"Samo štejte," piše na plakatu Trumpove podpornice v Las Vegasu. V najmanj štirih zveznih državah je trenutna razlika med kandidatoma manj kot odstotno točko. : Reuters

Predsedniški kandidat v ZDA mora za zmago zbrati 270 elektorskih glasov. Na MMC-ju sledimo projekciji ameriške tiskovne agencije Associated Press (AP) – nanjo se zanaša tudi Google – po kateri je Biden osvojil 264 glasov, Trump pa 214.

Biden bi tako za zmago potreboval le še šest glasov. CNN in BBC na drugi strani poročata, da je Biden osvojil 253 glasov.

Do razlik pri navajanju števila elektorjev prihaja zaradi izredno izenačenih volitev v številnih zveznih državah. Associated Press je v zvezni državi Arizona zmago že pripisal Bidnu. Enako so storili denimo Politico, The Wall Street Journal in Fox News.

Razlika med Trumpom in Bidnom po preštetih 95 odstotkih glasov sicer znaša 1,6 odstotne točke oz. 46.667 glasov. Associated Press na podlagi svojih projekcij ocenjuje, da Trump ne more več prehiteti Bidna.

BBC in CNN pa še ne želita razglasiti zmage Bidna v Arizoni, saj naj bi bil izid pretesen. V zvezni državi morajo prešteti še okoli 250.000 glasov, večino v okrožju Maricopa z največjim številom prebivalcev, navaja AP.

Trumpova kampanja trdi, da bodo v nekdaj izrazito republikanski zvezni državi po dokončanem štetju glasov prehiteli konkurenta.

Arizona prinaša enajst elektorskih glasov in od tukaj tudi razlika med AP-jem in BBC-jem.

Edison Research, podjetje, odgovorno za štetje vzporednih glasov v ZDA, ni Bidnu zmage pripisalo niti v Wisconsinu (deset elektorjev), kjer je po 99 odstotkih preštetih glasovnic Biden osvojil 49,6, Trump pa 48,9 odstotka glasov.

Sorodna novica Biden je v Georgii in Pensilvaniji za las prevzel vodstvo

Ponovno štetje glasov se obeta v več zveznih državah

Predsedniška kandidata lahko v zveznih državah, v katerih končna razlika med njima znaša manj kot odstotno točko, zahtevata ponovno štetje glasovnic.

Trumpova ekipa je že napovedala, da bo v Wisconsinu takoj po objavi končnih izidov vložila zahtevo za ponovno štetje.

BBC pojasnjuje, da bodo v primeru odobrenega zahtevka Trumpove kampanje Bidnu odšteli že pripisanih deset elektorskih glasov iz Wisconsina in jih enemu od kandidatov ponovno dodelili glede na projekcije.

Tesno tudi v Nevadi, Georgii in Pensilvaniji

Popolnoma odprte so volitve še v Nevadi (6 elektorskih glasov), Georgii (16), Pensilvaniji (20), Severni Karolini (15) in na Aljaski (3). V prvih treh je trenutno razlika med Trumpom in Bidnom manjša od ene odstotne točke.

V Severni Karolini imajo čas za štetje glasov še prihodnji teden. Ameriška pošta je medtem sporočila, da so v Pensilvaniji našli še 1700 glasovnic, ki jih nameravajo dostaviti pristojnim.

Predsedniška tekma v ZDA tako ostaja izjemno napeta. Končnih oziroma uradnih izidov ne gre pričakovati še nekaj časa, saj je Trumpova kampanja vložila številne tožbe zaradi domnevnih nepravilnosti pri štetju. Ob tem bosta kandidata, kot vse kaže, v več zveznih državah upravičena do zahtevka po ponovnem štetju glasov.