Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

25 let rtvslo.si - Arhiv

Krasni novi svet, ki ga poganja 3D-tisk kovin

2018 Krasni novi svet, ki ga poganja 3D-tisk kovin

3D-tisk kovin ima potencial, da revolucionizira poizvodne obrate, zaradi nižjih stroškov pa lahko pospeši produkcijo in vzdrževanje.

Prihodnost avtomobilnosti je električna in masivna

2019 Prihodnost avtomobilnosti je električna in masivna

Primer tega je električni delovni stroj e-Dumper, ki je grajen na osnovi 1440 baterij s skupno zmogljivostjo 700 kilovatnih ur, kar zadošča, da lahko vozilo brez težav prevaža do 21 ton materiala.

Električna rešitev avtomobilske krize

2017 Električna rešitev avtomobilske krize

Prvi mož Tesla Motors Elon Musk je pred tremi leti na Twitterju objavil fotografijo prvega modela 3, ki je zapeljal iz serijske proizvodnje.

Navidezna resničnost na dosegu roke in TikTok

2016 Navidezna resničnost na dosegu roke in TikTok

Facebook je leta 2014 vložil dve milijardi ameriških dolarjev v razvoj naglavnega prikazovalnika za navidezno resničnost, toda ko je na trg prišel Oculus Rift, so na Facebooku opustili proizvodnjo druge generacije.

Rakete za večkratno uporabo: pripravljeni na vzlet in pristanek

2015 Rakete za večkratno uporabo: pripravljeni na vzlet in pristanek

New Shepherd podjetja Blue Origin in Falcon 9 podjetja SpaceX sta dva uspešna primera pristankov raket za večkratno uporabo. Z njihovim razvojem bi lahko stroške potovanj v vesolje močno znižali.

Rolkanje po zraku in filter za boj proti eboli

2014 Rolkanje po zraku in filter za boj proti eboli

Revija Time je napravo Aethlon Hemopurifier označila za enega najboljših izumov leta 2014. Gre za napravo, ki je prva v razredu biofiltracije in uničevanja virusov.

Atlas na dveh nogah in začetek robotske revolucije

2013 Atlas na dveh nogah in začetek robotske revolucije

Robotske revolucije še ni na vidiku, toda ko bo prišla, bo Atlas na čelu te. Robot, ki so ga naredili leta 2013 v podjetju Boston Dynamics, navdihuje s triki, ki se jih neprestano uči.

Sončne celice na papirju in 3D-tisk

2012 Sončne celice na papirju in 3D-tisk

Znanstvenikom na tehnološkem inštitutu v Massachusettsu (MIT) je leta 2012 uspelo na papir nanesti sončne celice in s tem sprožiti obete za proizvodnjo lažjih kolektorjev.

Družbeni

2011 Družbeni "tlesk" in največji raziskovalni laboratorij na Marsu

Največji raziskovalni laboratorij na kolesih, rover Curiosity (Radovednost), je leta 2011 začel svojo pot na Mars, kjer je pristal avgusta 2012. Svet družbenih omrežij pa so napadle podobe v "tlesku" - Snapchatu.

Digitalna asistentka na dosegu roke in tablični računalnik

2010 Digitalna asistentka na dosegu roke in tablični računalnik

Operacijski sistem iOS je pred desetletjem predstavil digitalno asistentko Siri, ki omogoča pregled nad večopravilnostjo in podobno. Uporabniki so dobili priložnost, da imajo asistentko na dosegu roke, bolje rečeno glasu.

Rojstvo najbolj vroče kriptovalute

2009 Rojstvo najbolj vroče kriptovalute

Trenutno najbolj vroča kriptovaluta bitcoin se je pojavila leta 2009, ko jo je svetu predstavila oseba pod psevdonimom Satoši Nakamoto. Takrat Bitcoin je bil vreden le nekaj centov ameriškega dolarja.

Izziv tega stoletja: veliki hadronski trkalnik

2008 Izziv tega stoletja: veliki hadronski trkalnik

Po desetih letih gradnje v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (Cern) je leta 2008 zaživel projekt, ki ga vzdržuje in pripravlja več kot osem tisoč fizikov iz več kot petinosemdeset držav ter nekaj sto univerz in laboratorijev.

Leto prvega

2007 Leto prvega "čivka" in statusnega simbola iPhona

9. januarja 2007 je v San Franciscu na Macworld Conference & Expo, ustanovitelj Appla Steve Jobs z lažnim naročilom 4000 kav v Starbucksu predstavil iPhone.

Nova generacija igranja iger in preporod Super Maria

2006 Nova generacija igranja iger in preporod Super Maria

Nintendo, sinonim za Super Maria, je novembra 2006 predstavil Wii, konzolo, ki uporablja optične senzorje in prepoznavo mimik, da zrcali igralčevo gibanje v resničnem svetu.

Izgubljeni, najdeni: prihod Google Mapsa in YouTuba

2005 Izgubljeni, najdeni: prihod Google Mapsa in YouTuba

Spoj dinamičnega spletnega zemljevida, ki omogoča navodila za pot na vsakem zavoju, je na račun Google Mapsa zaznamoval potovalne navade po vsem svetu.

Knjiga obrazov, ki je spremenila svet

2004 Knjiga obrazov, ki je spremenila svet

Študent na Harvardu Mark Zuckerberg, ki svojega študija ni nikoli dokončal, je leta 2004 objavil družbeno spletno stran "thefacebook.com" - družbeno omrežje za študente harvardske univerze.

Razkrita abeceda s tremi milijardami črk

2003 Razkrita abeceda s tremi milijardami črk

Raziskovalci so leta 2003 v trinajst let trajajočem gigantskem projektu Človeški genom razvozlali še zadnjo od 100 stotink 100. odstotka človekove dedne zasnove in jo tako tudi po uradnih merilih v celoti razkrili.

Leto, ko je prišla brezžična povezava na steroidih

2002 Leto, ko je prišla brezžična povezava na steroidih

Inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike (IEEE) je leta 2002 objavil brezžični standard, ki je deloval podobno kot 'wi-fi' na steroidih. Antena 802.16 je lahko oddajala internetni dostop v radiju skoraj 50 kilometrov.

Era, ki jo je spisala brezplačna spletna enciklopedija

2001 Era, ki jo je spisala brezplačna spletna enciklopedija

Na prvi pogled ni težko spraviti enciklopedijo na splet, toda ohraniti jo dve desetletji brez oglasnih sporočil je druga zgodba. Enciklopedija je postala osrednje orodje za iskanje odgovorov na spletu.

Konzola, ki je združila krajo avtomobilov in fantazijske svetove

2000 Konzola, ki je združila krajo avtomobilov in fantazijske svetove

Pisalo se je leto 2000 in prodaja zgoščenk je dosegla vse vrhove. Videoigre niso inovacije v pravem pomenu, ampak so spremenile življenja številnih. Čeprav se je na trgu izmenjalo veliko konzol, je le ena pustila takšen vtis kot Sonyjev PlayStation 2.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov