Delfini imajo izjemno močan rep, ki je bistven pri njihovem hitrem gibanju. Foto: EPA
Delfini imajo izjemno močan rep, ki je bistven pri njihovem hitrem gibanju. Foto: EPA

Izsledki kažejo, da lahko delfini s svojim repom ustvarijo za okoli 1.800 newtonov sile. Grayev paradoks, ki je v znanosti dolgo veljal, pa predpostavlja, da bi delfini lahko ustvarili za desetino manj sile, saj jim nekaj na njihovi koži omogoča, da presežejo vlečno silo v vodi in dosežejo visoke hitrosti.

Tim Wei, znanstvenik z inštituta, je dejal, da prvič lahko rečejo, da je "skrivnost" razrešena. Na kratko bi to lahko razložili z besedami, da so delfini preprosto mnogo močnejši, kot je menil Gray ali drugi raziskovalci.

To so znanstveniki na inštitutu ugotovili z novo metodo merjenja gibanja vode, ki so jo izdelali predvsem za analizo gibanja olimpijskih plavalcev. Tehnika vključuje digitalno merjenje hitrosti, ki meri hitrost gibanja vode okoli plavajočega delfina ali človeka.

Za meritve so uporabili upokojena delfina ameriške mornarice, Prima in Puko, ki so ju snemali med plavanjem v bazenu, napolnjenem z milijonom majcenih mehurčkov. Program je spremljal gibanje posameznih mehurčkov in tako ugotavljal njihovo hitrost.

Wei je nato izmeril silo, ki jo je s pomočjo hitrosti pretvoril v silo, ki jo ustvarjajo repi delfinov, kar je v povprečju okoli 900 newtonov. Ko delfini "hodijo", to je, kadar so v pokončni drži le malo pod gladino vode, z močnimi udarci repa ustvarijo za okoli 1.800 newtonov.