Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Kozmolog Seljak potencialni kandidat za Nobelovo
  • Združevanje kvantnega in relativnosti
  • Temelji za združeno teorijo vsega
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 132 glasov Ocenite to novico!
BICEP2
Teleskop BICEP2 je v ospredju, v ozadju pa konkurenčni Teleskop Južnega pola. S podobnimi ali istimi meritvami se ukvarja več raziskovalnih skupin, zato je precej kmalu mogoče pričakovati potrditve ali izpodbijanje odkritja. Foto: Steffen Richter (Harvard University)
       Velikokrat se zgodi, da so odkritja bolj ali manj napihnjena. Tole je pa res zelo pomembna stvar.       
 Anže Slosar, kozmolog
Da mora inflacija nujno povzročiti močne gravitacijske valove, je leta 1996 pokazal Slovenec, profesor fizike na Berkeleyu in direktor tamkajšnjega Centra za kozmološko fiziko, Uroš Seljak. Kot za Delo opominja astrofizik Tomaž Zwitter (FMF), je Seljak tudi izumil metodo, kako razpoznati polarizacijo kot posledico prvinskih inflacijskih valov. Zwitter ga zato uvršča med potencialne kandidate za Nobelovo nagrado.
Sevanje ozadja
Posnetek je izid skoraj desetletnega dela in večletnega preverjanja rezultatov. Na njem je posnetek kozmičnega sevanja ozadja. Instrument se je osredotočil na zelo omejen košček neba in ga natančno preveril. Paličice ponazarjajo polariziranost oz. smer valovanja, ki je po trditvah avtorjev tipa B. Foto: BICEP2
       Na začetku je bilo vesolje zelo gladko, brez pertubacij. Bila so samo neka semena, neke fluktuacije, ki so se potem pod lastno gravitacijo sesedle vase in naredile zvezde, galaksije in vse, kar danes poznamo.       
 Slosar
Anže Slosar
Slosar, Slovenec, ki živi in dela v ZDA, je bil leta 2012 po izbiri revije Popular Science v deseterici najbolj inovativnih znanstvenikov. Foto: MMC RTVSLO
       V naslednjih tednih bo na arXivu verjetno prava vojna. Ogromno člankov bo prišlo ven z vsemi mogočimi teorijami in razlagami. Znanstveniki bodo potrebovali še kar nekaj časa, da bodo to prežvečili.       
 Slosar
BICEP2
Glavni instrument, 512 superprevodnih senzorjev za mikrovalove, so izdelali v Nasinem laboratoriju Jet Propulsion Laboratory. Slosar instrument vidi kot dober primer, kako se lahko z relativno malo denarja in zelo ostro specializiranostjo za eno samo problematiko naredi dobro orodje za velik dosežek. Foto: Anthony Turner (JPL)
       To so valovi, ki niso zanihali še niti dvakrat, odkar se je vesolje začelo. Drugi eksperimenti jih ne morejo zaznavati. Ti valovi so velikosti vesolja in povedo, kaj se z vesoljem dogaja na največji skalah. Dlje se sploh ne da pogledati.       
 Slosar o prvobitnih gravitacijskih valovih
Planck, prasevanje
Znameniti Planckov posnetek prasevanja, najstarejše obstoječe svetlobe. Z modro so označena hladnejša območja, z rdečo toplejša. Razlika pa je minimalna, gre za tisočinke stopinje Celzija. Planck je posnel celotno nebo, BICEP2 se je leta posvečal le majhnemu koščku. Foto: Esa, Planck Collaboration
       Ti gravitacijski valovi dejansko primejo kose prostora in jih malo premaknejo. Zgenerirani so bili v zelo zgodnjem vesolju in so potem zelo počasi zamirali, a so bili še vedno dovolj veliki, da so kose vesolja mali premaknili. In s tem so palčke na prasevanju malo obrnili.       
       Zdaj vemo, da se je v najzgodnejšem času zgodil proces inflacije, ki je zelo kratko trajal in ustvaril začetne pogoje za vroči veliki pok, kot ga poznamo. Popolnoma natančno v podrobnosti procesa ne poznamo, smo pa zdaj dobili eno novo informacijo. Ta proces je nujno moral ustvariti gravitacijske valove, kar močno omeji število možnih modelov.       
       Točne posledice odkritja se bodo razumele v nekaj mesecih. Teoretiki bodo potrebovali nekaj časa, da bodo to prežvečili.       
       Poskus nam pove, pri kakšni energiji se je inflacija zgodila. Je zelo visoka, precej višja od pričakovanj. To ima lahko velike implikacije za teorijo supersimetrije in bo morda vplivalo celo na to, kaj bo naredil pospeševalnik v Cernu.       
VIDEO
Odmevi velikega poka

Dodaj v

Vpogled v spočetje vesolja: na Antarktiki ujeli odmev velikega poka

Kozmolog Slosar za MMC
18. marec 2014 ob 06:29,
zadnji poseg: 24. marec 2014 ob 19:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Odkritje desetletij, ki utegne dobiti Nobelovo nagrado. Znanstveniki so ujeli "odmev" velikega poka, podprli teorijo inflacije v prvih trenutkih časa sploh in dobili neposreden dokaz obstoja gravitacijskih valov.

"Detekcija teh valov je bila 10 let zlata jama. Vsi so se trudili to narediti,"
je novo veliko odkritje za MMC pojasnjeval kozmolog Anže Slosar. A nihče ni zares verjel, da bo neka majhna znanstvena odprava na Zemljinem južnem polu naredila prav to.

Tako Slosar kot številni drugi strokovnjaki področja so v veliki večini mnenja, da bo odkritje zelo verjetno vredno Nobelove nagrade za fiziko.

Za kaj gre? Za eno tistih temeljnih fizikalnih vprašanj, zaradi katerih bo "jutri Sava še vedno tekla", kot bi rekel slovenski fizik Anton Mavretič. Eno tistih ugank, ki jih je težko pojasniti in ki nimajo neposrednih učinkov na vsakdan.

Obenem gre za odgovore na tista vprašanja, ki si jih človeštvo zastavlja, že odkar - vprašanja sploh obstajajo. Od kod prihajamo? Kje se je vse začelo? Kako?

Raziskovalci so na nebu našli sled izjemno hitrega širjenja prostora, ki se je zgodilo le trenutek po začetku časa samega. A pot do odkritja je bila dolga in izjemno zahtevna.

Že ko te dni intenzivno rekonstruiramo dogodke prve svetovne vojne, so viri omejeni, dognanja se spreminjajo, interpretacije krešejo. Pa je oddaljena le sto let, na grudi, ki jo še zdaj tlačimo.

Kaj šele, ko je treba do potankosti dognati začetek časa in prostora samega. Veliki pok izpred 13,8 milijarde let.

Astronom Phil Plait je za Slate dilemo opisal takole: "Vse do zdaj smo bili v situaciji, ko smo pisali knjigo o državljanski vojni, ne da bi sploh vedeli, kaj se je takrat dogajalo."

Danes, ko je skupina za teleskopom BICEP2 na južnem polu oznanila svoje odkritje, pa so se strani začele polniti. "Zdaj smo našli dnevnike in fotografije. Kot bi se na praznih straneh začele besede pojavljati same od sebe," je zapisal Plait.

Če so dognanja, objavljena tudi v znanstveni reviji Nature, zanesljiva, potem zdaj vemo, kaj se je zares dogajalo v prvih nekaj milijoninkah sekunde. Slosar ocenjuje, da je objava kredibilna in da so avtorji z veliko zanesljivostjo utemeljili svoja dognanja.

"Velikokrat se zgodi, da so odkritja bolj ali manj napihnjena. Tole je pa res zelo pomembna stvar," je dejal za MMC.

Teorije, teorije, teorije ...
Dobili smo prvi neposredni dokaz za teorijo inflacije. Ob pomanjkanju neposrednih ali posrednih dokazov se morajo fiziki precej zanašati na teoretiziranje. Tako je bilo tudi pri Higgsovem bozonu. Učena glava je morala premetavati izračune, trošiti črnilo in v domišljiji graditi model, kako naj bi bilo.

Pogosto se izkaže, da so takšna teoretiziranja lahko precej natančna. Naprave, zmožne zaznavati najmanjše delce sploh, so zgradili in uspešno preizkusili šele desetletja po tem, ko je Peter Higgs napovedal obstoj "svojega" bozona. Podobno je v tokratnem primeru.

Teorija velikega poka dolgo le teorija
Da se je vse obstoječe začelo v miniaturni točki, manjši celo od atoma, je bila dolgo le precej izpodbijana teorija velikega poka. Prvi, posredni dokaz je prišel z zakasnitvijo desetletij. Na nebo je moral teleskop in ga dolga leta temeljito premeriti z vseh strani. Natančno je izmeril vseprisoten, a šibek sij. Da, velika eksplozija še danes osvetljuje celotno vesolje in ga ohranja ogretega za 2,7 stopinje Celzija nad absolutno ničlo, kot je izmeril najnatančnejši med njimi, Planckov teleskop. To je bil prvi posredni dokaz našega izvora.

Vpogled v rojstvo vesolja
Planck pa ni zaznal svetlobe, ki bi nastala v prvih trenutkih sploh. To ni bil neposreden dokaz velikega poka. Zaznal je kozmično mikrovalovno sevanje ali prasevanje. Nastalo je šele 380.000 let po velikem poku samem, ko se je ogromna in izjemno vroča juha osnovnih delcev ravno dovolj ohladila, da so se lahko ti začeli povezovati v atome in naprej vse do galaksij. Takrat so fotoni, delci svetlobe, prvič "ušli", se odbili s takrat sveženastale površine zadnjega sipanja in se odpravili na večno pot po vesolju. Planck je v prasevanju torej videl rojstvo vesolja.

A BICEP2 gre še dlje. V samo spočetje vesolja. Natančneje, pripoveduje nam podatke o dogajanju 10-35 sekunde po začetku časa samega.

Eksplozivno, kratkotrajno, bliskovito širjenje
Takrat se je, skladno s teorijo inflacije, zgodil nenavaden proces. Vesolje se je iz neskončno strnjene točke s skoraj ničto prostornino začelo širiti. In to ne kot balon, ki ga polagoma in enakomerno napihujemo, temveč se je širilo izjemno hitro - izjemno pospešeno. V nekaj milijardinkah sekunde se je njegova prostornina povečala za 10 bilijon bilijon bilijon-krat in se širila precej hitreje od svetlobe same.

Morda ne zveni preveč pomembno, toda ravno v tistih nekaj trenutkih in v tistih nekaj kubičnih centimetrih so se ustvarila semena galaksij in vesolja, kot ga poznamo danes. "To je proces inflacije, ki je trajal izjemno malo časa in je ustvaril začetne pogoje za vroči veliki pok, kot ga poznamo," je pojasnil Slosar, ki dela na državni ustanovi Brookhaven National Laboratory v ZDA, delu ameriškega ministrstva za energetiko.

Tako intenziven in energetičen dogodek, kot je inflacija, po teoriji relativnosti Alberta Einsteina nujno vpliva na prostor in čas. Einstein je že pred stoletjem teoretiziral, da masa z gravitacijo ukrivlja prostor in čas okoli sebe. "Ta proces je moral zgenerirati gravitacijske valove," pojasnjuje sogovornik.

Temu je bila že skoraj desetletje na sledi skupina za teleskopom BICEP2, ki jo vodi John Kovac s Harvard-Smithsonianovega centra za astrofiziko (Cambridge v Massachusettsu, ZDA). Iskala je (in še išče) prvinske gravitacijske valove, neposredno posledico silne inflacije.

Uspeha ni nihče pričakoval. "Ta signal je tako šibak, da ko sem delal doktorat, so mi rekli: pozabi. To ne bo nikoli izmerjeno," se je spominjal naš sogovornik. A kako analizirati dogajanje v prvih sekundah, če prvi dostopni podatki o zgodovini vesolja nastanejo šele z letom 380.000 po velikem poku? "Dobro vprašanje," je odgovoril Slosar.

Ključ je v polarizaciji svetlobe
Tako kot satelit Planck so se tudi Kovac in njegova ekipa lotili tistega, kar so imeli na voljo. Prasevanja, elektromagnetnega valovanja, le da so se osredinili na eno samo lastnost: polariziranost. Če namreč teorija inflacije drži, potem so prvinski gravitacijski valovi v nekoliko oslabljeni obliki obstajali in tudi stotisoče let po začetku pustili svoj odtis na prasevanju.

Gravitacijski valovi so ena zadnjih velikih fizikalnih skrivnosti. Vemo, da obstajajo in da delujejo, saj so njihovi učinki merljivi, nismo pa jih še neposredno zaznali. Podobno kot temno snov. Gravitacijski val v praksi širi in oži prostor, v periodičnem sosledju. Gravitacijski val je, posplošeno, prenos informacije, da se nekaj privlači. In to ne gre hitreje kot s hitrostjo svetlobe.

Običajnemu človeku je samoumevno, da ko skoči v zrak, bo potem pač padel nazaj dol, je razlagal Slosar. Modernim fizikom to ni tako samoumevno. Ko nekdo skoči v zrak, mora informacija o privlaku, in posledično vrnitvi telesa z visoke točke na trdna tla, pripotovati od enega telesa do drugega.

"Zemlja vzpostavi gravitacijsko polje, ki se pogovarja z atomi v mojem telesu. Na ta način šele potem padem nazaj. Gravitacijski valovi kot pertubacije v tem polju potujejo skozi prostor in čas," je pojasnil.

"Imamo elektromagnetno sevanje, ki prek valovanja v njem omogoča komunikacijo z mobiteli. Elektromagnetno polje je odgovorno za to, da elektroni krožijo okoli protonov. Podobno imamo gravitacijsko polje, ki omogoča, da Zemlja kroži okoli Sonca."

Informacija o privlaku med njima pa potuje z gravitacijskimi valovi, pertubacijami v polju, pri hitrosti svetlobe.

Val, ki je komaj enkrat zanihal
Je pa Slosar opozoril na eno veliko, veliko razliko. V tem primeru imamo prvinsko gravitacijsko valovanje, ki je izjemno drugačne narave. V strogem smislu sicer je valovanje, vendar gre za valove v velikosti vesolja. "To so valovi, ki niso zanihali še niti dvakrat, odkar se je vesolje začelo."

Pa vendar: če so prvinski gravitacijski valovi obstajali, so povzročili polarizacijo v prvinski svetlobi, prasevanju. To pomeni, da polje ne niha naključno, temveč v neki ravni. Če delec polja niha samo navzdol in navzgor, gledajoč proti njemu vidimo navpično "palico", vodoravno, če vodoravno - lahko pa tudi kateri koli drugi kotni nagib vmes.

Vendar polarizacijo v sevanju lahko povzročijo tudi danes obstoječa magnetna polja. A le prvinski gravitacijski valovi so lahko povzročili polarizacijo tipa B, ki so jo zaznali na posebno občutljivih tipalih na južnem polu (vidna je na naslovni sliki).

Na videz banalna podrobnost, ki je omogočila človeštvu vpogled v spočetje vsega.

Mostovi s svetom najmanjšega
Odkritja pa se sploh še ne končajo. Ugotovili so tudi, pri kateri energiji se je inflacija in posledični vroči del velikega poka zgodila. Izračunanih 10.000 bilijonov gigaelektronvoltov je že tista točka, kjer se zgodi znamenito združevanje.

Temelji za združeno teorijo vsega
Vsi delci stvarstva medsebojno delujejo na enega izmed štirih načinov, za vsakega pa je "odgovoren" en delec, ki nosi silo. Prvi način je elektromagnetizem, ki poteka med električno nabitimi delci, prenaša jo foton. Drugi način je šibka jedrska sila z bozonoma tipa W in Z, ki med drugim poteka v našem Soncu. Po jakosti je na prvem mestu močna jedrska sila, ki ohranja stabilnost atomov s t. i. gluoni.

Pri izmerjeni energiji se vse te tri sile združijo in postanejo le manifestacije ene same, elementarne sile vesolja.

Četrti način prenosa je vedno ostajal nepojasnjen. To je ravno gravitacija.

A s tem, ko je skupini na južnem polu uspelo dokazati obstoj gravitacijskih valov v teh pogojih, je to odprlo pot za dodelavo teorije vsega - ko se vse štiri elementarne sile pri ekstremnih pogojih združijo v eno.

Združevanje kvantnega in relativnosti
Odkritij še ni konec. Odkritje povezuje tudi do zdaj precej neskladna svetova. Najmanjšim delcem vladajo zakoni kvantnega, medtem ko so gravitacijski valovi povsem integralni del Einsteinove teorije relativnosti in se večinoma uporabljajo na precej ogromnejših skalah.

Ta dva svetova sta bila, kot meni Plait, do zdaj precej nezdružljiva. A ko v čisto kvantni svet v času hiperinflacije dodaš povsem relativnostni pojav, se razkriva potencialno novo področje.

Kaj sledi? Pot je široko odprta.

Naš sogovornik čez Veliko lužo pričakuje "pravo vojno" na arXivu, zbirki znanstvenih člankov. Teoretiki bodo kost zagrabili, obglodali z vseh strani in prišli na dan z vsemi mogočimi razlagami in interpretacijami. Že samo objava nekaj meritev je ovrgla ogromno modelov o začetku vesolja, ima implikacije za teorijo supersimetrije in utegne celo vplivati na to, česa se bo pospeševalnik delcev v Cernu lotil, je našteval.

Dvom gloda
Je pa opozoril na neizogibno merilo v svetu znanosti: dokler odkritja ne bodo potrdili še drugi poskusi, ostaja v kategoriji dvoma. Meritve so izvajali na eni frekvenci, nujne bodo ponovitve na drugih frekvencah in na drugih instrumentih. "Naslednjega pol leta do največ enega leta bo zelo zanimivo."

Na drugi strani Rubikona dvoma pa avtorje po vsej verjetnosti čaka Nobelova nagrada.

Listi zgodovine vesolja so se začeli polniti z dokazi.


Aljoša Masten, <br><a href=mailto:aljosa.masten@rtvslo.si?subject=Novica>aljosa.masten@rtvslo.si</a>
Prijavi napako
Komentarji
David Karlas
# 18.03.2014 ob 07:06
Končno, da se nekdo podpiše pod članek ne pa tiste brezvezne fore z začetnicami...
banku
# 18.03.2014 ob 07:52
Odlično, še takih člankov mmc. Znanost na naslovnice, turbopolpismene estradnike v koš.
dotax
# 18.03.2014 ob 06:40
Slosar legenda
Mufisol
# 18.03.2014 ob 07:17
Super članek. Hvala
Bake
# 18.03.2014 ob 06:50
Vrhunsko! Aljoša, bi se dalo dobit seznam virov, če koga zanima kaj več, prosim?
bruhnmici
# 18.03.2014 ob 07:23
Pohvale. Dober članek!
smerokaz
# 18.03.2014 ob 06:55
Zanimiv članek...super !
čik
# 18.03.2014 ob 09:28
@mali pandit
odvrži ti računalnik ;)
zemljemerec
# 18.03.2014 ob 06:49
Brez dvoma, razburljivo odkritje...gremo dalje fantje.
kayci
# 18.03.2014 ob 11:37
Zakaj morajo nekateri k vsakem znanstvenem članku pritikati vaše bogove, zakaj je treba vedno smetiti s tem.
hubert69
# 18.03.2014 ob 08:28
Mogoče pa jim uspe nekoč celo odkriti nekaj, kar bo človeštvu dejansko prineslo dodano vrednost, ki jo bo občutil tudi navaden kmet. Premalo fizičnega dela, preveč polemiziranja, to je sodoben svet.

Če ti ne veš, kaj od njihovega dela občutiš, je to problem tvoje nerazgledanosti, ne njihovega dela. GPS, takole z vrha glave.
bori
# 18.03.2014 ob 08:23
Odlično napisano! Pohvala avtorju.
Lahko je vzor skoraj vsem ostalim, označenim z nekimi inicialkami in ponavadi slovničnimi, kar niti ni tako hudo, ampak vsebinskimi skropucali.
Tisti, ki stoji za svojim delom, pa naj bo kakršnokoli, se lahko s ponosom podpiše... tu je pa še email naveden. Vzorno, pohvalno, super....

Naj tudi avtorji člankov dobijo možnost ocene bralcev... in predlagam, da se po tem tudi ustrezno nagradijo!
lemur
# 18.03.2014 ob 18:35
Edino kar je tu res neumno je to da se v debato vključujejo popolnoma nekompetentni sogovorniki, ki niso niti verniki niti znanstveniki in nimajo pojma o obojem.

Maš prav. Poglejmo naslednje izjave.

Dokaz da bog obstaja je v njegovi kreaciji, zivih gitjih, naravi, vesolju, energijah, naravnih zakonih itd...

Neveljavno sklepanje z učinka na vzrok.

Naslednji dokaz da bog obstaja je ta da se o njem sploh pogovarjamo.
NEveljavno sklepanje na realen obstoj iz obstoja besede/ideje.

pravovernih ateisov veruje

Contradictio in adiecto x 2.

Tega pač ni in to je dokaz

Neveljavno sklepanje iz odsotnosti učinkov na neobstoj vzroka.

Če bi bili vsi ljudje na svetu verujoči in bogaboječi ne bi bilo vojn, tako pa ateisti neprestano sprožajo vojne pod pretvezo religije,

Historično popolnoma nepodkrepljeno, t.j. neargumentirano.

Kdo je tu nekompeteten?
Trooper
# 18.03.2014 ob 11:40
MI ne pravimo da se da ustvariti nekaj iz nič, ampak da je vse ustvaril bog.

No, če je bog VSE ustvaril je ustvaril tudi samega sebe. Ničesar ni bilo potem je pa Bog, ki ga tudi ni bilo, vse ustvaril. Haha zelo logično. :D
Emc2
# 18.03.2014 ob 11:35
A zdej k ni Ramusa, da bi z Biblijo moril pod znanstvenimi članki se je pa našlo par vernikov v indijske svete spise? A res morte vedno neko vero pod temi članki mešat?
Crveni
# 18.03.2014 ob 09:30
bog je oseba

ki za lastno zabavo manipulira s kvantno fiziko?
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 13:16
Kako je bog ustvaril vesolje:
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 11:25
MaliPandit
Lepo prosim brez nakladanja, najprej naj iz NIČ ustravijo karkoli, potem pa jim bom verjel, ampak dragi moji na žalost je to nemogoče, do takrat pa ste "zaslepljeni verniki" vi in ne v boga verujoči.
Ah,ja. Saj vem - samo verniki lahko ustvarijo nekaj iz niča - tako si vsak ustvari svojega boga.
Trooper
# 18.03.2014 ob 10:52
Stvarstvo!

Bedarija.

The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this.

I believe in Spinoza's God (ki ni stvarnik) who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings.

It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.

- Albert Einstein
espero
# 18.03.2014 ob 08:22
Mene pa zanima kaj je bilo pred pokom oziroma kaj je sploh nastalo kot prvo in zakaj.?
gregorsu
# 18.03.2014 ob 08:04
kaj sploh raziskujejo, naj vprašajo Ramusa, on ve vse.
jim bo on vse citiral iz biblije.

raziskovalcem, ki jim je to uspelo pa vsaka čast! Kot razumem, ti valovi vplivajo tudi na einsteinovo teorijo, ki torej velja v praksi, v skrajnosti pa bi morali to motnjo valovanja prišteti relativnostni teoriji, da bi dobili bolj točne rezultate.

So znanstveniki, ki so to odkrili že sposobni narisati kake grafe valovanja in polariziranosti z enotami mere?

kakšen je definicija inflacije in kako se polarizacija loči na tip A in B bom pa moral poiskat kje drugje, morda na slovenski kvarkadabri http://www.kvarkadabra.net/

... ali pa bi to lažje razložil Ramus? to je vendar očiten dokaz, da je to božje delo...
usavko
# 18.03.2014 ob 07:48
@Joe Malkovich in dr. Kobilšek sta sicer izedno dobra in seveda tudi znana znanstvenika na področju astrofizike, tako da le poslušajte, kaj nam povesta...
hubert69
# 18.03.2014 ob 20:17
Znanost je ze vnaprej obsojena na propad. Zakaj?

In ti to nam razlagaš s pomočjo njenih pridobitev. Kakšna hinavščina...
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 12:57
MaliPanduit
Še vedno je 100% več možnosti da je vse ustavril bog, kot pa de je vse nastalo iz nič, ker je to enostavno nemogoče, če je nič = pač vedno 0, če ne pa ni 0 ampak nekaj je in ta nekaj je Bog, ki je onkraj dosega naših čutov in merilnih aparatov, in ni nikakršne šanse da se ga doseže drugače kot le in samo ljubezen.
Ti praviš, da je verjetnost, da je nekaj nastalo iz nič, 0. 100% več možnosti, da bi nekaj ustvaril bog, je še vedno 0. Kaj pa zdaj?
nimivseeno1
# 18.03.2014 ob 12:01
@MaliPandit
Še vedno je 100% več možnosti da je vse ustavril bog,

Se vedno je vec verjetnosti, da je vse ustvarila risa Zooja, kot pa bog.

Vsaj vemo, da je ona obstajala. :)
JankoJanez
# 18.03.2014 ob 11:49
@MaliPandit:
"When I read the Bhagavad-Gita and reflect about how God created this universe everything else seems so superfluous." ~ Albert Einstein

To pa znam tudi jaz, glej to:
"Nekoč sem prebral citat uporabnika MaliPandit, ki ga je objavil na MMC. Izkazalo se je, da je bil citat popolnoma izmišljen" ~ Abraham Lincoln.
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 11:28
MaliPandit
Bhagavad Gita? Si resen? Napišeš izmišljeno izjavo Einsteina, in mi ti bi naj verjeli?
jaz_ti_on
# 18.03.2014 ob 10:02
Your inability to grasp science is not an argument against it,...
Deimos
# 18.03.2014 ob 09:59
@MaliPandit... Se ti sploh zavedaš kakšne neumnosti pišeš? Te smem vprašat po izobrazbi? ;)
vombat98
# 18.03.2014 ob 09:31
tisti, ki bluzi o nepomembnosti takšnega raziskovanja je tako na veliko hecen, ker se sploh ne zaveda, koliko "nepomembnega znanstvenega dela" generacij je bilo potrebno, da je on lahko svojo veliko neumnost napisal pod ta članek
Crveni
# 18.03.2014 ob 09:07
@pozitiva Kaj pa če bog je Big Bang?

Kaj naj bi termin bog sploh pomenil?
vonbongo
# 18.03.2014 ob 08:24
sixtyniner

Hm kaj resno misliš da ne naredijo čisto nič dobrega za navadnega kmeta? Ali si spet en unih ,ki vidi delo samo fizično?

ps; odličen članek :)
kacjipastir
# 18.03.2014 ob 07:49
Sem ateist, pa vendar se mi zdi, da se teorija velikega poka in mož z dolgo brado ne izključujeta. Doumeti, da je naše nepredstavljivo veliko vesolje nastalo iz volumna manjšega od atoma je zame kot laika s srednješolskim znanjem fizike približno enako bizarno kot " naredil je ribe in ptice in potem malce zadremal".
jo-jo
# 18.03.2014 ob 07:35
@Joe Malkovich:
Zame pa so to bučke, da je vesolje nastalo v nekaj tisočinkah sekunde in mase v velikosti glave bucike. Nič bolj verjetna teorija kot teorija, da Bog obstaja.

Jaz sem ti pa "stisnil" plus. Pa ne zato ker naj bi bile to bučke, kako je nastalo vesolje, ampak zato ker je to eno tistih elementarnih "awkward" vprašanj, ki jih lahko izusti zgolj kakšen nadobudni desetletni zvezdogled, kateremu "ne gre za zamerit", ne pa nek odrasel človek. In takšen odnos na nek način tudi potrjuje neko dogmatičnost na področju kjer je ne bi smelo biti pa tudi število minusov, ki si jih dobil od sokomentatorjev potrjuje to tezo. Seveda je odkritje izjemno pomembno za potrditev teorije o big bangu, vendar kljub temu ostaja še toliko neznank in bo potrebno še veliko dela da ne bomo z rdečico na licih na takšna vprašanja odgovarjali mladim nadobudnim zvezdogledom, ki pa so iskreni in vprašajo direktno brez sprenevedanja če česa ne razumejo ali pa jim ni logično.
hubert69
# 18.03.2014 ob 20:32
Malo zabave po službi se včasih prileže.
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 17:57
Moram pa se pravzaprav opravičiti avtorju članka. Dober članek, mi pa se ukvarjamo z neumnostmi.
Bake
# 18.03.2014 ob 06:51
Tnx, mp3ce.
mercury89
# 20.03.2014 ob 22:16
Zdjle grem še po kokice pa coca-cola pa brat vse tele komentarje :D
hubert69
# 20.03.2014 ob 18:04
lahko le sklepam, da imaš v mislih zadnja odkritja mamuta, ki so ga našli še z tkivi, ker je bil seveda zamzrnjen.

Kako se je lahko ohranil zamrznjen, ko pa je ob veliki poplavi vse ostanke silovito butalo vsenaokrog in s tako silo vanje zabilo magmo, da je menjalo vse izotope?

ki nikakor niso mogli preživeti 65 mio let.

Osebnih mnenj pač ni treba komentirati, mar ne, prijatelj? :)
hubert69
# 19.03.2014 ob 13:03
Ko pogledam stvarstvo in vidim simbiozo med ustvarjenim človekom in ostalim stvarstvom, mi nobeden ne bo rekel, da so takšni kompleksni procesi nastali po naključju skozi poljubno dolgo enoto časa.

Še vedno ne razumeš, v kakšni povezavi sta koncept naključja in evolucija. Če gledaš širše, smo v enaki simbiozi z našim okoljem kot je oblika luže prilagojena luknji, v kateri je nastala.

zanikati obstoj Boga, vse pripisatu naključju in uživati (beri: kršiti vse moralne zapovedi) in posledično svet spraviti v stanje kot je, tik pred 3. svetovno vojno.

Če je pravljica o magični očetovski figuri zate edino, kar te ustavi pred krajo in pobijanjem, potem si slab človek, tvoja veroizpoved gor ali dol. Ideja Boga sama po sebi pa še nikoli v zgodovini in v nobeni družbi ni bila dovolj za sledenje moralnim načelom. Ta načela so bolj temeljna od religij, ki si jih prisvajajo.
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 20:09
si že kdaj slišal za meditacijo?.
Seveda. Ravno zdaj si bom privoščil en Rémy Martin in cigaro. Pa še lep večer vsem skupaj.
hubert69
# 18.03.2014 ob 19:50
Po drugi strani pa zasmehujete zaznave ljudi.

Zaznava človeka je notorično nezanesljiva in odvisna od kupa dejavnikov. Isti pojav lahko že en človek zazna na več povsem različnih načinov, kaj šele različni ljudje. Poleg tega lahko njegova čutila ustvarjajo iluzije zaznav. Za kakršenkoli objektiven pristop torej neuporabno.
Senca
# 18.03.2014 ob 19:46
ljudje božji dajte se že nehat pogovarjat kot tagluh pa taslep!

debata na liniji znanost - vera je povsem brezlodna, ker prva temelji na meritvi, za drugo pa ni potrebno prav ničesar razen prepričanja posameznika.
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 19:39
In če večino naprav zazna enako, je to dovoljšen dokaz?
To je potreben, ne pa zadosten dokaz. To vsekakor dokazuje prisotnost merjene veličine. Seveda pa je treba te rezultate interpretirati in jih umestiti v teorijo. Ves čas pa je treba iskati in raziskovati dejstva, ki so mogoče v nasprotju s to teorijo in nato seveda nazaj za risalno desko....
hubert69
# 18.03.2014 ob 19:36
Zanima me samo, s čim in kako so dokazali in predvsem, kaj je vas prepričalo.

Na podlagi predhodnega znanja o vesolju so točno tak rezultat matematično napovedali in zdaj, ko je tehnologija dovolj napredovala, so opravili neposredno meritev, ki se z napovedjo ujema. To je dokaz.

In če večino naprav zazna enako, je to dovoljšen dokaz?

Kar dober, ja.
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 19:27
yoda
Pokaži mi en dokaz, ki potrjuje Slosarjevo dognanje.
Očitno ne razumeš, kako delujejo stvari v znanosti.
Opravile so se meritve. Očitno so rezultati takšni, da dovojujejo domnevo, da gre za odmev velikega poka. Sedaj morajo najprej drugi s svojim meritvami potrditi rezultate, potem lahko gre to v nadaljno obravnavo. Ne bi bilo prvič in ne zadnjič, da bi se prve meritve izkazale za napačne in se nato seveda išče v drugi smeri.
Jaz ti nažalost dokaza ne morem dati, moj doseg je samo fizika s fakultete za elektrotehniko.
Do tja kjer je Slosar, pa je še kar nekaj let študija in več talenta kot ga imam jaz.
hubert69
# 18.03.2014 ob 19:22
Kar je dokaz za vas, je dokaz tudi za mene. Upam, da velja tudi obratno.

Ko se boš nehal izogibati vprašanju, se pa lahko pogovarjamo.
PRPA
# 18.03.2014 ob 13:53
long island, 18.03.2014 ob 08:46
Obstoj je možen le iz predhodnega obstoja! Obstoj je večen.
Ne more nekaj nastati iz niča.


Ne more nekaj nastati iz niča.
Izvor teh težav je znan že iz Antike. Zapisi kažejo, da so bili antični Grki zelo negotovi glede statusa ničle (celo kot številke). Grki sicer niso poznali cifer in so se močno upirali prevzemu ničle od Sumercev. Stari Grki so jo sicer uporabljali pri obravnavi kozmosa, antični pa so to odklonili. Spraševali so se, kako je nič lahko nekaj (kako je lahko nekaj kar je, kar jih obdaja, nič). To spraševanje jih je vodilo v iskanje filozofskih in religioznih argumentov o naravi in obstoju ničle in vakuuma (vakuum je pri starih Latinih predstavljal prazen prostor. Prostor za naselitev?! ). Platon je smatral idejo vakuuma za nepredstavljivo. Aristotel je menil, da je ustvarjanje vakuuma nemogoče - nič ne bi moglo biti nekaj. Kasnejši Grški filozofi so mislili, da vakuum lahko obstaja a le izven kozmosa.
Negotove interpretacije vakuuma kot ničnosti (ničle) so znane kot paradoks Zenona iz Eleje (vrata med zmoto in resnico).
Katoliška cerkev je vzela idejo vakuuma kot nasprotje z naravo in celo heretično (odsotnost česarkoli bi pomenilo priznanje odsotnosti Boga). Zavzela je skupno stališče, da narava prezira vakuum in vakuum obravnavala z grozo. Spekulacije, da celo Bog, četudi bi to želel, ne bi mogel ustvariti vakuuma, so precej zavrle razvoj znanosti v Evropi.

In to, da ne more nekaj nastati iz niča, še danes povzroča težave. Tako tudi vprašanje večnosti obstoja,..

Teorija Velikega poka je le ena od teorij o nastanku prostora in časa, energije in materije,.. vsega kar nas obdaja. Preko standardnega modela osnovnih delcev in nosilcev sil in teorije vsega (poenotenih teorij kvantnih polj,..) se trudi dokazati nastanek in konec našega vesolja (toplotna smrt, velika zmrzal,..?). Teorija ima polno lukenj, nerešenih vprašanj. Vprašanja kaj je bilo preje in kaj bo za tem ta teorija ne rešuje (s tem se ne ukvarja). Mozaik znanja sledi standardnemu modelu, ki je predvideval Higgsov bozon in veliko inflacijo ob samem začetku vesolja, ko je prišlo do velikega poka. Čestitke znanstvenikom, da so s polarizacijo mikrovalovnega sevanja odkrili tudi valovanje gravitacije. Morda odkrijejo tudi gravition (kot nosilec sile gravitacije)? Že Tesla je rekel vse je v frekvenci, vibraciji in energiji. Morda se s temi odkritji potrdijo tudi teorije strun, teorije vzporednih vesolj več-razsežnosti, celične strukture kozmosa, ki jo razlaga M teorija (M je za membrano). Morda potrdijo tudi sintropijo (nasprotje entropije), ki jo poudarja naš veliki znanstvenik A. Detela in dejansko potrdijo ciklično naravo časa, večnost vesolja, kar teorija Velikega poka ne predvideva. Po tej teoriji je čas linearen,..
Vsekakor je razveseljivo, da so se znanstveniki lotili vprašanja velike inflacije, dogodkov na majhnih skalah meril, da odkritje "božjega delca" (higgsovega bozona) ni povzročilo konec postavljanja vprašanj in da so ta odkritja odprla nova vprašanja o obstoju. Matematikom in fizikom želim veliko uspehov pri postavljanju vprašanj in iskanju odgovorov nanje. Tudi našim, ki so, kakor mi je znano, prisotni pri raziskavah supersimetrije,..
Osebno mi je v standardnem modelu najbolj čudno to, da niti med osnovnimi nosilci sil niti med delci ni antimaterije,.. Ta pa na področju kvarkov (pioni) predstavlja glavno vez, ki veže atomska jedra (protone in nevtrone),.. Nerazumljivo. Čudno in pomanjkljivo,.. Malo v ilustracijo: Slike
G.Bruno
# 18.03.2014 ob 13:29
nimivseeno1
Si vedel, da je 120% Slovencev prepričanih, da je 1/5 = 50% ? :)
Kazalo