Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Ključ do razumevanja nastanka vesolja?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 105 glasov Ocenite to novico!
Higgs
Uradno stališče. Foto: Cern
       Dosegli smo nov mejnik pri našem razumevanju narave. Odkritje delca, konsistentnega z Higgsovim bozonom, odpira vrata še bolj natančnim meritvam, ki zahtevajo še več podatkov in ki bodo natančno določile lastnosti novega delca ter najverjetneje osvetlile ostale skrivnosti našega vesolja.       
 Rolf Heuer, direktor Cerna
Higgs
Podatki kažejo, da se pri energiji 125 GeV dogaja nekaj posebnega. Foto: Cern
Cern
Na sedežu Cerna v Ženevi se pričakuje potrditev največjega fizikalnega odkritja zadnjih desetletij. Foto: EPA

Dodaj v

Vesolje na dlani: Odkrit delec, ki "ustreza Higgsovemu"

Pri projektu sodelujejo tudi Slovenci
4. julij 2012 ob 07:43,
zadnji poseg: 4. julij 2012 ob 11:06
Ženeva - MMC RTV SLO, STA, Reuters

V Cernu so odkrili nov delec in predstavili "močne dokaze", da je to 40 let iskani Higgsov bozon. Možnost, da je prišlo do napake, je ocenjena na 1 proti 2,5 milijona.

Z novo napravo, ki je zelo povečala ločljivost detektorja ostankov po trkih delcev, in z izboljšano metodologijo kombiniranja mase podatkov so dosegli ogromen napredek, je na tiskovni konferenci Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) dejal predstavnik organizacije Joe Incandela. "Večino najpomembnejših podatkov smo zbrali v zadnjem mesecu," je dejal.

Slovenski sodelavec Cerna, Marko Mikuž, bo gostoval v TV Dnevniku ob 19. uri. Vabljeni k ogledu!


V šali je dodal, da zaradi obdelave vseh teh podatkov v zadnjih dneh znanstvena ekipa skoraj ni spala. Razlog za nespečnost je bil za znanstvenike zelo vznemirljiv.

Odkrili so nov delec, ki je konsistenten s teorijo o Higgsovem bozonu, je zatrdil Incandela. Poudaril pa je, da bodo v prihodnjih tednih podatke še dodatno analizirali.

Kaj sploh je Higgsov bozon in kaj bi odkritje pomenilo za nas?


Več si lahko preberete tudi v Cernovem glasilu The Bulletin (v angleškem jeziku).

"Ta dan je zelo poseben," je izjavil. Podatki so po njegovih besedah "zelo močni in zelo trdni, saj jih drugače ne bi predstavljali" - dosegli so stopnjo zanesljivosti, ki se ji lahko pripiše tudi naziv "odkritje".

Zanesljivost je dosegla stopnjo 4,9 sigma. V zapletenem znanstvenemu svetu to pomeni možnost 1 proti dvema milijonoma, da se signal, ki so ga opazili, pojavi v primeru, da Higgsov bozon ne obstaja.

Stopnja 5 sigma posplošeno pomeni možnost, da bi pri metu kovanca kar 20-krat zaporedoma padla ista stran.

Dokončna potrditev v 3 ali 4 letih
"Kar lahko povemo, je, da smo našli nov delec, da je ta delec bozon, in da v okviru tega, kar smo bili zmožni že preiskati, ustreza lastnostim Higgsovega bozona iz standardnega modela," je preko Skype povezave povedal vodja slovenske skupine raziskovalcev v Cernu Marko Mikuž. Mikuž sicer pričakuje dokončno potrditev identitete delca v roku treh ali štirih let, a dodaja, da bi končna potrditev lahko prišla že prej. "Včasih se pustite od fizikov presenetiti tudi v pozitivnem smislu," je povedal.

Obstoj novega delca so potrdile meritve dveh ločenih skupin znanstvenikov v švicarskem Cernu - ekipe projekta Atlas, ki jo sestavlja okoli 3.000 raziskovalcev, in ekipe projekta CMS, v kateri sodeluje 2100 strokovnjakov.

Pri odkritju novih delcev je še posebej pomembna natančnost meritve. Obe skupini sta potrdili, da so zbrani podatki dosegli raven gotovosti 5 sigma, kar je po strogih znanstvenih standardih dovolj za potrditev odkritja. Znanstveniki poskušajo obstoj Higgsovega bozona sicer dokazati že več kot 40 let.

Skupaj je pri raziskavah po besedah Mikuža sodelovalo 175 institucij, slovenska ekipa pa je pri projektu Atlas sodelovala že od leta 1996. Med drugim so pomagali zgraditi del sledilnega sistema za projekt Atlas, postavili pa so tudi sistem za detekcijo anomalij v Cernovem Velikem hadronskem trkalniku (LHC).

Atlas s še večjo verjetnostjo
Odkritje izhaja iz sistema CMS, enega izmed dveh sistemov v Cernu. Pravkar predstavljajo izide drugega sistema, imenovanega Atlas. Predstavnica projekta Atlas Fabiola Gianotti je zatrdila, da so pri svojem delu prišli celo do stopnje verjetnosti 5 sigma.

Pri projektu tudi slovensko znanje
Pri Atlasu sodeluje tudi deset Slovencev. Pri obdelavi ogromne količine podatkev se uporabljajo večje gruče računalnikov, ki se povezujejo v mreže, so sporočili z Arnesa in Instituta Jožefa Stefana.

V letu 2012 je bilo na gručah omenjenih organizacij izvedenih dva milijona nalog oz. 1,5 odstotka vseh nalog pri projektu Atlas.

Na konferenci je bil sicer prisoten tudi tudi Britanec Peter Higgs, ki je ob prihodu požel bučen aplavz.

Znanstveniki so tako posredno, a še vedno ne dokončno in neposredno potrdili obstoj tega skrivnostnega delca, ki bi pomagal razjasniti temeljne zakone vesolja. Predstavitev zadnjih izsledkov raziskav iskanja Higgsovega delca poteka tudi na ljubljanskem Institutu Jožefa Stefana.

Obstoj delca je zelo težko z gotovostjo potrditi. Higgsov bozon dokazujejo tako, da iščejo njegove ostanke med stotinami miljard trkov v Cernu. Bozon nemudoma razpade, v nepregledni množici ostankov pa iščejo vzorce, ki bi jih lahko pripisali bozonu.

Pred fizikalnim odkritjem stoletja?
Ameriški fiziki so v ponedeljek sporočili, da so našli močne znake o obstoju Higgsovega bozona, vendar čakajo še na podatke iz Evrope, ki jih bodo predstavili danes. Če bodo fiziki potrdili obstoj Higgsovega bozona, zadnjega manjkajočega delca v standardnem modelu fizike osnovnih delcev, bo to eno najpomembnejših znanstvenih odkritij v zadnjem stoletju.

"Naši podatki močno kažejo na obstoj Higgsovega bozona, vendar bodo odkritje potrdili rezultati poskusov v velikem hadronskem trkalniku v Evropi," je pred dnevi povedal tiskovni predstavnik pospeševalnika delcev Fermilab v ameriški zvezni državi Illinois.

"Tevatron je moral v svoji življenjski dobi proizvesti na tisoče Higgsovih delcev, če sploh obstajajo, zdaj pa jih moramo najti v podatkih, ki smo jih zbrali," je dejal fizik iz Fermilaba in z italijanskega inštituta za jedrsko fiziko Luciano Ristori.

Iskanje igle v senu na potenco
Fizik Joe Lykken je pred dnevi povedal, da je Higgsov bozon podoben energetskemu polju, ki daje maso predmetom, vendar tako rekoč takoj razpade na druge delce. Poleg tega bo le eden izmed bilijona trkov v trkalniku proizvedel Higgsov delec. "To je precej huje, kot iskati iglo v senu," je dejal Lykken in dodal, da skupaj z drugimi fiziki komaj čaka izsledke iz Evrope.

Teorija o obstoju Higgsovega bozona se je prvič pojavila v 60. letih prejšnjega stoletja, pomembna pa je za standardni teoretični model, ki pomaga razumeti šest delcev, ki sestavljajo vesolje.

T. G., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
dotax
# 04.07.2012 ob 08:17
The Higgs boson walks into a bar. Bartender says, "What's the matter?"
"Exactly".

Šalo na stran, potrditev delca je vsekakor odkritje stoletja.
megster
# 04.07.2012 ob 08:13
Zdaj se bo seveda vsula ena "debata" ljudi, ki o teh zadevah nimajo pojma. Vključno z mano. Vse kar bodo komentarji pokazali ob tem članku, bo splošno znanje in kultura Slovencev, ki je na neverjetno nizki ravi. Kljub temu, da o sebi mislimo nasprotno in se kujemo do tega bozona in še dlje.

Vsakdo, ki pa vsaj malo spremlja te zadeve, bo verjetno čutil, da smo samo mali mali delček nečesa zelo velikega....

Po mojem mnenju je vesolje nekaj....kar je preprosto bolj zapleteno, kot si bomo ljudje sploh lahko kdaj predstavljali... Morda je čas, da se obrnemo proti sebi in skušamo razumeti stvari, ki bi jih lahko, a jih še vedno ne.
dotax
# 04.07.2012 ob 08:28
Higgsov bozon bo menda odgovoril na vprašanje zakaj nekateri ljudje pišejo bedaste komentarje.
Slycer
# 04.07.2012 ob 08:18
A LAHKO prosim nehate s tem debilnim poimenovanjem "božji delec? HIGGSOV BOZON!
G.Bruno
# 04.07.2012 ob 08:39
katastrofa s čim se ukvarjajo
Jasno. Popolnoma nepotrebno. Saj vse napisano v bibliji !
Pa iz kavne usedline tudi vse izveš. Ali iz kosti piščancev. Ali iz horoskopa.
Pa Mayi so tudi že vse vedeli.
Ne potrebujemo znanosti. Nazaj v votline ali na drevesa !
CoreySteel
# 04.07.2012 ob 09:18
Raj dam € za pospeševalnike, kot pa za vojsko/orožje.

Na začetku je tip rekel, da ima 175 slajdov... Sem mislu da se heca, sam očitno jih ima res tolk :D
sammys
# 04.07.2012 ob 08:40
joj, napišite higgsov bozon, ne "božji delec", ker:

1. Večina ne ve, da ime izhaja iz "godforsaken", ker naj bi bil tako skrit in ga bi bilo izredno težko odkriti.

2. Pojavljati se začnejo komentarji o veri in takih in drugačnih bogovih in višjih silah, ki tu nimajo nobene veze.

Seveda pa se tak naslov VELIKO boljše prodaja ...
Tomaz79
# 04.07.2012 ob 08:27
Upam, da se bo ob odkritju nehalo s tem "božjim" delcem. Tako kot je bilo v preteklosti s strelo (Zeusova jeza), planeti (bogovi) itd.

"God of the gaps" argument FTL (for the loss).

@generacija56: služi le sami sebi? Cela znanost in tehnologija bazira na radovednosti - hoteli smo (vsaj nekateri) odkriti kako svet okoli nas deluje. A je Einstein postavil teorijo relativnosti zato, da bi zaslužu z GPS sistemom?

Nihče ni nič "porinil" v črno materijo, ta materija je potrebna za razlago stanja vesolja. Ne vemo pa še, kaj točno je.
Captain Obvious
# 04.07.2012 ob 08:57
Znanost<3
Tomaz79
# 04.07.2012 ob 09:06
@generacija56

Črna materija JE del vesolja. Ne razumemo je v smislu, da ne vemo kaj jo povzroča. Opažena je bila posredno, po učinku na oddaljene galaksije. Ti efekti pa niso "neznani". Ravno tako bi lahko nekdo postavil teorijo toplote in termodinamike, brez da bi vedel, da je toplota EM valovanje. Efekti toplote so merljivi in napovedljivi, tudi če ne veš, da je to EM.

Poglej, ti dam analogen primer - Einsteinova gravitacija. Einstein s svojo teorijo ni ovrgel Newtona, ga je samo dopolnil. Za poslat raketo na Luno ne rabiš Einsteinove gravitacije, je dovolj Newtonova. Zdej če pa hočeš postavit GPS sistem - tle pa rabiš Einsteinove popravke, ker če ne ne bi nič delalo (gravitacija Zemlje že toliko vpliva na tok časa satelitov, da moraš to kompenzirat).

Isto je s črno materijo. "Lokalno" je ne rabimo za razložit npr. kroženje Zemlje okoli Sonca, za daljne objekte pa jo.

Če sem kje falil, me prosim popravi. Svoja mnenja skušam oblikovati na podlagi dejstev in opazovanj.
a-bra-ka-da-bra
# 04.07.2012 ob 12:11
ta delec sigurno ne! če bi pa denar ki smo ga porabili za te preizkuse vložili v raziskave odkrivanja v zdravstvene namene, cepivo proti aidsu, raku, raznim kožnim obolenjem alergijam in podobnim stvarem bi trenutno živečemu človeku veliko bolj pomagali.... kaj nam bo delevc v vesolju ko pa ne znamo osnovnih potreb potešiti, ko ne znamo nahraniti otrokovih lačnih ust

Hm, realnost je tudi to da če bi sto let ne vlagali v raziskave kvantne fizike in bi ta denar raje namenili za zdravljenje bolnih in hranjenje lačnih ust, bi danes ne imeli računalnikov, CT-jev, MRI-jev, filtrov trdnih delcev, naprednih zdravil, gensko spremenjenih organizmov, atomske bombe .... saj ni vse dobro, ne, veliko je slabega, sem pa prepričan da bi pa gotovo imeli več lačnih ust kot danes, ne manj (vsaj relativno, glede na celotno populacijo).

Uporaba teoretične fizike nam je vse od okritja laserja in tranzistorja temeljito spremenila življenje. In nihče danes ne zna povedati, kaj bodo od potrditve obstoja božjega delca imeli tvoji otroci.

So pa že stari Kitajci znali povedati, da je bolje lačnega naučiti loviti ribe kot pa mu ribe nositi vsak dan. Skratka, izhod išči v znanju in ne v neznanju.
laulullaan
# 04.07.2012 ob 09:19
@Benji: kakšen nivo razmišljanja...Bože mili...Surfaš po netu, ki je konec koncev prišel iz enačb. Lol, kaka nevednost/ignoranca.

Kaj počnejo v šolah ?!?!?!?!?!
Jure_mb
# 04.07.2012 ob 11:07
Znanstvena odkritja so dejansko nekaj, kar človeka navdahne!!
PinaPallina
# 04.07.2012 ob 08:35
Ja, sedaj se bodo spet pojavljala bedasta vprašanja okrog imena "božji delec".
Kdor vidi v tem povezave z religijo/jami, Vatikanom, politiko in kdo ve vsem čem... naj si prebere kaj več na temo tega poimenovanja in konča fantazirati!
Trooper
# 04.07.2012 ob 09:20
generacija56
Ko so teorije v razvoju, lahko ali pa izključno služijo sami sebi.

Eh, teorije so vedno v razvoju, zato se tudi imenujejo teorije. S tem delcem bomo združili, ali pa bomo vsaj bližje združitvi, kvantne mehanike in gravitacije (teorija relativnosti). Obe omenjeni teoriji sta v razvoju, pa to ne pomeni, da sta sami sebi namen. :)
makoshark
# 04.07.2012 ob 09:20
Nekateri komentatorji ste očitno prepričani, da je znanost kot religija. Ravno nasprotno, pri znanosti je fascinantno, kako se teorije dopolnjujejo, nekatere ovržejo, postavijo nove in kako vemo vedno več in še veliko več zanimivega nas čaka v prihodnosti. Sadove znanosti pa itak uživamo vsi, tudi tisti, ki mislite, da je znanost "navadno sranje"...

Poznate tale citat: “Science is interesting, and if you don't agree you can fuck off." ;-)
Trooper
# 04.07.2012 ob 09:13
generacija56
Obravnava delcev, ki bi naj upravičili obstoj teorije, služi le sami sebi.

Model (teorija) napoveduje higgsov bozon, če ga najdejo pomeni, da teorija deluje, če ga pa ne najdejo, bo pač treba stvari drugače zastavit. To ni samo sebi namenjeno, ampak se s tem pridobiva novo znanje.
Trooper
# 04.07.2012 ob 10:10
Oh ne, nekaj milijard smo dali za cern. Konec sveta bo zaradi tega. :) Najbolje, da damo še nekaj 1000 milijard na leto za kakšne banke, ker tajkuni so res reveži. Čisto brez veze dajat denar za projekte, ki ustvarjajo visoko kvalitetna delovna mesta. BEBOTI! :D
Tomaz79
# 04.07.2012 ob 08:43
@generacija56

"Teorije v razvoju" poskušajo iz znanih dejstev in opazovanj oblikovati splošno pravilo, ki je testabilno in ima to moč, da napove izide prihodnjih eksperimentov. Če jim to uspe, postanejo znanstvene teorije. Če jim ne, so to le ovržene hipoteze.

Črna materija je zaključek, do katerega so prišli na podlagi meritev obnašanj velikih astronomskih objektov, ki se niso obnašali tako kot bi pričakovali na podlagi "svetle" materije. Delež te materije je kar natančno določen in če obrnemo teleskop v neko do sedaj še ne-preučevano daljno galaksijo, bomo z upoštevanjem obstoja črne materije veliko bolje napovedali njeno obnašanje. Ne vemo pa še, od kje ta dodatni gravitacijski privlak izvira.

Zamenjuješ "84% gravitacije ni pojasnjene" z "84% možnost je, da črna materija ni resnična".

"Science knows it doesn't know everything. Otherwise it would stop."
Nikec3
# 04.07.2012 ob 13:20
kaj nam bo delevc v vesolju ko pa ne znamo osnovnih potreb potešiti, ko ne znamo nahraniti otrokovih lačnih ust.

Torej predlagaš, da se v raziskave ne vloži niti cent, dokler ne bodo vsi ljudje na svetu siti? Oprosti, ampak to je totalna bedarija.

Si kdaj srečen? Kako si lahko srečen, če pa na svetu niso vsi ljudje siti! (primerjava)
a-bra-ka-da-bra
# 04.07.2012 ob 12:04
Naslednje vprašanje, kdo je ustvaril ta delec?

CERNov trkalnik, jasno. Vyemi dovolj energije, dodaj visoko tehnologijo in evo ga.

Bolj pravo vprašanje je verjetno zakaj takšni delci in ne kakšni drugačni. Tukaj pa kvantna fizika trči na svoje meje - zna razložiti kakšno je vesolje, ne zna pa povedati zakaj je takšno in ne drugačno (razen uporabe antropičnega principa). Za razlago tega "zakaj" bo pa potrebna drugačna teorija.
a-bra-ka-da-bra
# 04.07.2012 ob 10:28
A ni zanimivo, da ob tako izjemno teoretski fiziki nihče ne omenja njene neuporabnosti za gospodarstvo?

Nič od tega ni takoj in direktno uporabno. Po drugi strani pa brez teoretične fizike danes ne bi mogli pisati teh komentarjev. Pa s tem ne mislim na izum Web-a, ki je nastal zaradi potreb teoretičnih fizikov, ampak na druge stvari, od tranzistorja naprej.
laulullaan
# 04.07.2012 ob 10:14
@rjaklic: Seštej stroške Cern-a (dobesedno cel svet (pohvalno) ga je zgradil) in seštej zneske, ki se jih porabi v orožarski indrustriji (VSAK JEBENI DAN). Cern je makovo zrno proti temu...
laulullaan
# 04.07.2012 ob 10:03
@rjaklic: glavno, da grejo (reda Nx večje) milijarde za tanke/letalonosilke/podmornice/itd. !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!

Ko bomo iz "vsega tega" rešili problem proizvajanja električne energije s pomočjo fuzije -> poceni energija za VSE ljudi na tem planetu -> boste pa spet pametni ?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?

Naivneži ali hinavci, kakor hočete...
PecenkA
# 04.07.2012 ob 09:55
Se opravičujem za dvojni post, sem pozabil dodati, da take novice oz. eksperimenti dajejo tudi upanje na nekoč boljši svet (vsaj meni).
PecenkA
# 04.07.2012 ob 09:53
Pejte spat z nekim nazadnjaškim razmišljanjem. Brez bazičnih raziskav človeštvo še zdaleč ne bi bilo tam, kjer je sedaj. Seveda z znanstvenega in tehnološkega vidika.
deutschland24
# 04.07.2012 ob 09:17
Super. Upam, da bomo izvedeli kakšne nove stvari. Vesolje je res facinantna zadeva. Po mojem ni človeka na svetu, ki bi si lahko vsaj približno predstavljal obsežnosti vesolja.

generacija56
Praviš da dokler teorija ni razvita do konca, stoji na trhlih nogah. Pa saj to velja za vsako stvar na svetu. Samo dve stvari sta absolutni. Rojstvo in smrt. Vsa znanost, vsa zgodovina, vse znanje, ki ga premore človeštvo, je samo najboljši približek absolutnemu.
JankoJanez
# 05.07.2012 ob 07:35
@rjaklic:

tudi to, da ti bo danes, ko greš na delo, vžgal avto, je samo "domneva z veliko verjetnostjo". Kemiki ti bodo z veliko verjetnostjo povedali, da se bo tvoje gorivo v avtomobilu "najbrž" vžgalo, strojnik pa ti bo povedal, da bo to najbrž povzročilo premikanje avta. Fiziki bi ti nato povedali, da ker gravitacija najbrž deluje, boš lahko brez težav prišel do delovnega mesta. Tukaj pa sprejemaš "negotovost" in to, da so pravzaprav vse znanstvene teorije "domneve z veliko verjetnostjo"? Pač, všeč so ti rezultati, ki so "smiselni" in "uporabni", kajne?

Samo zato, ker ne razumeš dela, ki ga opravljajo v Cernu, nimaš nobene pravice v svoji idiotski ignoranci mahati z rokami in ga dajati v nič. Če mene vprašate, bi morali delati seznam ljudi, ki mislijo, da je delo v cernu "brez veze". Ko bo iz tega dela prišla prva uporabna stvar, bi ta morala biti rezervirana za vse, razen točno teh cepcev.
a-bra-ka-da-bra
# 04.07.2012 ob 14:16
Baje da obstaja ateistični delec! In to je €!

Si bil kdaj pri maši? Si gledal puščico ki kroži okoli? € je univerzalni delec, ki daleč presega delitve na teiste in ateiste. Ima tudi to čudno lastnost da domet njegovega učinka daleč presega domet njegove koristnosti.
B in .
# 04.07.2012 ob 13:29
O jea!!!! In your face mother nature :P

Super novica, ki takoj polepša dan!


Ne razumem tega. Zakaj bi premagal naravo namesto sodeloval z njo?
Drugo. Človek ne bo nikoli premagal narave, tudi če bi hotel. En mali cunami, pa že panika; en mali vulkanček, vsi avioni evrope 2 tedna na tleh, ena poplava, en komet, en virus...
ginza
# 04.07.2012 ob 12:23
cerera:kaj nam bo delevc v vesolju ko pa ne znamo osnovnih potreb potešiti, ko ne znamo nahraniti otrokovih lačnih ust.

Vse osnovne potrebe znamo potešiti, prav tako nahraniti lačne otroke. Problem je v tem, da nekateri enostavno NOČEJO, da se to naredi.
moonylink
# 04.07.2012 ob 09:24
"Zadnjega manjkajočega delca"

japajade:-) Bodo že potem hitro ugotovili, da jim manjka še kakšen delec oz. kaj podobnega...ne da je s tem kaj narobe, le malo smešno se sliši tole napovedovanje, kt da znanosti manjka samo še higgsov bozon do popolnosti, podobno kot je sveti gral manjkal srednjeveški cerkvi:-)
TOJO21
# 04.07.2012 ob 15:52
Nekateri cepci na forumu so očitno pametnejši od ljudi, ki so doktorirali in celo življenje raziskovali te zadeve. Sej razumem, prebereš en semiznastveni pamflet in že vse znaš. Jao, da bi znansteveniki tako razmišljali bi bili še vedno v kameni dobi. Internet je omogočil, da se idioti počutijo pametni.

Več kot veš, bolj se zavedaš, da še ogromno ne znaš. Manj kot veš, bolj misliš, da vse znaš. Žalostna resnica tega sveta.
ZeK
# 04.07.2012 ob 13:09
Pogosto vprašanje, ki si ga zastavljajo laiki ob novicah o skorajšnjem odkritju Higgsovega bozona, je, kako naj bi to zadevalo mene in moj vsakdan. Kot pravi dr. Zupan, je to zelo zahtevno vprašanje. »Gre za raziskave, ki jih ne opravljamo zaradi znanih aplikacij, ampak ’le’ zaradi čiste želje po znanju – izboljšanju našega poznavanja sveta, ki nas obdaja.«

Po njegovih besedah je težko napovedati, ali bo odkritje Higgsovega bozona spremenilo naš vsakdanjik čez desetletje, dve desetletji, stoletje ali sploh kadarkoli. Pri tem spomni na slavni odgovor Michaela Faradaya, odkritelja elektromagnetizma, ki je leta 1850 na vprašanje ministra za finance Velike Britanije, češ, kakšno uporabno vrednost ima elektrika, odgovoril: Nekega dne boste lahko zanjo zaračunavali davke. »Povsem mogoče, da bo kaj takega veljalo tudi za Higgsov bozon čez stoletje, dve ...«
aleksandergreat
# 04.07.2012 ob 12:51
Na konferenci so CeERN-vci dobili tudi vprašanje o ekonomski upravičenosti projekta CERN...

In dejali so, da je vsak vložen 1€ povrnjen več, kot za 10×krat!!!! Zakaj oz. kako???

Znanstveniki sodelujejo z številnimi podjetji/inštituti/znanstveniki s celotnega sveta, kateri jim pomagajo pri izgradnji najmodernejše, najobčutljivejše (logično tudi najdražje) opreme za potrebe trkalnika. Poglejmo tole na enem banalnem primeru:

Znanstveniki so se pri trkalniku soočili z težavami pri obstojnosti silicijeva ploščice (uporaba v čipih, mikroprocesorskih enotah etc.) oz. elektronike pri zelo visokih radioaktivnih sevanjih (sideefect oz. stranski učinek trkov v trkalniku). In znanstveniki so mogli prignati vzdržljivost omenjenega material na sam rob možnega. Znanstveniki so skupaj z inženirji potrebovali kar 10 let, da sploh razvili "odpornejši" silicij... Kaj pa ima to veze z ekonomskim učinkom?

Čisto preprosto podjetje (npr. v našem primeru) je pridobilo nove možnosti uporabljanja silicija npr. v vseh vojaških elektronskih aplikacij, potem za raznorazne senzorske naprave, ki so izpostavljene tovrstnim pogojem, kake kamere. Skratka podjetjem se odpirajo ŠIROKA obzorja trženja tovrstnih rešitev...

Banalen primer, če pomislimo, da brez njega LHC sploh ne bi mogle delovat. In samo z tovrstnimi zahtevnimi in na videz nemogočimi izzivi se napredek žene naprej. Tako tesno se lahko prepletata znanost in ekonomija. Čudovito!
generusus
# 04.07.2012 ob 12:19
Preprosto in poenostavljeno pojasnilo, kaj je Higgsov bozon:

Božji delec (Higgsov bozon) bo pojasnil zakaj imajo stvari maso. Bozoni tvorijo t.i. Higgsovo polje. Masni delci (npr. atomi) se gibljejo v tem polju, ki prežema vse vesolje. Tisti masni delci, ki imajo s Higgsovim poljem bolj intenzivne interakcije so težji, tisti pa, ki imajo s poljem bolj šibke interakcije so lažji. Npr. atomi vodika so lažji od atomov železa zato, ker imajo atomi železa močnejše interakcije s poljem kot atomi vodika.

Zelo poljubna primerjava je naslednja: velika žoga (analogija: atom železa) ima pri potovanju skozi zrak (analogija: Higgsovo polje) veliko večji zračni upor (analogija: večjo maso) kot majhna žoga (analogija: atom vodika).
Tempo
# 04.07.2012 ob 12:17
@cerera

Ne vem zakaj bi jemali od enih raziskav, da lahko imamo za druge. Vojaški proračun ZDA za letos bo 1-1,4 TRILIJONA dolarjev. Izgradnja LHC je stala 7,5 mrd €.
am shagar
# 04.07.2012 ob 11:08
aja pa še tole. Če bi razumeli gravitacijo na kvatni ravni bil lahko potem uporbljali gravitacijo za praktično. Kot že omenjeni lebdeči avtomobili pa recimo uporaba za telekomunikacije recimo itd. Optične komunikacije so v trenutni stopnji razvoja višek.
Captain Obvious
# 04.07.2012 ob 10:18
Mikrovalovno pečico je po nesreči odkril fizik. Prvo 'medicinsko' rentengsko sliko, po nesreči, fizik. Dva hitra primera. Kdo ve kaj bo uporabnega še prišlo iz teh poskusov.:) Tisti ki se pač zgražate, zakaj zapravljajo denar za tak projekt, zakaj ne rajši za to ali ono, je treba mal širšo sliko pogledat.
CC
# 04.07.2012 ob 09:42
Peter Higgs wiki:

Higgs is an atheist, and is displeased that the Higgs particle is nicknamed the "God particle",[25] because the term "might offend people who are religious".[26] Usually this inappropriate nickname for the Higgs boson is attributed to Leon Lederman, the author of the book The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?, but the name is the result of the insistence of Lederman's publisher: originally, Lederman had intended to refer to it as the "goddamn particle"

Hehe!

Ampak ja.... zanimivo vprašanje, kaj je res osnovni delec......
laulullaan
# 04.07.2012 ob 09:27
@generacija56:

Gravitacija je POSLEDICA.

Za nobene časovne anomalije ne gre - tako naše Vesolje enostavno funkcionira. Newtonovi zakoni so kot "pod-množica" Einsteinove teorije. Tako kot je relativnostna (+kvantna mehanika) teorija pod-množica bolj kompletne še-neznane (M?) teorije.

Kaj si sploh hotel zgoraj povedat?

Ja NO SHIT, da bo treba vključit dark matter/energy, da bo zadeva postala bolj kompletna...
laulullaan
# 04.07.2012 ob 09:17
@generacija56: Črna materija je dejstvo. Če je ne bi bilo, bi se galaksije "razletele". Kaj je - se še ne ve. Tud tebe ne bi bilo - da bi neumnosti kvasil.
ishgilliath
# 04.07.2012 ob 18:39
Ta forum je poln debilov, ki so prepričani, da da znanstveniki ne dojemajo popolno življenja in sploh vsega. Očitno so nekateri prepričani, da so poklicani, da opozorijo uboge ozkogledne znanstvenike, kako široka je v resnici slika. Nekaterim se očitno zdi, da s svojo "kmečko pametjo" vidijo stvari precej bolj celovito kot "neki butasti fizik, ki kradejo naš denar za brezvezne eksperimente" .
Ne glede na to, ali zagovarjajo neke New Ageovske kvazi filozofske ideje, ali se sklicujejo na krščanske kozlarije, ali pa izkazujejo svoje kognitivne sposobnosti z Discoverychannel -skimi kvazi znanstvenimi "dokazi", so vsi prepričani, da je samo grda zarota kriva, da v njih samih nikoli nihče ni prepoznal izjemnega intelektualnega potenciala, ki bi navadnim Zemljanom odkril skrite in nedoumljive resnice.
Resnično, komentarjev, v katerih avtor povsem samozavestno v dveh besedah "ovrže" celotno moderno znanost, in na koncu še izrazi neomajno sigurnost, da so njegovi sklepi neovrgljivi (četudi jih nekdo takoj nato ovrže), so neprecenljivo zabavni.

No vsekakor so krivi za kar nekaj zabavnih uric na FMF-ju :) In če niso koristni za nič drugega, je lepo vedeti, da vaš trud ni šel v nič, kajne?
MartinEs
# 04.07.2012 ob 16:49
sanja25
Mene samo zanima kaj to pomeni? S tem se odkrivajo možnosti za razvoj ali razlago česa?

Zdaj bodo take hlače naredili, ki bodo na določenih mestih izolirale delovanje higgsovega polja, fermionskim delcem se bo zreduciralo kvantno stanje izgubili bodo maso in začeli delovati v skladu z bozonsko statistiko...in tvoja rit bo v trenutku manjša. Pa tak modrc, ki bo ojačal higsovo polje za večje joške...fuuuuuul uporabno ti rečem.
Band3
# 04.07.2012 ob 14:45
Tesla je bil predvsem velik nasprotnik teorije relativnosti. Lepo bi bilo, da bi tisti, ki ga vpletajo v vse mozne teorije zarote (Tesla je izdelal avto na vodo, ko je umrl je naftni lobi skuril vse njegove zapiske, etc.) , upostevali. Naivno, vem.
Nikec3
# 04.07.2012 ob 11:48
Nič od tega ni takoj in direktno uporabno. Po drugi strani pa brez teoretične fizike danes ne bi mogli pisati teh komentarjev. Pa s tem ne mislim na izum Web-a, ki je nastal zaradi potreb teoretičnih fizikov, ampak na druge stvari, od tranzistorja naprej.

Pa tudi če ne bo nikoli uporabno v gospodarstvu, pa to ne moti. Meni se pač ne zdi smisel mojega življenja tekmovanje v tem kdo ima več iPadov, veliko raje ugotavljam kako je nastalo vesolje, kako sem nastal, odkrivam neodkrito...
am shagar
# 04.07.2012 ob 11:01
torej radi bi odkrili delec, ki je odgovren za prenos gravitacijske sile. Higgsov bozon naj bi pojasnil izvor mase. Posledično bi lahko odkrili delec, ki povzroča gravitacijsko silo oziroma tako imenovani graviton, kar bi zaponilo luknje v standardnem modelu delcev in posledično v kvantni teoriji. Končni cilj je pa seveda povezava kvantne fizke z splošno in oblikovanje ne teorije za vse. Če bo pa kdaj do tega prišlo je pa vrpašanje za prihdonje rodove.
laulullaan
# 04.07.2012 ob 10:09
@cerera: zakaj nismo ostali v jamah ?!?!?!? Zakaj so se nam razvili možgani do meje, da natančno vemo, kako nastanejo/umrejo zvezde ?!?!?! A zato, da se bomo v N-vojnah poklali na tej Zemlji ?!?!
Pa kako eni razmišljate !!??! A ste fouš ljudem, ki se s tem ukvarjajo ?
Če vas to moti - ja pejte na faks, 15 let študirajte in bodite pametni. Človek se lahko uči CELO življenje...Hec je v tem, da te enačbe redkokdaj razočarajo - realnost/politika/družba -> SKORAJ vedno.
hockey_fan
# 04.07.2012 ob 13:13
@ cerera: kaj nam bo tale delec, ki ga tako eni opevajo kot božji drugi kot prekleti ali nas bo ta božji/prekleti delec rešil... revščine, ali bo ta božji delec pripomogel k zmanjšanju rakavih obolenj, aidsa, zmanjšanju vojn...

V ozadju aparatur kot so magnetna resonanca, CT, ipd. je sama fizika in matematika. Tako da v bodoce lahko tudi kaka bolj nova fizikalna dognanja pomagajo pri zdravljenju.
aleksandergreat
# 04.07.2012 ob 13:00
@gesan

Če bi gledal konferenco, bi tudi na lastna ušesa slišal besede znanstvenikov in ne bi bil zdaj toliko pameten in takoj iz prve žoge posploševal stvari. Znanstveniki niso kakor niso zatrdili, so prišli zadevi "do dna". Pravzaprav so rekli da lahko Higgsov bozon odpre mejo neznanega na povsem nova še obširnejša in nam do zdaj na neznana območja teorije delcev. Hkrati tudi ne izključujejo tudi možnosti, da je to to - en delec/polje in gotovo, basta. V isti sapi pa je tudi dejali, da tega ENOSTAvNO še ne VEDO kaj je prav, ker morajo opraviti še veliko raziskav (sami so rekli, da min. 4 leta)...
Kazalo