11. junij 2018 ob 19:39 MMC RTV SLO, STA Slovenija

Če se bo sestavljala levosredinska vlada, bi Židan v njej rad videl tudi Levico

Seja predsedstva stranke
SD
Židan je razkril, da so programske usmeritve LMŠ-ja za SD sprejemljive, a bi jih po Židanovih besedah še lahko nadgradili. Foto: BoBo

Židan meni, da so usmeritve Levice podobne ali celo enake tistim, ki jih zagovarjajo v SD-ju.

Golobič in Peterle o sestavljanjih koalicij

Studio City: Povolilna kombinatorika

SD premleval volilni izid, Erjavec ponuja odstop

Prvak SD-ja Dejan Židan je povedal, da se vodstvo stranke po volitvah počuti zmagovito, saj so izboljšali svoj izid.

Predsednik SD-ja je ob robu seje predsedstva stranke poudaril, da stranka sprejema vabilo na pogovore s predsednikom LMŠ-ja Marjanom Šarcem o morebitni levosredinski koaliciji. Židan si sicer želi, da bi bila del morebitne levosredinske koalicije tudi stranka Levica, nikakor pa si ne želijo v vlado, kjer bi bil SD edini predstavnik leve politične misli.

Če bi jim vabilo na pogovore poslal tudi SDS, ga po napovedi Židana ne bodo sprejeli. Kot je ponovil, ne gre za to, da bi izključevali posamezne stranke, ampak za to, da izključujejo "načine delovanja, ki temeljijo na širjenju neresnic, ustrahovanju in na neprimernih dejanjih".

Židan je spregovoril tudi o pobudi nekdanjega člana SD-ja Dušana Kumra, ki je predlagal, da bi vlado vodila Alenka Bratušek. Židan se z njegovim predlogom ne strinja in dodaja: "Če bi se skušalo jemati to pravico Marjanu Šarcu, bi bila to napačna pot."

Počutijo se "zmagovito"
Prvak SD-ja pa ni hotel govoriti, o tem, kakšne kadrovske zahteve bi imeli, če bi bili v prihodnji vladi. Kot je dejal, si želi, da prvaki strank svojih osebnih ambicij ne bi postavljali pred skupne programske usmeritve morebitne koalicije. Programske usmeritve, ki so jih oblikovali v LMŠ-ju, so sicer za SD sprejemljive, dalo pa bi se jih še nadgraditi.

Sicer pa je Židan pojasnil, da se vodstvo stranke po volitvah "počuti zmagovito", saj so bistveno izboljšali izid. Pojasnil je še, da SD v roku enega meseca načrtuje klavzuro, oktobra pa v skladu s statutom kongres, na katerem bo podporo preverilo tudi vodstvo stranke.

O Erjavcu ne, o Vraničar Ermanovi da
Do vprašanja, ali bi morebitna potrditev ponujenega odstopa predsednika DeSUS-a Karla Erjavca lahko spremenila razmerja v novonastajajoči koaliciji, se Židan ni želel posebej opredeljevati.


Je pa komentiral oceno finančne ministrice, ki opravlja tekoče posle, Mateje Vraničar Erman glede prodaje NLB-ja kot ene prednostnih tem, s katero bi se morale ukvarjati stranke novega sklica DZ-ja. Kot je dejal Židan, verjame, da bo Evropska komisija skušala na več načinov "pritiskati na Slovenijo", dokler ne bo nove stabilne vlade. Meni pa, da bi bilo korektno, če bi s pogovori počakala do tedaj, ko se bo vlada konstituirala.

Sa. J.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 415

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • navigator007 11. junij 2018 ob 19:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nisem vedel, da ima SD v vodstvu vgrajen self-destruction gumb.
  +127
  -23
 • ksljbles 11. junij 2018 ob 19:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Če bi jim vabilo na pogovore poslal tudi SDS, ga po napovedi Židana ne bodo sprejeli. Kot je ponovil, ne gre za to, da bi izključevali posamezne stranke, ampak za to, da izključujejo "načine delovanja, ki temeljijo na širjenju neresnic, ustrahovanju in na neprimernih dejanjih".

  Strici so jim prepovedali, toliko o samostojnosti te stranke
  +133
  -54
 • slovenc1 11. junij 2018 ob 19:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Jao pa kako bo ta vlada sploh normalno delala? Koalicijo naj sestavijo SDS,LMŠ,SMC in NSi,ki bodo imele udobno večino za izvajanje potrebnih ukrepov.
  +114
  -48
 • JJstyle 11. junij 2018 ob 19:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Povejte po pravici, da se SD boji iti v vlado in pustit Levico zunaj, ker ko boste morali na meje nastavljati nove panelne ograje in po diktatu Bruslja požret besedo ter prodat NLB, bodo vaši volivci zastrigli z ušesi in bežali pod Mesečev dežnik. Saj se ta povedat to tudi brez političnih floskul.
  +124
  -12
 • Nikec3 11. junij 2018 ob 19:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če se bo sestavljala levosredinska vlada, bi Židan v njej rad videl tudi Levico

  To je taktična poteza Židana. Če gre Levica v koalicijo, programa seveda ne bo mogla izvesti in bo na naslednjih volitvah padla iz parlamenta.
  +89
  -17
 • Balldrick 11. junij 2018 ob 19:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Levica ne more biti v vladi ... je preveč radikalna ... za socializem, dasiravno smo kapitalizem :)
  +77
  -33
 • Es 11. junij 2018 ob 19:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Se strinjamo Dejan. Prej bo 100.000 migrantov v Sloveniji, prej se bodo Slovencem odprle oči in na predčasnih volitvah bo desnica dobila 50+.
  +107
  -40
 • galoper 11. junij 2018 ob 19:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Janša ponuja pogovore o možnih vsklajevanjih programov, kar je osnova za koalicijo. Kdor pa že v naprej razglaša odklonilno stališče do sodelovanja, kaže protivljenje urejeni državi
  +86
  -39
 • slovenc1 11. junij 2018 ob 19:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  SD pa je s tem jasno pokazal,da v vladi ne želi NSi,torej podobno kot pred 4 leti. Tudi Šarčeve možnosti za sestavo koalicije so zelo majhne.
  +84
  -16
 • Krtomir 11. junij 2018 ob 19:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če bo Levica v parlamentu mamo še 5 let do bankrota, v primeru hujše recesije še precej manj.
  +113
  -30

Zadnji prispevki