Odprava na Mars naj bi stala 165 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Odprava na Mars naj bi stala 165 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Evropska vesoljska agencija (ESA) je na svoji spletni strani zapisala, da je signal ujela njihova sledilna postaja v Perthu v Avstraliji in da zdaj skupine znanstvenikov agencije tesno sodelujejo z ruskimi inženirji, da bi ugotovili, kako najbolje ohraniti komunikacijo s sondo, ki je bila od izstrelitve 9. novembra izgubljena v orbiti in ni mogla vžgati motorja, ki bi jo popeljal na Mars. Zapisali so še, da bodo več informacij posredovali v kratkem.

Sondo so izstrelili 9. novembra, a so le nekaj ur po izstrelitvi nadzorniki izgubili stik z njo, znanstveniki pa so brez osnovnih podatkov o tem, kaj se s sondo dogaja, tavali v temi. Še v torek so iz ruske vesoljske agencije sporočili, da je le malo možnosti, da bi lahko 13,5 ton težko sondo rešili, zdaj pa je vzpostavljeni stik povečal upanje, da bi ugotovili, kaj je s sondo narobe, in jo popravili.

Tokratna misija ena od najbolj ambicioznih
165 milijonov dolarjev vredna ruska misija na Mars je ena od najbolj ambicioznih v zgodovini raziskovanja rdečega planeta. Po načrtih naj bi sonda na Marsovi luni Fobos pristala v začetku avgusta prihodnje leto, zbrala vzorce tal in jih na Zemljo prinesla avgusta leta 2014. Poleg vzorcev in analiz naj bi sonda v Marsovo orbito utirila kitajski satelit. Rusi so nameravali misijo izpeljati že leta 2009, vendar so jim to preprečile tehnične težave.