Tarča
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 13 glasov Ocenite to novico!
Charlie Hebdo
"Zakaj?" so se spraševali protestniki v Parizu po tragičnem pokolu, ki sta ga na sedežu Charlieja Hebdoja izvedla brata Kouachi. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Še vedno se spomnim zgražanja, ko se je nemški satirični časopis Titanic v času nemškega papeža lotil Vatikana. "Haleluja v Vatikanu. Našli smo mesta, ki ne tesnijo" je bil naslov, ki je namigoval na t.i. VatiLeaks. Na naslovnici papež v svojem značilnem belem oblačilu z velikim rumenim urinskim madežem. Na zadnji stani papež od zadaj. Z velikim rjavim madežem. In pripis – našli smo še en kraj, ki ne tesni. Številka Titanica je doživela veliko kritik, prihajale so iz Vatikana, iz politike, nemške cerkve. Foto: MMC RTV SLO
Nemčija
"Cilji so bili tokrat skrbno izbrani: novinarji, policisti, Judje. Nobenih kompleksnih terorističnih načrtov, posamezniki, ki jih je varnostnim organom težko odkriti in še težje nadzirati," piše Boštjan Anžin. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Anžin
Boštjan Anžin je voditelj oddaje Tarča. Foto: Domen GRÖGL
VIDEO
Evropa po Parizu

Dodaj v

Evropa po Parizu

Kolumna voditelja Tarče, Boštjana Anžina
15. januar 2015 ob 11:42,
zadnji poseg: 15. januar 2015 ob 13:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Napad na Charlie Hebdo, napad na temelje vrednote, na demokracijo, svobodo govora, svobodo izražanja. Sporočila, ki so se v tednu po krvavem napadu v Parizu vrstila z vseh koncev Evrope.

Na ulicah na tisoče francoskih vojakov, prvi "povračilni" napadi na mošeje, na muslimane. Na drugem koncu sveta sicer formalne obsodbe, tudi muslimanskih voditeljev, na različnih forumih pa tudi podpora krvavemu obračunu. Kazen za žalitve, ki si jih Zahod dovoli v imenu pravice govora, pravijo.

Ni opravičila za prelivanje krvi, so si enotni politiki na Zahodu, ki so simbolno stopili na ulice. Za pravico svobode izražanja, v bran zahodnim vrednotam. Med njimi tudi državniki, ki se doma na svobodo govora požvižgajo.

Tujec v kotlu multikulturnosti
Devet let in pol življenja v Berlinu, v kotlu multikulturnosti, je naredilo svoje. V trenutku, ko muslimani postanejo tvoji prijatelji, je to, da so muslimani, obrobnega pomena. Tako kot njih ne briga kaj, če kaj, si sam. So le še prijatelji z imenom in priimkom, ki se jih na ulici razveseliš, s katerimi poklepetaš. A najprej jih moraš spoznati. In oni tebe. Tam sem bil tujec jaz. Včasih bolj kot močna turška ali katera druga skupnost.

Še vedno se spomnim zgražanja, ko se je nemški satirični časopis Titanic v času nemškega papeža lotil Vatikana. "Haleluja v Vatikanu. Našli smo mesta, ki ne tesnijo" je bil naslov, ki je namigoval na t. i. VatiLeaks. Na naslovnici papež v svojem značilnem belem oblačilu z velikim rumenim urinskim madežem. Na zadnji stani papež od zadaj. Z velikim rjavim madežem. In pripis – našli smo še en kraj, ki ne tesni. Številka Titanica je doživela veliko kritik, prihajale so iz Vatikana, iz politike, nemške cerkve. "Ah, ta Titanic," je zamahnila z roko verna soseda. "Preveč si privoščijo," je dodala. "Meni je vseeno, komu drugemu morda ne." In najnovejši odgovor na morijo v Parizu: Titanic je objavil t. i. muslimanski servis. Fotografijo kanclerske palače in zgradb parlamenta z rdečimi puščicami in pripisom "tu živijo naši karikaturisti".

Satira sme vse, samo umreti ne?
Satira sme vse, samo umreti ne, so po dogodkih pred enim tednom zapisali nemški mediji. In v Evropi velja svoboda govora in izražanja. Ki pa ju v Siriji, Afganistanu, Nigeriji, Pakistanu in še kje težko razumejo. Norčevanje iz preroka Mohameda in vere, katere koli že, je za marsikaterega vernika rdeča linija. Tudi kje bolj zahodno, kot bi pomislili sprva. Svoboda govora in izražanja imata svoje meje. Povsod drugačne. Tudi satirični časopis Charlie Hebdo so v preteklosti doma že cenzurirali.

Pogled iz muslimanskega sveta je drugačen, še posebej od tam, kjer so jih v imenu svobode zasule bombe z zahoda, kjer so zločini in pokoli del vsakdana, pa za to na evropskih ulicah ni množičnih demonstracij. Tudi zadnje naslovnice s prerokom Mohamedom, solzo in pripisom vse je odpuščeno, mnogi ne razumejo.

A nazaj v Evropo, kjer se tisti, ki se počutijo užaljene, lahko pritožijo. Lahko gredo na sodišče. A najverjetneje ne bodo spremenili dosti. Danes tam spet doživljajo posploševanje, poslušajo o vojni islama proti Zahodu, proti "našim" vrednotam, proti civilizaciji.

Na tisoče vojakov, ki so v teh dneh na pariških ulicah, ne more spremeniti dejstva, da se ljudje počutijo ogrožene. In iščejo vzroke, ki pa so najverjetneje skriti v znanih in starih problemih francoske družbe. Storilci in žrtve so bili Francozi, v nasprotju z 11. septembra 2011, napada v Madridu leta 2004 ali v Londonu 2005 žrtve niso bili naključni mimoidoči.

Cilji so bili tokrat skrbno izbrani: novinarji, policisti, Judje. Nobenih kompleksnih terorističnih načrtov, posamezniki, ki jih je varnostnim organom težko odkriti in še težje nadzirati.

Odrinjeni na rob, v objem fundamentalizma
Nič ne opravičuje napadov, kot ga je doživel Pariz, tudi ne razmere, v katerih sta se znašla brata Kouachi, četudi te povejo marsikaj. Bila sta v zaporu in oba iz njega prišla radikalizirana. Bila sta brezposelna, na neki način večna poraženca – šolskega sistema, socialne nepravičnosti. Isti razlogi, ki so Francoze v predmestjih gnali na ulice leta 2005. "Očitno je, da so ta dejanja zagrešili posamezniki, ki so odrinjeni na rob družbe," pravi francoski veleposlanik v Sloveniji. "Ostajajo brez odgovorov, zato jih iščejo v islamskem fundamentalizmu." "Ti ljudje ne razlikujejo med ljudmi na podlagi vere ali rodu," je prepričana Zainab Al Suwaij, izvršna direktorica ameriškega islamskega kongresa.

Že pred pariškimi dogodki so se po Evropi širili nacionalizem, antisemitizem, celo nekakšno navdušenje nad džihadom. Iz nobene druge evropske države se na bojišča v Sirijo ni odpravilo več ljudi. Med njimi francoski državljani z imeni, kot so Christophe ali Natalie. Vrnejo se lahko zelo nevarni.

V krču je celotna Evropa, marsikomu pa se ob tem zastavlja vprašanje, kje je meja med upravičeno zaskrbljenostjo in populistično histerijo. Ta je ne nazadnje voda na mlin gibanjem, kot je do tujcev nestrpna nemška Pegida (pri kateri se, mimogrede, svoboda izražanja tudi v Evropi hitro konča, četudi bi morali njihovim, sicer pogosto neupravičenim strahovom, pozorneje prisluhniti). In katastrofa za številne muslimane v Evropi, ki morajo znova pojasnjevati, da jim vera ne zapoveduje ubijanja. Ali tiste v Ameriki, ki morajo poslušati kričanje televizijske voditeljice, da prihajajo po nas in da je treba zbombardirati vse.

Ne muslimanov ali kristjanov, bojmo se zločincev
Kar ni sprejemljivo, je pavšalno obsojanje skupine ljudi. Torej ni na mestu strah pred muslimani ali kristjani, ampak pred zločinci katere koli vere, barve ali narodnosti. Vsi se spomnimo Norveške in Breivika. Strup nezaupanja in sovraštva se širi hitro, zdravi bistveno počasneje.

Kakšen naj bo odgovor na morilski pohod v Parizu? Še več svobodnega izražanja, še večje zavzemanje za svoboščine? In po drugi strani, koliko bomo še omejevali svoboščine, da bi zaščitili varnost? Ključno je nepoznavanje – znotraj islama in v odnosu drugih do islama. To pa je valilnica predsodkov in strahu. Tudi v "strpni" Nemčiji, kjer si lahko nemški državljan, a ti je ime Ahmed ali pa Boštjan in zato pogosto ne boš dobil službe, četudi boš najbolj usposobljen. Tvoje ime pove, da si tujec. A nemško gospodarstvo brez tujcev v prihodnje ne bo zmoglo.

Poznate svoje sosede?
In pri nas? Obveščevalci spremljajo nekaj deset skrajnežev, niti politiki si niso enotni, ali imajo zakonskih pooblastil dovolj. "Ubi sve muslije" je bil grafit, ki se je pred dnevi pojavil na Jesenicah, drugod letaki z nestrpno vsebino. Morda bi bilo koristneje, če bi avtorji pozvonili pri sosedu, muslimanu in ga vprašali, kako gre. Morda bi hitro skupaj pila kavo.

"Slovenija je varna," zagotavljajo politiki, tabloidi pa objavljajo zemljevide, ki naj bi kazali, kako bodo tudi nas džihadisti osvojili v naslednjih petih letih.

Kaj, če kaj, je treba še storiti za varnost slovenskih državljanov, so potrebne spremembe "protiteroristične" zakonodaje, kot jih, denimo, predlaga SDS. Koliko ekstremizma in nestrpnosti je v Sloveniji? In ali je Pariz tudi slovenska zgodba?

Gostje oddaje so Barbara Šurk, Boštjan Videmšek, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister za pravosodje Zoran Klemenčič, dr. Vinko Gorenak, dr. Ahmed Pašić, in dr. Dimitrij Rupel. Ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

Boštjan Anžin, Tarča
Prijavi napako
Komentarji
Tugomer1000
# 15.01.2015 ob 12:15
V Evropi veljajo sekularne vrednote.
In kristjani in muslimani se naj s tem sprijaznijo in se temu prilagodijo. Pika.
aboveU
# 15.01.2015 ob 13:43
Zanima me tudi, zakaj ne pride do obsodb tistih borcev za demokracijo v Siriji, zakaj Francija ne prizna napake da so jih podpirali? Zakaj se Francija ne opravici za kaos v Libiji..javne sluzbe jim dobesedno razpadajo, nekdanja afriska svica je prakticno v socialnih rusevinah..kako povleci paralele? Jaz sem charlie? Jaz sem tripoli? Brez skrbi..nisem in nebom Gadafi..pa ceprav so imeli prwbivalci pod njem mnogo ugodnosti..ampak kako ovrednotiti in primerjati te napade..kako da napad Francije na libijo ni bil terorizem..ker je bil pod okrijem ZN? Ah..kako potem s kosovom? Svet ni crno bel, to je jasno kot beli dan..
aboveU
# 15.01.2015 ob 13:33
Napad na Charlie Hebdo, napad na temelje vrednote, na demokracijo, svobodo govora, svobodo izražanja.

Ne bodite smesni..svoboda govora je omejena, tist preklic delovnega razmerja l.2009 pove vse..vazn da smo vsi charlie, nihce pa ni nigerija, sirija, palestina, irak,..
Knight Kant
# 15.01.2015 ob 13:01
goldrake ---- 15.01.2015 ob 12:36
samo vprašanje časa je kdaj bo evropa večinsko muslimanska
-----------

Računam, da bo tedaj Evropa še vedno sekularna, pri tej številski prevladi pa bo večinsko šlo za muslimanske ateiste.

(odkar sem prvič zasledil po smislu podobno teoretsko segregacijo ateistov, se ne morem upreti njeni satirični obdelavi)
Whitetrasher
# 15.01.2015 ob 16:20
Avstrija je prepovedala Film, ki je prikazoval v slabi luči (tudi smešni) Rimokatoliško cerkev.

Na hrvaški tv so pred leti prepovedali MontyPyton-ov Life of Brian.
Ker je žaljiv baje.
at111
# 15.01.2015 ob 14:44
Vse skupaj je farsa, škoda besed za taka podtikanja.
Pravi zločinci pa še vedno služijo z ropanjem surovin revnih držav, oboroževanjem teroristov in množičnim pobijanjem civilistov, vmes podtaknejo kakega charlija in vsa pozornost se usmeri na vabo.
mataj-finance
# 15.01.2015 ob 16:30
Kakšna bo Evropa po Parizu? Odgovor je že v prvem stavku: "Na ulicah na tisoče francoskih vojakov" Kaj imajo vojaki za počet na ulicah? Edino kar lahko naredijo je to, da ob prvem znaku terorizma postrelijo vse naključne mimoidoče.

Napad na Charlie Hebdo, napad na temelje vrednote, na demokracijo, svobodo govora, svobodo izražanja.

Napad na Charlie Hebdo ni napad na vrednote, ampak čisto navadno kriminalno dejanje. Motivi norcev in kriminalcev, ki so napad izvedli, so brezpredmetni.

Napad na temelje vrednote, na demokracijo, svobodo govora, svobodo izražanja je aretacija popularnega komika Dieudonné-ja zaradi zapisa na Facebooku. Ta aretacija postavlja na laž vso politikantsko klamfanje o svobodi govora. Svobodno se je dovoljeno norčevati samo iz tujih politikov in mitov, iz francoskih in izraelskih pa ne.
Kekec99
# 15.01.2015 ob 14:43
Charlie Hebdou je napad pomagal da nebi bankrotirali, Franciji napad pomaga zaradi uveljavljanja več pravic za tajne službe, muslimanom v Franciji ali izven nje napad ni pomagal.
Napad se zgodi teden po tem ko je Francija podprla Palestino, slike v časopisu zaradi katerega bi naj napadli pa so izšle že pred cca. devetimi ali desetimi leti. In na koncu lastnik je žid.
Franc Rode
# 15.01.2015 ob 20:33
Zarad dveh (ali več) psihopatov se pa ja ne bomo skregal z muslimani.

Normalen človek, neglede na vero, raso, nacionalnost tega ne bo naredil. Psihič pač bo, če mu bo le kdo dovolj spral možgane, pa ma lahko turban na glavi, škofovsko kapico al pa pisker.

peace
koridor
# 15.01.2015 ob 20:54
Končno nekdo, ki si upa povedat resnico. Teroristični napadi v NATO državah so v večini izrežirani s strani tajnih služb, da se lahko sprejemajo zakoni, ki omejujeo svobodo vseh prebivalcev.

Turkish president accuses 'the West' of being behind Charlie Hebdo attacks and deliberately 'blaming Muslims' as conspiracy theories sweep the Internet accusing Israel of orchestrating it

The President of Turkey has suggested French security forces are to blame for the deadly terrorist attacks in Paris last week, since the culprits had recently served prison sentences.

Recep Tayyip Erdoğan accused the West of 'playing games with the Islamic world', warning fellow Muslims to be 'aware'.

Erdogan said Muslims are 'paying the price' for the attacks on satirical magazine Charlie Hebdo and a Jewish kosher supermarket in Paris last week.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2908358/Turkish-president-accuses-West-Charlie-Hebdo-attacks-deliberately-blaming-Muslims-conspiracy-theories-sweep-Internet-accusing-Israel-orchestrating-it.html#ixzz3OvCerNvi
Acinho
# 15.01.2015 ob 20:49
Prestavte raj na konkurencni POP, tam mate znanega slovenskega reparja, ki misli da vse ve, ki si postavlja navidezne nasprotnike (ceprav mu v oddaji nihce ne kontrira), za vse slabo kar budale delajo v imenu islama sam to imenuje kot posledico, vzrok pa praviloma vidi v dejanjih ljudi, ki so sranja poceli v imenu drugih ver (praviloma judovska in krscanska).

Kaksen papak mati mila...
nekdodalec
# 15.01.2015 ob 12:11
Napad na Charlie Hebdo, napad na temelje vrednote, na demokracijo, svobodo govora, svobodo izražanja.

Smesno je, da se Francozi in vsi preostali "demokraticni in svobodni" evropejci ne sprasujejo o tem zakaj se sploh to dogaja v Franciji...? Vsi le vpijejo o napadu na demokracijo, medtem ko samih vzrokov za dejanja ne znajo (nocejo!!) analizirati...

V razmislek:

1) v Franciji zivi 3,1% Alzircev, 2% Marochanov, 0,8% Tunizijcev in 5,8 % Maghrebijcev... te procenti so le uradni podatek - neuradno so procenti jasno she visji. Francija im 60 milijonov prebivalcev (skupno)

2) kako Francija tretira (in je tretirala) muslimane v zadnjih 50 letih.

Res je dejanje je potrebno obsoditi, vendar je smesno, da nihce ne pogleda realnosti na terenu in dejanske slike populacije Francije, odnos do muslimanov itd.

Demkracija je vse kaze eno, odnos do drugacnih (kakrsnihkoli, tudi tujcev in drugih kultur) pa drugo...
pulp_fiction
# 15.01.2015 ob 20:46
RTV, Halo? "minister za pravosodje Zoran Klemenčič"????????
zapatist
# 15.01.2015 ob 17:50
Multi kulti in strpnost za mene pomenita, da imajo verniki pravico do svoje veroizpovedi, državljani na sploh pa pravico do liberalnih vrednot, ki so si jih izborili preko stoletij.
Ne vidim razloga zakaj to ne bi moglo sobivati, torej ne pristajam na ali ali.

V kolikor kdo od deležnikov oceni, da mu drugi krati njegove ustavne pravice pa se naj obrne na sodišče.
RESNICA
# 15.01.2015 ob 15:06
Preberite si današnji Dnevnik - Tiskana izdaja...

Dr. Peter Čeferin govori o svobodi govora in veri...

Avstrija je prepovedala Film, ki je prikazoval v slabi luči (tudi smešni) Rimokatoliško cerkev. Zadeva je šla na sodišče in zmagala je Prepoved filma, saj ima Rimokatoliška vera prednost pred svobodo govora...

Tolko o svobodi govora... Iz islama se norčevat, drugače pa prepovedi... Dvoličnost, da ji ni para!

Kje ste bili novinarji v tem primeru?

16 primjera duplih aršina u slobodi govora

"Vređanje nije sloboda štampe"

Charlie Hebdo i troje europskih lažljivaca o „slobodi govora“
Nekaj dejstev o lažni svobodi govora...
aboveU
# 15.01.2015 ob 13:39
Po mojem mnenju je bil psiholoski smisel napada ravno tale bolj kot ne NEPOTREBNA polemika, ki se porodi v glavah evropejcev in smo ji sedaj tu prica med temi komentarji, muslimani gor muslimani dol..clovek se deli na dobrega in slabega..slab clovek bi ubijal v imenu ateizma, lune, plimovanja, jupitra, plutona alpa andromede..dober clovek pa nikoli ne no.
Tudi stevilo clankov na to temo je prestevilno..s tem da se napadi na muslimanske objekte sirom Francije ne smatrajo za terorizem, napad na drugr objekte pa seveda takoj..zal dvolicnost brez primere.
Tu ne branim tele fanatike, bog pomagi..nikoli jih nebi, zlorabljajo vero za gnusna dejanja..se cloveku kar obraca, ampak kakorkoli ze, potrebno je priznati da so na moci dvojna merila. Kako obravnavati tiste grafite na Jesenicah? Kot prekrsek vandalizma? Kot kaznivo dejanje? Terorizem mogoce?
komsomolec
# 15.01.2015 ob 12:31
proti muslimanska histerija in izgovor oblasti za večjo represijo in kršenje človekovih pravic državljanom. Gladio false flag. Včasih Rdeče brigade, danes islamisti.
JMH
# 15.01.2015 ob 21:16
kdor je sposoben razbrati (zgodovinske) vzorce, pač ve, da pri tem in podobnih dogodkih mainstream medijem (pr-ovskim agencijam) ni verjeti prav nič. prav nič.

bojte se svoje sence, ker nikoli ne veste, če je to res ona in ne zamaskirani terorist, ki na nekem drugem koščku planeta niti ni terorist. moreš mislit.

sovraštvo ni rešilo še niti enega problema, začelo pa jih je (kar sami štejete, meni se ne da)...
maxbernie
# 15.01.2015 ob 20:34
Pogledal sem si v miru nove karikature. Obožujem satiro, črni humor, ampak, nad videnim sem močno razočaran. Sama vulgarnost, so pa dosegli svoje: spet so razkurili muslimane. In bo slej ko prej spet počilo. In krog bo sklenjen, teroristi pa presrečni.
venčeslav
# 15.01.2015 ob 20:26
rupsi nima pojma o zgodovini, 30-letna vojna v evropi se je končala s še večjo prepletenostjo religije in države, cuius regio eius religio

drgač gre pa pri tem ljudi k so razpizdeni zaradi brezperspektivnosti in je skrajni islam (tako kot skrajni nacionalizem zlate zore npr) samo vzvod izražanja tega, se pa pometajo problemi pod tepih s tem da se skos flanca o (skrajnem) islamu
babooon
# 15.01.2015 ob 13:57
Vse ok, da se pokaže nestrinjanje in protest. Ampak koliko je takšnih pobojev dnevno na Bližnjem vzhodu in v Afriki? Mesečno na TISOČE in tisoče. A kdo protestira okrog tega, zakaj se ne pokaže tudi to? Hipokrizija.
Franc Rode
# 15.01.2015 ob 20:47
Aha, zaradi razžalitve verskih čustev bi tale gospod Pašić kar kaznoval z zaporno kaznijo brez debate.
zapatist
# 15.01.2015 ob 18:11
V trenutku, ko muslimani postanejo tvoji prijatelji, je to, da so muslimani, obrobnega pomena. Tako kot njih ne briga kaj, če kaj, si sam. So le še prijatelji z imenom in priimkom, ki se jih na ulici razveseliš, s katerimi poklepetaš. A najprej jih moraš spoznati. In oni tebe.

Točno tako. To je tudi moja izkušnja.
Drugo pa so neki skrajni verski voditelji in skrajni desničarji ki šuntajo zagrenjene ljudi in jih delijo ter na tem kujejo svoje dobičke.

Dobro poznano...
miha_lj
# 16.01.2015 ob 11:04
joj zlatko, naredil si več škode fužincem
ZeK
# 15.01.2015 ob 21:45
Pašišć je za model svobode govora navedel Singapur, kjer greš, kot je rekel, takoj v zapor, če užališ verska čustva.

g.Pašić. v Sloveniji in v EU pač ne delimo vašega mnenja.

v duhu svobode govora seveda imate pravico do tega mnenja.

ampak to je tudi vse.

jaz svoje svobode govora ne dam!
johc
# 15.01.2015 ob 21:36
svooda govora - žalitve razlage so precej bedne z vseh strani
zame je svoboda to, da s svojimi dejanji ne žalim drugega, ga ne prizadanem, ga ne ubijam ali ubijem!
če bi vsi tako smatrali svobodo, ne bi bilo umorov, pokolov, sovražnosti, izkoriščanja, človeštvo si svodobo dejansko že od nekdaj tolmači po svoje in to je to! človek hoče vladati drugemu človeku sebi dati svobodo drugemu ne in to je kar je napačno!!!
opat
# 15.01.2015 ob 21:20
Joj, bolano....
Franc Rode
# 15.01.2015 ob 21:03
omg, tega zlatkota skor ne moreš posluša, POP TV upam da ste v zadregi k ste ga sploh povabl.
venčeslav
# 15.01.2015 ob 20:54
pa kolk skini po celem svetu namlatijo/pobijejo ljudi nobenega ne boli
venčeslav
# 15.01.2015 ob 20:41
dost se tut govori o tem kako majo "oprane možgane"... po moje so ljudje zadost razpizdeni nad zahodni svet (k temelji na potrošništvu, tj. marketingu tj nabijanju kompleksov), da ni treba posebnega pranja možganov, sam da jim dajo nož in enega zavezanega jurišnika zahodnega sveta, tako kot se je (v zgledni angleščini) izražal v veliki britaniji rojen in vzgojen "islamski skrajnež" k je obglavil ene zahodnjega
maxbernie
# 15.01.2015 ob 20:41
Točno tako, vaša ekscelenca Rode
amigo
# 15.01.2015 ob 20:41
Turški premier Erdogan je za zločin obtožil zahodne tajne službe. Mislim, da ima možakar prav.
jožepotrebuješ
# 15.01.2015 ob 18:42
prov zanimivo mi je spremljati ta filmski spektakel. zabavno je. že kr gesla so si zmislil pa nevem kaj. spominja me na to ko v ameriki izide film nato pa na to temo izidejo stripi pa karte pa igrače pa hrana itd...

upam samo da bralci tega ne jemlete rensno in kar vam pišejo mediji ne spreminja vašega pogleda na svet.
Nero
# 15.01.2015 ob 21:27
Mejo svobode govora doloca vsaka drzava zase, ker pravila niso in ne morejo biti jasno napisana. Sprenevedanje je gonilna sila modernega sveta.
venčeslav
# 15.01.2015 ob 20:50
taka panika nad parimi mandeljci... zakaj pa ni taka nad skrajnimi nacionalisti k v evropi (na nizozemskem, grčiji, nemčiji, švedski, franciji ....) prihajajo v parlamente oz celo zmagujejo kot npr v franciji k se zdej tok smili vsem
pulp_fiction
# 15.01.2015 ob 20:48
@Whale kaj pa ima videmšek za iskati v tej oddaji?
ciracara
# 15.01.2015 ob 21:28
Komunistična propaganda 100km/h
goldrake
# 15.01.2015 ob 12:36
samo vprašanje časa je kdaj bo evropa večinsko muslimanska
venčeslav
# 15.01.2015 ob 20:31
se pa evropa tok ne more najokcat k je umrlo kolk ene 9 ljudi al kok, tok jih umre na minuto, sekundo v palestini, ukrajini, iraku, siriji ...
Whale
# 15.01.2015 ob 19:38
Gosta oddaje bosta tudi dr. Vinko Gorenak in dr. Dimitrij Rupel... WTF? Res ne vem, kaj imata ta dva kljukca iskati v tej oddaji, ampak ok., da ne bom s strani desnice poslušal, da so spet same komuniste povabili v oddajo.
Vinko Gorenak ex-notranji minister in komandir policije
Dimitri Rupel ex-zunanji minister in diplomat
Oddaja se dotika varnostne in zunanjepolitične problematike. Povabljenca imata izkušnje iz teh dveh področij. Poleg tega bosta nastopila tudi kot antipod aktualnima zunanjemu in notranjemu ministru.
Igor E
# 15.01.2015 ob 21:22
Jezus, spet levičarsko nakladanje naših poznavalcev in spet so muslimanske skupnosti najbolj prizadete, zato ker o tem sploh govorimo.To kar je Pariz doživel prejšnji teden, to je pravi Islam. Preberite nepopačen Koran, oglejte si dokumentarce BBC na YouTube "inside mosque", "undercover mosque", berite knjige, poslušajte njihove imame, vodje (npr Anjem Choudary)..in boste videli kaj se uči v džamijah sredi Evrope, financiranih s strani evropskih držav

Za Muslimane pa je itak končni cilj Šeriatsko pravo po celem svetu, če ne drugače z mečem, kot jim je to že njihov prerok naročil. Da je to kar gledamo sprevržen Islam so puhlice. IS s cilji in vrednotami je primer pravega Islama. Kdor to zavrača, je bodisi ignorant ali hinavec. Tako imenovani predstavniki zmernega Islama pa vam lažejo v oči, saj po Islamu zlagati se kaferju(neverniku-to smo mi), ni nikakršen greh.

Mentaliteta sedmega stoletja z orožjem 21 stoletja je nevarna kombinacija. Vsem tem levim bleferjem pa privoščim en izlet na podroćje Levanta in El Shama.
pulp_fiction
# 15.01.2015 ob 20:51
@Franc Rode Muslimani po novem zahtevajo še dela proste dni za svoje praznike: http://www.reporter.si/slovenija/prosti-dnevi-tudi-za-muslimanske-praznike/49234
Kazalo