1. junij 2018 ob 08:03 MMC RTV SLO Grem volit

Mladi vs. politiki: Razmišljanje o Slovenski vojski

MMC-jev projekt Grem volit! poslance
Grem volit! poslance

Slovenska vojska. Več ali manj? Foto: MMC RTV SLO

Slovenijo vidim kot varno državo, zato bi namesto v vojsko raje vlagala v šolstvo, znanost in raziskovanje, pravi 19-letna Ula, medtem ko so si pogledi kandidatov za poslance edini le v tem, da vojsko potrebujemo, razlogi za to pa so različni.

Kandidati v odgovorih poudarjajo predvsem njeno obrambno vlogo in usposobljenost za pomoč pri naravnih nesrečah. Nekateri poudarjajo, da bi bilo treba položaj vojakov izboljšati, saj je tudi to razlog, da se mladi ne odločajo za ta poklic, in je vojska, kot je znano, padla na testu usposobljenosti.

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit! poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

.

O čem vse so (že) razmišljali mladi in politiki si oglejte tukaj.

.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Slovenska vojska - je treba vanjo več vlagati ali je sploh ne potrebujemo?

Ula, 19 let
Vojske ne bi dodatno financirala, ker mislim, da Slovenija je varna država in da bi razpolaganje s sredstvi moralo biti bolj pametno, da bi se nam veliko bolj obrestovalo, če bi financirali kaj drugega, recimo šolstvo, raziskovanje, znanost, kot pa vojsko, ki navsezadnje predstavlja bolj neko simbolično varnost ali celo kot simbolično represijo nad državljani. Tako jaz vidim vojsko. Ne zdi se mi zelo pomembna ali pa potrebna. Sploh ne.


Uroš Lubej – Solidarnost
Vojska je zato, da pomaga ljudem v kritičnih okoliščinah. To pomeni, da jo potrebujejo, nikakor pa ne potrebujejo agresivnih misij, ki se jih gre Nato, ki se jih gre Amerika, ki ne samo da so nekoristne za Slovenijo, ampak so celo škodljive, ker destabilizirajo svet, destabilizirajo Evropo. Zato v stranki Solidarnost absolutno podpiramo miroljubno vlogo vojske, njeno obrambno vlogo, a ne obrambno pred nekimi domnevnimi nevarnostmi, ki sploh ne obstajajo, ampak v tistih situacijah, ko jo res potrebujemo, ob naravnih katastrofah. Vojska je tukaj tudi zato, da če bi kadar koli prišlo do neke realne nevarnosti, da vse skupaj zaščiti. Tudi slovenska ustava, in to pozabljamo, govori o tem, da je vojska v Sloveniji namenjena ustvarjanju miru, ne pa ustvarjanju nasilja, kot je to zdaj.

Maja Dragan - Dobra država
Vsaka država jo potrebuje, vedno se mora nameniti del denarja tudi za to področje.

Izza Pia Božič – SNS
Menim, da bi morali več vlagati vanjo. Menim, da je plača v Slovenski vojski prenizka, zato se tudi veliko mladih ne odloči za ta poklic. Imam veliko prijateljev, ki ne študirajo, pa bi morda radi delali kaj drugega (v vojski op. a.), ampak je plača tako slaba, da večina samo opravi uvajanje, niso pa potem pripravljeni delati v Slovenski vojski. Menim, da bi se v to moralo več vlagati, saj čeprav smo majhna država, moramo imeti vsaj svojo vojsko.

Matej T. Vatovec – Levica
Vprašati se moramo, zakaj potrebujemo vojsko. Če bi vojska dejansko služila tistemu, kar je njena ustavna utemeljitev, se pravi za obrambo države, bi potrebovali predvsem vojsko, ki je usposobljena za obrambo, kar trenutno ni. Trenutno je vojska predvsem podizvajalec za misije Nata, tako da je za zdaj naše stališče to, da bi predvsem potrebovali vojsko, ki bi bila sposobna sodelovati v operacijah civilne zaščite, pri varstvu ljudi ob naravnih nesrečah in podobnih situacijah. Gotovo pa ne kot neke ofenzive enote, ki sodelujejo v tujini, ker to predvsem ogroža državo, ne pa jo varuje.

Aleksandra K. Kovač

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 28

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • SamoRes 1. junij 2018 ob 08:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kot veste, ima edino stranka Levica v programu izstop iz Nata. Denar 1,2 milijarde pa namerava dati za razvoj, znanost, torej izboljšanje pogojev za mlade.
  Desnica pa namerava še povečati vlaganje v Nato vojsko, kar nam le škoduje.
  +13
  -24
 • mb128 1. junij 2018 ob 08:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vojsko rabimo ja ampak vprašanje je kakšno, vprašanje je zakaj jo rabimo.
  Odgovor na vprašanje kakšno je tale. Takšno, ki bi se bila sposobna soočiti z izivi države in pa tudi Eu. Definitivno pa ne rabimo vojske kot nekakšne komunalne službe, ki bi čistila za gospodarjem, razumi Zda! To je hkrati odgovor zakaj jo rabimo..
  Kakorkoli že vojsko rabimo že zato ker je svet, človek pač tudi takšen zato bi bilo še kako pametno, da si nekateri izbijejo svoje fowepower ideje iz glave ker so te popolnoma skregane z realnostjo!
  +14
  -2
 • bebest 1. junij 2018 ob 08:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  Letos nujno na volišče in premislite! Štiri leta so dolga doba. Si želite, da državo vodi nekdo:

  1.) Ki meni, da lahko k nam pride kdorkoli hoče? Ki napada slovensko policijo in skuša vojski zvezati roke pri zaščiti domovine?

  2.) Ki misli, da denar raste na drevesu in ne ve, kako se ustvarja dodana vrednost?

  3.) Ki si želi ustanoviti spletno policijo, s katero bo preganjal vse drugačemisleče? O tem, kaj je sovraži govor bo seveda odločal on sam.

  4.) Ki ščiti kršitelja slovenske zakonodaje, ki ne upošteva odločbe slovenskih sodišč in še vedno ostaja v Sloveniji (slednjega nato pripelje na svoj kongres in na 'nepolitično zborovanje'?

  5.) Ki je najprej zagotavljal, da bo sprejel okrog 500 ilegalnih migrantov, danes pa jih z avtobusom k nam na dan pripelje skorajda 50 na dan?

  6.) Ki uživa največjo podporo pri ljudeh, ki nikoli v življenju niso delali v javnem sektorju in menijo, da se ključ do gospodarske rasti skriva v višjih davkih?

  7.) Ki je poskrbel, da je zdravstveni sistem tik pred propadom.

  8.) Ki je bil v vladah najdlje časa, zdaj pa obljublja čudežne rešitve.

  9.) Ki se pred nekaj meseci v prepirih razide, zdaj pa je pripravljen z istimi partnerji sodelovati, samo da ne bo vladal nekdo drug?

  10.) Ki organizira proteste, zato da ohrani svoje privilegije (razni mirovni inštituti)?

  11.) Ki misli, da je največji problem pri nas uporaba slovnice in teorija spola?

  12.) Ki je od mladih nog prisesan na državne jasli, zdaj pa meni, da se kot filozof spozna na gospodarstvo.

  Ne pozabite. Geostrateški položaj v svetu je vse bolj kompleksen. V vladi pa imamo osebo, ki pravi, da nobena ograja ne more zadržati 100000 ilegalcev?! Avstrijci in še kdo meni drugače! Zapomnite si, migrantov bo iz leta v leto več (vojne, podnebne spremembe, rast prebivalstva, pomankanje naravnih virov...).

  Nekatere (leve) stranke svojo naravo pred volitvami še malce skrivajo (po njih pa bodo pokazale pravo kožo), ostale pa že zdaj odkrito podirajo ograde in meje. Ne marate SDS-a? Na voljo je še kar nekaj (novih, manjših) strank - pri tem ne mislim na g. Šarca, ki Slovenca postavljajo pred prišleke, ki se želijo priključiti na evropsko socialo. Odloite se modro!
  +17
  -9
 • unitrode 1. junij 2018 ob 08:31
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tipičen prim,er zlorabe vojske je misija na Kosovu: država ki smo jo priznali? ni sposobna funkcionirati in zato imamo tam (na naše stroške) že osemnajst let naše vojake (večino let 650, sedaj menda nekaj čez tristo). Vojaki imajo plačo preko 3000 €, kar je pri bližno toliko kot zdravnik specialist začetnik. Če bi mi namesto teh vojakov zaposlili 300 zdravnikov, ki bi službovalina urgencah in poloklinikah bi rešili mnogo življen, sedaj pa samo servisiramomafijsko državo, ki je predvsem vojaška baza za NATO in ZDA. Zakaj pa potrebujemo bojne skupine z oklepniki, ki so povsem neprimerni za obrambo večine našega ozemlja? Verjetno za problematične misije v tujini, kjer opravljamo kvizlinško funkcijo kot Hrvati, Madžari, Romuni itd. v drugi svetovni vonji na ruski fronti, doklrt jih niso pri Stalingradu večino uničili. Dokaz: V Avganistanu smo zapravili nekaj deset MIO €, sedja pa je tam enormno povečana proizvodnja heroina in eden od večjih virov beguncev v EU (tudi k nam); v gospodarstvu bi lahko rekli da je to tajkunska naložba.
  +10
  -4
 • unitrode 1. junij 2018 ob 08:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tipičen prim,er zlorabe vojske je misija na Kosovu: država ki smo jo priznali? ni sposobna funkcionirati in zato imamo tam (na naše stroške) že osemnajst let naše vojake (večino let 650, sedaj menda nekaj čez tristo). Vojaki imajo plačo preko 3000 €, kar je pri bližno toliko kot zdravnik specialist začetnik. Če bi mi namesto teh vojakov zaposlili 300 zdravnikov, ki bi službovalina urgencah in poliklinikah bi rešili mnogo življen, sedaj pa samo servisiramo mafijsko državo, ki je predvsem vojaška baza za NATO in ZDA. Zakaj pa potrebujemo bojne skupine z oklepniki, ki so povsem neprimerni za obrambo večine našega ozemlja? Verjetno za problematične misije v tujini, kjer opravljamo kvizlinško funkcijo kot Hrvati, Madžari, Romuni itd. v drugi svetovni vonji na ruski fronti, doklrt jih niso pri Stalingradu večino uničili. Dokaz: V Avganistanu smo zapravili nekaj deset MIO €, sedja pa je tam enormno povečana proizvodnja heroina in eden od večjih virov beguncev v EU (tudi k nam); v gospodarstvu bi lahko rekli da je to tajkunska naložba.
  +6
  -4
 • kon 1. junij 2018 ob 08:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  Oh kaj dela ta (ideološka) vzgoja pedagoške fakultete .... to je srž vseh problemov.
  +13
  -4
 • el CARTEL 1. junij 2018 ob 08:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ki meni, da lahko k nam pride kdorkoli hoče? Ki napada slovensko policijo in skuša vojski zvezati roke pri zaščiti domovine?

  kolikor vem, se slovenija ne razteza do baltika,
  domovina se ne ščiti na ruskih mejah. no, v preteklosti je podobno argumentacijo imela ena stran, o zaščiti domovine pred rdečimi, pa so pli na stalingrad.
  +4
  -8
 • feminist 1. junij 2018 ob 08:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Kot veste, ima edino stranka Levica v programu izstop iz Nata."

  vemu tudi , da ima stranka Levica socialisticne teznje v programu in si nihce ne zeli it po poti S. Koreje, Venezuele ipd. cvetk.


  "Desnica pa namerava še povečati vlaganje v Nato vojsko, kar nam le škoduje."

  dvomim da bo stranka Zdruzena Desnica v parlamentu, zato je ta bojazen odvec.
  +8
  -7
 • sončk 1. junij 2018 ob 08:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dober odgovor študentke.
  +3
  -9
 • endvatrilovi 1. junij 2018 ob 08:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  In kdo bo zaustavil migrante, ali pa novo vojno, ki se že nekaj časa kuha v BiH loncu?
  +12
  -5

Zadnji prispevki