69
# 10.11.2013 ob 09:40
Ramus, nehaj že trolat, no. Pa tak lep mir je bil, ko te ni bilo nekaj časa. Saj že vemo, da vse sodiš samo po svojem omejenem gledišču. Vemo tudi, da so na srečo ljudje, ki upajo postavljat tudi vprašanja, ki nimajo "odgovora" v par tisočletij stari mitologiji.
aristarchus
# 10.11.2013 ob 10:33
Fallacy: Begging the Question
Also Known as: Circular Reasoning, Reasoning in a Circle, Petitio Principii

Examples of Begging the Question

Bill: "God must exist."
Jill: "How do you know."
Bill: "Because the Bible says so."
Jill: "Why should I believe the Bible?"
Bill: "Because the Bible was written by God."
aristarchus
# 10.11.2013 ob 10:39
Pa še to, teorija velikega poka je morda pomanjkljiva, ampak znanstvenike že nekaj časa spodbuja h gledanju zelo oddaljenih nebesnih teles. Morda bomo slej ko prej odkrili kaj, kar ne bo v skladu s to teorijo. Jaz bi taki ugotovitvi rekel izjemen dosežek znanosti.
mercury89
# 10.11.2013 ob 10:19
Ramus nedelja je, pojdi k maši tu pa daj mir s svojimi nebulozami
hubert69
# 10.11.2013 ob 09:55
Zgornje velja seveda tudi za Ramusovo prejšnje sporočilo.
aristarchus
# 10.11.2013 ob 10:09
Podobno tudi znanstveniki "gledajo v vesolje", vsak dan nekaj odkrijejo nekaj novega (kar je ze samo po sebi dokaz da nimajo pojma o nicemer, ker ce bi imeli znanje ne bi odkrivali stvari, tako kot dober avtomehankar, ne odkriva novih in novih delov v avtomobilu, ampak tocno pozna vse v nulo in natancno ve zakaj gre avto naprej),

Seveda, mehanizem delovanja vesolja in mehanizem delovanja avtomobila sta z vidika spozavnosti povsem primerljiva. Ne vem, zakaj preprosto ne pogledajo v servisni priročnik za vesolje.

Zanimivo kako nihce ne pomisli, da vse kar mi vidimo cez teleskop, je le "en mali trenutek" v obstoju vesolja.

Seveda so pomislili, pa so potem ugotovili, da svetloba ne potuje neskončno hitro in da pravzaprav ne gledamo enega trenutka, pač pa razpon več milijard let, odvisno od tega, kako daleč so stvari, ki jih gledamo. Tako vemo, da so bile galaksije (takšne, kot je naša) prisotne že milijarde let nazaj.

Pa še en sporen citat iz članka:
Strukture v svetlobi, ki jih je zaznal Planck, so primerjali s teoretičnimi dognanji in prišli do dveh velikih ugotovitev. Prva je bila: model (bolje znan kot teorija velikega poka) drži.

To je napačna izjava. V znanosti ne moreš nikoli potrditi veljave teorije. Lahko jo kvečjemu spodbiješ. Pravilno bi bilo: Meritve niso bile v navzkrižju s teorijo velikega poka. Ne pa: Teorija velikega poka drži.

Podobno kot danes vemo, da je Newtonov gravitacijski zakon zgolj opis, ne razlaga pa vzrokov in privzema, da se vpliv sile širi po prostoru z neskončno hitrostjo (danes vemo, da to ni res). Tega se je lotil Einstein v splošni teoriji relativnosti. Kljub temu, se samo z uporabo Newtonovih enačb prikrmili plovilo do Marsa, ali pa celo Neptuna. Newtonova gravitacijska teorija torej drži? Znanost ne potrjuje teorij, jih zgolj zavrača. Ne daje končnih odgovorov, pač pa vedno nova vprašanja. Vprašanj pa so se nekateri od nekdaj bali.
Popotnik92
# 10.11.2013 ob 07:19
Odličen članek. Iz vesolja se vidi, da ga je napisal poznavalec (in da ne gre za površen FDV-jevski prevod).
aristarchus
# 10.11.2013 ob 10:36
Prav je, da se diskreditira slabo utemeljene trditve. To drži tudi za trditve o velikem poku.
hubert69
# 10.11.2013 ob 09:54
@entip: človekova intuicija odpove pri pojavih, ki jih človek s svojimi čuti ne more zaznati. Zato so antične blodnje zanimive s psihološkega vidika, ampak če neko filozofsko opletanje z besedami deluje bežno podobno nekemu današnjemu odkritju, temu ne moreš reči znanje.
hubert69
# 10.11.2013 ob 15:10
entip1:
Žal si to falil. Intuicija je ravno tisto, kar te vodi do spoznanja onkraj čutnega. In jasno, da če hočeš dejansko kaj vedeti o skrivnosti sveta, moraš prodret onkraj čutnega (vidnega).

To ni spoznanje o zunanjem svetu, ampak odraz tvojega notranjega sveta. Z meditacijo in kar je še takih tehnik ne moreš odkriti ničesar o soncu, kvečjemu kaj sonce pomeni zate osebno. Ne vem pa, zakaj bi to moralo koga zanimati.
iufhdfewd
# 10.11.2013 ob 12:43
@genniuuss

...ja,in biblija so vsi učbeniki fizike,kemije in matematike združeni skupaj :)
hubert69
# 10.11.2013 ob 11:15
Kaj pa je povzročilo veliki pok? In kaj je bilo pred velikim pokom? :)

Tega še ne vemo. Bomo pa precej bližje razlagi takrat, ko bomo razumeli, kaj se je takrat dogajalo.
todo ninjo
# 10.11.2013 ob 10:57
MaliPandit

Če bi vse poznali v nulo ne bi rabili znanstvenikov ,bi zadostovali mehaniki !
hubert69
# 10.11.2013 ob 16:47
Ampak to ni moje osebno, kot praviš, ampak univerzalno spoznanje

Bulšit. Vsak pride do svojega "univerzalnega" spoznanja, zato je pa tudi raznih religij in new-age sistemčkov že več kot izdelkov v supermarketu. Seveda, boš rekel, nekateri drugi so zabluzili v osebne fantazije in ne vidijo tvojega univerzalnega spoznanja. Ampak isto bodo oni rekli zate. Znanje o svetu se pa nobenemu ni povečalo niti za ped.

Zavest seveda nastane iz možganov, saj nima iz ničesar drugega nastati. Materialna infrastruktura je tudi tisto, kar nam je vsem zares skupno. Isti (fizični) dražljaji zato lahko vodijo do podobnih odzivov tudi v tako kompleksnem sistemu kot je človeška zavest, kar potem pravljičarji interpretirajo kot "univerzalno resnico". Ampak iz teh odzivov ne moreš priti nič bliže resnici kot bakterija v tvojem črevesu. Absoluti v resničnem svetu ne obstajajo.
Gromovnik
# 10.11.2013 ob 16:07
Fantastičen članek.

Enostavno:

"HOČEMO ŠE!!"
superkeks
# 10.11.2013 ob 15:06
zatarra

Prosim navedi ime enega samega nebesnega telesa, ki je od Zemlje oddaljeno več kot 15 milijard svetlobnih let. Ker um, ki producira take nebuloze, pač ne more biti nebesno telo.

Vsakdo ima pravico do lastnih prepričanj, nima pa pravice do lastnih dejstev. Dejstva so kakršna so.
iufhdfewd
# 10.11.2013 ob 13:06
@Zatarra "Poglejte samo dimenzije nekaterih doslej (in ne tako dolgo nazaj) odkritih galaksij,ki segajo recimo do razdalj, ki jih svetloba naredi v več 10 in celo 100 milijardah zemeljskih let, in še dlje oziroma širše. "

Daj en link od odkritja ene galaksije ki je dlje od 26 milijard svetlobnih let.To bi namreč morala biti največja razdalja,če smo mi na enem robu in opazovana galaksija na drugem.
guren
# 10.11.2013 ob 12:42
še enkrat bom pozdravil zanimiv članek na to temo, me veseli da RTV zadnje čase tudi temu poseča več pozornosti. pohvalno!
aristarchus
# 10.11.2013 ob 10:13
Je pa velik problem v tolmačenju. Slabo luč mečejo na znanost tisti, ki mislijo in trdijo, da prihaja znanost do zaključkov.
iufhdfewd
# 10.11.2013 ob 09:39
"Natančneje, vesoljska juha, izjemno vroča plazma pri okoli 2.700 stopinjah Celzija, ki jo je ustvaril veliki pok. Nič nam samoumevnega pri teh pogojih ni moglo obstajati, le gosta, neprebojna mešanica osnovnih delcev, ki so se prvi veliki temperaturi divje gibali."

Tu nekaj ne štima 2700 stopinj ni dovolj niti za stalit nekatere materiale.Manjka kakšna nula?
RogergR
# 10.11.2013 ob 18:21
@gregorsu

Ne vem katero osnovno šolo si ti obiskal, ampak za razumevanje "kroženja" planetov je dovolj že Newtonova logika, katere principe uči že osnovnošolska fizika. Vsaj v Sloveniji je tako...
hubert69
# 10.11.2013 ob 16:11
Potem pa človek bere nebuloze, kako je zdaj dokazano, da boga ni, ker je znanost toliko napredovala.

Kdo je to rekel?
guren
# 10.11.2013 ob 12:52
kot odgovor nekaterim komentarjem - da citiram neznanega avtorja: 'atheism is a religion like "unemployed" is a career.' veliki pok je teorija, ki je zaenkrat še nobeno znanstveno dejstvo ni ovrglo in je posledično (zaenkrat) še najbolj verjetna.

razen če predpostavljaš da je znanost religija. da je dejstvo da stojiš na tleh in ne lebdiš nad zemljo religija, da samo zato ker veruješ jabolko pade z drevesa na tla in ne odplava med oblake.
razlika med religijo in znanostjo je, da prva trdi da ve vse, medtem ko druga v vse dvomi dokler ne dokaže. in enako gre za verujoče in neverujoče.
hubert69
# 10.11.2013 ob 10:15
"Slabo luč mečejo na znanost tisti, ki mislijo in trdijo, da prihaja znanost do zaključkov."

To je tipična napaka novinarjev, potem pridejo razni vzvišeni Ramusi in se pričnejo norčevat iz stvari, ki jih ne razumejo.
makoshark
# 10.11.2013 ob 18:21
@gregorsu

To kar si zapisal, enostavno ni res. To so zmedene trditve. Verjetno si vse skupaj zamešal, naše osončje z galaksijo, temno energijo pa s temno snovjo.

Z Newtnovo fiziko se zadevo prav lepo razloži in Newton je tudi rešil problem dveh teles.
Ostalo pa je izpeljal Laplace, ki je na vprašanje (Napoleon), zakaj ni nikjer omenil boga, odgovoril, da te predpostavke ne potrebuje.
iufhdfewd
# 10.11.2013 ob 10:47
@mali_M

Ampak vseeno mislim da manjka enih 7-8 nul za tako temperaturo da se še fotone nebi videlo.
Drugače lahko probamo pri kolegu nardit vesolje ,ima laser ki stali volfram ,torej več kot 3000 stopinj celzija :)
bistvo
# 10.11.2013 ob 07:10
MaliPandit, a ni dovolj da nekateri "vedo", da je vse ustvaril Bog?
o.r.c.h.i.d
# 10.11.2013 ob 18:41
Neverjetno,
ljudje ne razumejo niti osnovnošolskih razlag več. Pri gregorju, se mi zdi, ni več nobene pomoči, ramus pa je spet v svojih oblakih.
Si predstavljate, kako hudo je bilo ljudem, ki so naredili svoja opazovanja, jih predstavili tedanjim (cerkvenim) oblastem, ki pa so jih (podobno, kot današnji verniki) zavrnili kot bogokletje (samo namig na Kopernika, Galillea in G. Bruna)? Giordano je svoje trditve plačal s smrtjo na grmadi, drugi pa so morali dajati izjave v nasprotju svojemu prepričanju ("Pa se le vrti!", je bil odrešilni stavek G. Galillea). Takratni cerkveniki so se opirali na izjave Ptolomeja, ki pa ni imel možnosti Galillea, ki je prvi v Benetkah (proizvodnja stekla) iz leč sestavil teleskop.
Sorodniki ljudi, ki še vedno verjamejo v pravljice, nabavite svojim telebanom otroške teleskope (priložnost ob Božiču), da malo sami poskrbijo za lastna prepričanja (sveto pismo je le že malo zastarelo, kenede?).
iufhdfewd
# 10.11.2013 ob 11:19
Ni problem v logiki da je pač bog nekaj ustvaril česar si ne znamo drugače razlagat.
Problem je da tudi kadar si nekaj znamo razlagat,nekateri še vedno usiljujejo svojega boga in to včasih (v zgodovini) zelo na silo.
serpent
# 10.11.2013 ob 21:51
@zatarra: vesolje, ki ga vidimo ima premer približno 93 milijard svetlobnih let. Marsikdo je pri tem zmeden, ker je vesolje staro slabih 14 milijard let. A znanstveniki ki preučujejo vesolje vejo precej precej precej več kot ti in so tudi, verjetno mnogo pametnejši in če bi tu bil problem ali konflikt v teoriji velikega poka, bi sami prej zavrnili velik pok kot ti, ki si laik.
Znansveniki so ljudje ki dvomijo v praktično vsak rezultat in trditev, kajti vsaka hipoteza potrebujoe zelo močne dokaze ki grejo skozi sito visokih kriterijev in konstanih preverjanj dobljenih rezultatov v najbolj ekstremnih pogojih. Vse z namenom da čim bolj potestirajo predvideno hipotezo. Saj vendar ja ne misliš da ti s svojega kavča doma dvomiv v nekaj v kar ne bi nekdo z 100x več znanja podvomil prej?

Evo ti razlago o velikosti in starosti vesolja:
Citiram wiki: The age of the universe is estimated to be 13.8 billion years. While it is commonly understood that nothing can accelerate to velocities equal to or greater than that of light, it is a common misconception that the radius of the observable universe must therefore amount to only 13.8 billion light-years. This reasoning would only make sense if the flat, static Minkowski spacetime conception under special relativity were correct. In the real universe, spacetime is curved in a way that corresponds to the expansion of space, as evidenced by Hubble's law. Distances obtained as the speed of light multiplied by a cosmological time interval have no direct physical significance.

Pa zapomni si še, da čeprav nič ne more potovati skozi prostor hitreje kot svetloba, to še ne pomeni da se sam prostor ne more širit hitreje kot svetloba. Čez nekaj milijard let se bo tudo to zgodilo, ker se vesolje širi pospešeno.
hubert69
# 10.11.2013 ob 19:03
Pa tisto o religioznih in new age sistemčkih - ne mešat izvornih tekstov modrosti oz. religij

Bistvene razlike ni. Vse so samo preslikave človekovih strahov na njegovo okolje. Vse, kar je koristnega v njih, temelji na opazovanju materialne realnosti. Tako da... kolikor ponižuješ materialno razlago, je vseeno neprimerljivo boljša od tvoje nerazlage.
seven7
# 10.11.2013 ob 11:14
Kaj pa je povzročilo veliki pok? In kaj je bilo pred velikim pokom? :)
mali_M
# 10.11.2013 ob 10:38
@iufhdfewd
"Tu nekaj ne štima 2700 stopinj ni dovolj niti za stalit nekatere materiale.Manjka kakšna nula?"

Takrat teh materialov sploh še ni bilo. Atomi do železa se tvorijo z zlivanjem v zvezdah. Vsi atomi naprej pa z ekspozijo zvezd, ko jim zmanjka goriva.
makoshark
# 11.11.2013 ob 09:25
@entip1

Sevda se o "misteriju" ne moremo primerjati s prejšnjimi obdobji. Kajti ta "misterij" je vsako leto manjši in izgublja argumente enega za drugim. Bi bilo zato smiselno, da točno navedeš, kateri misterij imaš v mislih.

O nematerialnem svetu lahko govorimo še in še in vsakdo ima drugačen pogled na to. Tako da to je bolj subjektivna zadeva in se je nekako ne da preveriti. Mimogrede, kaj je zate nematerialen svet?
aleksandergreat
# 10.11.2013 ob 21:54
vsx1016

Ja si kar dobro opisal tj ti. neuradna teorija o vsem...

Teorija strun (eng string theory) je teorija, ki poveže kvantno mehaniko z recimo Newtonovo mehaniko. Najde se manjkajoča vrzel. Oziroma bolje rečemo "strunaši" so zapolnili analogijo med tema dvema vročima temama.

Ta povezovalec teorije temelji na osnovi ZELO drzni in hkrati preproste ideji teoriji obstoja multiverzuma. Da ga lahko z matematiko opišemo in "enačimo" kvantni in relativnostni račun (Eistein, Newton) morajo obstajati druge dimenzije. Kako? Da pa bi model padel v teorijo "inflacije", temne energije skratka v nam trenutno znane podatke (hitrost širjenja, oblika vesolja, sestava....tu npr, nastopi Planck, Hubble) morajo obstajati vsaj 11 "prostorskih" dimenzij multiverzuma (niti ne vem. če je to uradni SLO izraz). Skratka povod v to teorijo je nekako matematični!

Kaj pa praksa? No tu se zatakne. Vemo za kvantni svet, svet nedoločenosti, svet kjer je energija minljiva (vedno me usupne ta posnetek simulacije kavntuma bilo supercool, če bi se rtv razpisal nr tudi o tem, čeprav ni nova tema). Tam, če pogledaš ta VIDEO energija nastaja praktično iz nič (filozofsko površno, rečeno, kajti resnično ne vemo, kaj v resnici je ta 0) in se ponovno rodi. Ta minljivost naj bi bil posledica ti. strune. Nota ki kasneje da osnovnim delcem ton, ter višje po lestvici materiji značaj. Na tem področju se nam bi "skrivala" nova 5 dimezija. Dalje pa za naslenje dimezije pa postane še bolj bizarno, skoraj tako, da niti ni higienično govorit o tem. Kaj šele, da bi osebno popolnoma razumel npr. 11sto dimezijo!

Trenutno v potrditev te teorije strun, ki bi tudi nekako nakazala pravilnost Big-banga upajo pristaši na ugodni razulatat v CERNU. Namreč, če jim bo v trkalniku ob začetni znani začetni dovedeni energij po trku zaradi "kršenja" zakona o ohranitvi gibalne količine (tudi energije) manjkal del energije. Potem bo ta razlika pričala, da je nekam ostala energija mogla it. Mogoče v drugo dimezijo? Kdo ve, čas bo pokazal...

Projekt Plack pa je dodobra rekalibriral obstoječe kozmične teorije! Kar je dober znak, kajti zakaj bi čepel na lovorikah, ko te ravno take zanimive stvari naredijo še radovednejša. In kjer je radovednost je prav gotovo napredek beri znanje o neznanem. Čudno se sliši, kot je čuden naš prelep stvaren in groteskni kvantni svet .

Upam, da je kdo kaj pregledal nastale "nove" članke na podlagi tega instrumenta, ker se z kozmologijo ne ukvarjam bi vseeno rad vedel kateri članek naj preberem, da bi vedel, kaj se dogaja z temi dosedanjimi temelji fizike? Res se nadejam dobre, debate... Hvala!
o.r.c.h.i.d
# 10.11.2013 ob 18:59
Ko smo še viseli na vejah v tedanji džungli, so se zmeraj pojavljali primerki, ki so se oglašali proti uporabi orodja in (žalostno) tudi naših nog. "To ni naravno!" so kričali. "To, kar počnete, je vraževerno! Narejeni smo bili za to, da visimo z vej!" Če pomislimo, da je od takrat geološko trenil le trenutek, moramo biti zmerni in je treba biti pripravljen, da bo še v 3. tisočletju najti take revčke.

Sicer je tole malo slikovito, glede na to, da še nismo znali govoriti, vendar bi se ravno tako slišalo, če bi znali.
MartinEs
# 10.11.2013 ob 18:09
DrMinistr
In seveda pri znanstvenem članku se najdejo Ramus in podobni zblojenci, ki še vedno verjamejo v govoreče kače in zombije, ki po 3 dneh vstanejo iz groba...

A neverending story! Ne vem kdo je Ramus, da posiljuje ljudi s svojim prepričanjem, ne vem tudi kdo so vsi ti ljudje, ki se nad njegovimi komentarji zgražajo, mu ostro nasprotujejo, lepijo odstavke in povezave do znanstvenih člankov, katere sami mogoče niti najmanj ne razumejo, razumejo mogoče le par besed, katere nato jemljejo iz konteksta...

Ljudje iz enega in drugega pola, ki so prepričani v obstoj Boga ali to vztrajno zavračajo, imajo to srečo, da smo intelektualno še toliko zaostali, da tega nikakor ne moremo dokazati. Dejstvo je, da kvantna valovna matrica, v istem prostoru, ustvari in procesira 10^110 potenco več informacij v sekundi kot človeški možgani. Kdo si upa trditi, da je vse en sam naključen brezvezen informacijski kaos...jaz ne. Osebno ne verjamem v Boga kot ga poskuša predstaviti cerkev ali kaka druga religijozna inštitucija, njim so njihove pravljice zgolj sredstvo za zasuževanje populacije ter zagotovitev moči, vpliva in bogastva. So višek hinavščine in sramota za sodobno človeško civilizacijo! Osebno mislim, da karkoli se dejansko dogaja v ozadju, v svetu katerega ne vidimo, ima pa vpliv in je del vseh nas...je veliko bolj čudno in eksotično od vsega kar znanost danes teoretizira, kar cerkev poučuje ali kar si človek sploh lahko zamisli in je brezveze, da se o tem kregate. Ne smemo z zagotovostjo postavljati odgovorov na ultimativna vprašanja, ker teh stvari nikakor ne razumemo in se jih (še) ne da dokazati...in če bomo kdaj hoteli odgovoriti na ta vprašanja se bomo morali še dolgo, zelo dolgo razvijat, tako tehnološko kot duhovno.
G.Bruno
# 10.11.2013 ob 16:18
ms-dante
O znanju o religijah lahko razpravljamo, splošno gledano pa ateisti poznamo religije bolje kot verniki. To, da bog nima veze z znanostjo je jasno vaskemu prisebnemu človeku, vendar ga verniki vpletajo ravno v znanost. Ko bodo pa religije in s tem verniki spoznali, da je človek ustvaril boga in ne bog človeka, pa lahko pričnemo diskusijo na filozofski in psihološki ravni.
MartinEs
# 10.11.2013 ob 14:12
Fotoni, ki so ostali za velikim pokom, še danes potujejo po vesolju, le da so se sčasoma precej ohladili in zmanjšali svojo valovno dolžino.

??

Meni je nekoliko bolj logično da so povečali valovno dolžino in zmanjšali frekvenco-kot faktor, ki govori o količini prenesene energije.
G.Bruno
# 10.11.2013 ob 13:27
Mimogrede, tudi Alfred Einstein in Nikola Tesla sta Boga naslavljala z veliko začetnico.
Letter to Eric Gutkind - KLIK
G.Bruno
# 11.11.2013 ob 15:37
Pa veš, jaz sem tudi znanstvenik po izobrazbi.
:)
In kje lahko pridobiš izobrazbo znanstvenika?
hubert69
# 11.11.2013 ob 13:33
Kar poglej Biblijo za primer. Če interpretiraš napisano v celoti, trčiš v cel kup nasprotij. Namesto tega je poanta, da si izbereš verz, katerega pomen lahko z dovolj domišljije raztegneš na svojo konkretno situacijo in se počutiš blaženega. To je vse.
hubert69
# 11.11.2013 ob 13:29
Ker so vedeli, da je oboje pot duše onkraj tega fizičnega sveta.

Popravek: vedeli niso nič, ampak so razlagali, kar so hoteli verjeti. Seveda v tako splošnih besedah, da si jih lahko še več tisoč let vsakdo razlaga kot mu ustreza. Zato so se tudi ohranile do danes - ker ne povejo nič, uporabne so samo kot prazno platno, na katerega lahko vsaka generacija znova projicira svoje strahove. To zamenjevati za znanje je pa, oprosti izrazu, precej naivno.
DejanD
# 10.11.2013 ob 18:13
"Veliki pok, masivna eksplozija, ki se je zgodila pred slabimi 14 milijardami let, nas še vedno greje."

Ta veliki pok je tko prežvečen ter vedno znova jih kaj preseneti, kot tudi to, pol pa najdejo neko razlago na silo, ki podpira model velikega poka.

najverjetneje je model velikega poka nepravilen ter ker je vesolje tko veliko ter kompleksno se jim niti ne sanja, kaj je blo v resnic.

Sicer pa Kobe ni mel za burek prot Plancku:)
No čakam JamesWebba, če ga bodo sploh kdaj spravili v vesolje, z njim bi pa res ogromno videli, velika nadgradnja hubbla, ki nam je dal toliko. A ne raje vodijo 100 krat dražje vojne, ki dajo smrti, smrti ter smrti.
DrMinistr
# 10.11.2013 ob 16:45
In seveda pri znanstvenem članku se najdejo Ramus in podobni zblojenci, ki še vedno verjamejo v govoreče kače in zombije, ki po 3 dneh vstanejo iz groba...

No, mogoče sem se malo nerodno izrazil...nič ni narobe, če imajo taka prepričanja, narobe je to, da nam ostalim vsiljujejo te neumnosti.
gico
# 10.11.2013 ob 13:27
Hvala za članek. Odličen!
aristarchus
# 10.11.2013 ob 10:57
Niti ne:

http://en.wikipedia.org/wiki/Recombinati
on_%28cosmology%29
hubert69
# 11.11.2013 ob 15:56
relativizacija vsega je tipična prepotentnost

Resnica je seveda diametralno nasprotna. Ravno pri izražanju v absolutih gre za hudo prepotentnost in egocentričnost, češ, jaz sem v stiku z bistvom univerzuma in kar je še takih floskul. Verjamem da je s tega zornega kota nemogoče prebaviti zorni kot sodobne empirične znanosti, ki prostodušno priznava, da ogromno tega še ne ve in da vsega verjetno niti ne bo nikoli mogoče odkriti. Ker to, da absoluti ne obstajajo, je jasno vsakemu, ki ima vsaj malo razgledanosti o svetu, ki ga obdaja.
Kazalo