5. junij 2018 ob 22:40 MMC RTV SLO, STA Slovenija

Janša: Naredili bomo vse, da sestavimo stabilno vlado

Prvak SDS-a ne izključuje možnosti predčasnih volitev
Janez Janša
Janša se je pripravljen pogovarjati z vsemi strankami. Foto: Reuters

Najverjetnejši novi mandatar Janez Janša je prepričan, da vlada brez SDS-a glede na izid volitev ni mogoča.

"Je pa možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala," je predsednik SDS-a dejal v intervjuju za Nova24TV in zatrdil, da bo SDS naredil vse, da sestavi stabilno vlado.

Predsednik zmagovalne stranke na nedeljskih predčasnih državnozborskih volitvah meni, da vlada, v kateri ne bo SDS-a, ljudem "ni v interesu, saj so v nedeljo, ne glede na to, za koga so volili, volili za to, da bi Slovenija imela vlado, ki bo vladala in bo začela čim prej reševati probleme".

"Zdaj pa se kot alternativa vladi, ki bi jo sestavila zmagovalka, postavlja neka grupacija, ki je ravnokar razpadla in zaradi česar smo tudi šli na predčasne volitve," je opozoril Janša.

Na vprašanje, ali bo lahko sestavil vlado, ki se bo čim prej lotila ključnih težav, odgovarja, da je to odvisno od tistih, ki jih bodo povabili v koalicijo. K pogovorom namerava povabiti vse stranke, tudi tiste, ki že zdaj zatrjujejo, da ne bodo šle v vlado, osnova za pogajanja pa bo program.

"Verjamem, da je po prespani noči po volitvah, po ocenah in analizah, ki so bile in še bodo narejene, nekaj več pripravljenosti za sodelovanje vstopilo tudi v druge stranke in to je lahko samo nekaj dobrega za Slovenijo. Če pa bo vlado sestavljal in sestavil kdo drug, ne bom imel nič proti. Kot opozicija bomo tako kot do zdaj podprli vse dobre predloge in delali za dobro Slovenije," je dejal.

Priprava na lokalne volitve
Možnosti predčasnih volitev glede na to, "da so v Sloveniji postale pravilo", Janša ne izključuje, zagotavlja pa, da če bo do njih prišlo, se to ne bo zgodilo po volji SDS-a.

Povedal je še, da bo ena izmed tem koalicijskih pogajanj volilni sistem, ki bi ga bilo treba po njegovem spremeniti, če ne želimo, da bo čez osem let na volitvah volilna udeležba 30- ali 20-odstotna.

Komentiral pa je tudi volilne izide SLS-a in NSi-ja. Za stranko SLS meni, da je bilo za njen neuspeh krivih več napak, ki pa jih bodo zagotovo analizirali v sami stranki, za NSi pa, da njeni vodilni nimajo razlogov za slabo voljo, saj da je dosegla dober izid.

Glede vzdušja v SDS-u je povedal, da je po nedeljski prepričljivi zmagi optimistično in da so samo v času volilne kampanje dobili več pristopnih izjav, kot je bilo udeležencev četrtkovih protestov proti sovraštvu v Ljubljani. Danes so imeli tudi sejo izvršilnega odbora stranke, na kateri so večji del časa namenili pripravam na lokalne volitve. Ob tem pojasnjuje, da to ni reakcija na nedeljske volitve ali priprava na predčasne volitve, ampak gre za redni letni koledar stranke, ko je treba stvari načrtovati vnaprej.

G. V.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 553

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • gospod iskreni 5. junij 2018 ob 22:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bodi pameten in ne rini v to. Vlade še sestavil nisi pa se je medijska mašinerija že obrnila. Samo bluzenje, žaljenje in poniževanje vseh tistih, ki niso volili leve opcije. Janez bodi pameten in počakaj da se med sabo skregajo. Ker v tole riniti je neumno
  +55
  -148
 • vihraviuporabnik 5. junij 2018 ob 22:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Verjamem v sposobnosti J J .
  +78
  -171
 • Hmeljar 5. junij 2018 ob 22:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Najprej počistiti vso prisesano gardo Cerarja, da nas ne bodo molzli še naprej. Bo pa težko popraviti dolgoročno škodo, ki jo je naredil Cerar s svojo ekipo v tem nandatu, predvsem sam in njegova zdravstvena strokovanjakinja, zunanje ministrstvo, promet..... groza, kaj se je dogajalo.
  +8
  -22
 • heristalski166 5. junij 2018 ob 22:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  lahko računamo na obilje kravjih kupčij če slučajno kej rata
  +63
  -7
 • Franc Jožef I. 5. junij 2018 ob 22:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Romano bo gor postavu, pol bojo pa vsi pokleknil !
  +12
  -50
 • slovenc1 5. junij 2018 ob 22:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  Verjetno edino stabilno vlado lahko sestavljajo SDS,LMŠ,SMC in NSi. Če bo v koaliciji 6 precej različnih strank je država praktično paralizirana. Dejansko tudi možnosti Šarca za sestavo vlade niso bistveno večje od Janševih.
  +119
  -47
 • lukey90 5. junij 2018 ob 22:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Po tem intervjuju je kakšna koalicija s sredino oz. preko še manj mogoča. Polno enega jokanja čez medije, prividi o stricih, žaljenja itd...
  +90
  -44
 • aktivist 5. junij 2018 ob 22:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bog ne daj koalicije z SDS
  +123
  -84
 • d378a2154c98951735e1d76b9c880c377a5170f96852d43c8f17df1048e65947 5. junij 2018 ob 22:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Janša: Naredili bomo vse, da sestavimo stabilno vlado

  Če sem razumel Pahorja tudi med vrsticami, potem vam daje šanso samo kakšnih pet minut.
  +41
  -15
 • slovenc1 5. junij 2018 ob 22:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Je pa vlado SDS,LMŠ,SMC in NSi zelo težko sestaviti dokler ima Šarec vsaj osnovne možnosti za mesto predsednika vlade. Ključe do vlade Marjana Šarca pa drži NSi,ki lahko teoretično onemogoči Šarcu,da vlado sestavi in njega ter Cerarja prisili v pogovore s SDS.
  +43
  -16

Zadnji prispevki