Biden za zmago potrebuje eno od neodločenih držav, Trump pa vse. Nevada ima šest elektorskih glasov, Georgia jih ima 16, Severna Karolina jih ima 15, Pensilvanija pa 20. Foto: MMC RTV SLO
Biden za zmago potrebuje eno od neodločenih držav, Trump pa vse. Nevada ima šest elektorskih glasov, Georgia jih ima 16, Severna Karolina jih ima 15, Pensilvanija pa 20. Foto: MMC RTV SLO

Še vedno ostaja elektorska porazdelitev 264 za Bidna in 214 za Trumpa, kaže projekcija Associated Pressa (AP), medtem ko Reuters navaja razmerje 253 proti 214 v korist Bidnu.

Izidi še niso znani v Nevadi (šest elektorskih glasov), Georgii (16), Pensilvaniji (20) in Severni Karolini (15) ter na Aljaski (3).

Bidnu zadostuje Nevada, Trump mora zmagati v več državah

V Pensilvaniji je Biden prehitel Trumpa, po 96 odstotkih preštetih glasovnicah je povečal vodstvo na 13.220 glasov. Tam se je torej razlika med kandidatoma v zadnjih dveh dneh s približno milijona glasov v korist Trumpu spremenila v prednost Bidna. Razmerje v odstotkih je 49,5 odstotka za Bidna, 49,3 odstotka za Trumpa. Volilni uradniki Filadelfije, kjer je Biden pobral levji delež glasov, so sporočili, da je bila letos rekordna udeležba po pošti z več kot 300.000 glasovi, v živo pa je glasovalo podobno število oseb. V Filadelfiji morajo prešteti še okoli 40.000 glasovnic . Kot so sporočili na novinarski konferenci, bi lahko trajalo še več dni, preden bodo objavili končne izide.

V Georgii izjemno tesno

V Georgii sta oba predsedniška kandidata za zdaj osvojila 49,4 odstotka glasov, do zdaj so prešteli 99 odstotkov glasovnic, Biden pa ima zdaj 4263 glasov prednosti, navaja Reuters. Večina nepreštetih glasovnic je iz okrajev, kjer ima trenutno večino Biden. BBC navaja, da morajo tam prešteti še glasove vojakov in glasovnice v tujini. Državni sekretar omenjene zvezne države Brad Raffensperger je dejal, da bodo zaradi izenačenosti znova šteli glasove. Oddanih je bilo več kot pet milijonov glasovnic.

Sorodna novica Zakaj mediji navajajo različna števila osvojenih elektorskih glasov za Trumpa in Bidna?

V Nevadi morajo prešteti še 63.000 glasovnic po pošti in še 60.000 t. i. začasnih glasovnic

V Nevadi je po 92 odstotkih preštetih glasov Biden povečal prednost na 22.076 glasov, potem se je zmanjšala na 20.352. Razmerje v odstotkih je 49,8 odstotka za Bidna, 48,1 odstotka glasov za Trumpa. Prešteti morajo še 63.000 glasovnic po pošti in še 60.000 t. i. začasnih glasovnic (gre za status, ko morajo recimo preveriti istovetnost volivcev). Uradnik v okrožju Clark je dejal, da pričakuje, da bodo vsi glasovi prešteti do nedelje.

S šestimi elektorskimi glasovi te zvezne države bi Biden dobil potrebno večino oziroma 270 glasov.

Aljaska Trumpu

Na Aljaski bo po napovedih zmagal Trump, ki vodi s 54.610 glasovi, v Arizoni se Bidnova prednost zmanjšuje, zdaj je 40.954 glasov (predtem je bila 43.779 glasov). (AP je Arizono že pripisal Bidnu). V Severni Karolini vodi Trump, ki ima po 95 odstotkih preštetih glasov 1,4-odstotno prednost pred njegovim demokratskim tekmecem.

Bidnu zadostuje zmaga v Nevadi, Trump mora za zmago osvojiti Nevado, Georgio, Pensilvanijo in Severno Karolino, v tem primeru bi imel 271 elektorskih glasov, z Aljasko (napovedi mu pripisujejo zmago) pa 274.

Trump: Nikoli se ne bom nehal boriti za vas in za naš narod

Trump je v izjavi za javnost zapisal, da bo nadaljeval pravni boj. Po njegovih besedah si Američani zaslužijo popolno preglednost štetja glasovnic. "Ne gre več le za ene volitve. Gre za integriteto celotnega našega volilnega procesa." Demokrate je obtožil, da se upirajo načelu, da je treba prešteti vse zakonite glasove. "Nadaljevali bomo ta proces v vsaki točki zakona, da bi zagotovili, da bodo imeli Američani zaupanje v našo vlado. Nikoli se ne bom nehal boriti za vas in za naš narod."

Trumpova kampanja je že po objavi, da je Biden prevzel vodstvo v Pensilvaniji, objavila izjavo, v kateri so zapisali, da volitev še ni konec. "Teh volitev še ni konec," je dejal odvetnik kampanje Matt Morgan. "Napačna projekcija Bidna kot zmagovalca temelji na izidih v štirih državah, ki še zdaleč niso dokončni." Znova je ponovil obtožbe o nepravilnostih v posameznih državah, omenil je Georgio, Pensilvanijo, Arizono in Nevado, pri čemer ni podal dokazov zanje. "Biden se zanaša na te države glede lažne izjave o (op. osvojitvi) Bele hiše, toda ko bodo volitve res končane, bo Trump znova izvoljen."

Republikanski odbor naj bi začel zbiranje 60 milijonov dolarjev za Trumpovo pravno spodbijanje izida volitev, je poročal Reuters.

Biden pridobiva glasove tudi v Pensilvaniji, kjer je razlika med kandidatoma približno 18.000 glasov. Foto: Reuters
Biden pridobiva glasove tudi v Pensilvaniji, kjer je razlika med kandidatoma približno 18.000 glasov. Foto: Reuters

Trump znova izpodbijal zakonitost volitev brez dokazov

Ponoči po slovenskem času sta oba nagovorila javnost. Prvič po sredi je javnost v četrtek popoldne po tamkajšnjem času nagovoril tudi Trump. "Če štejete zakonite glasove, zlahka zmagam," je dejal in dodal, da ni bilo "nobenega modrega vala, kot so ga napovedovali, temveč je bil namesto tega rdeči val".

Sorodna novica Kako je potekal razburljiv volilni dan v ZDA, ki so mu sledili še bolj razburljivi povolilni zapleti

Javnomnenjske raziskave pred volitvami je označil kot vmešavanje v volitve. Glede glasovanja po pošti je dejal, da je "neverjetno, kako so zgolj za eno stran". Na koncu je dejal, da lahko oba z Bidnom govorita, da sta zmagovalca, toda "občutek ima, da bodo na koncu sodniki tisti, ki bodo odločili".

Znova je govoril o nepoštenem volilnem procesu, pri čemer ni podal konkretnih dokazov, demokrate je obtožil, da poskušajo ukrasti volitve. "Ne smemo dovoliti, da bi kdor koli utišal naše volivce ali proizvedel izide. Naše številke so se skrivaj čudežno zmanjševale. Poskušajo ponarediti volitve in tega ne smemo dovoliti," je dejal Trump in volilne delavce, ki so prostovoljci, obtožil, da ponarejajo glasove ali preštevajo nezakonite glasove.

Poleg tega je nizal obtožbe na račun osrednjih medijev, milijarderjev in velikih tehnoloških podjetij, češ da so vsi proti njemu ter podpirajo demokrata Bidna. "Mislim, da bo veliko tožb. Najverjetneje bo šlo skozi pravni proces. Imam občutek, da bodo na koncu odločili sodniki," je še dodal Trump.

Ameriška tajna služba naj bi okrepila varovanje Bidna

Ameriška tajna služba bo v zvezno državo Delaware odposlala dodatne agente za varovanje demokratskega kandidata Joeja Bidna, ob sklicevanju na neimenovane vire poroča časnik Washington Post.

Biden: S Kamalo bova razglašena za zmagovalca

Tudi Biden je nagovoril javnost. Kot je pojasnil, sta s Kamalo Harris preživela četrtkovo dopoldne na brifingih glede razmer v povezavi s pandemijo covida-19 in gospodarskimi razmerami.

"V Ameriki so volitve svete. To je način, kako ljudje izrazijo svojo voljo. In to je volja volivcev, nikogar drugega. Vsak glas mora biti štet."

Ob tem je dodal, da imajo še naprej dober občutek glede razvoja dogodkov. "Ne dvomim, da bova, ko bo štetja konec, razglašena za zmagovalca. Vse pozivam, naj ostanejo mirni. Proces je poteka, štetje se končuje. Kmalu bomo vedeli."

Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je v nagovoru dejala, da je jasno, da sta Joe Biden in Kamala Harris na poti v Belo hišo.

Trump je ponoči po našem času nagovoril javnost. Javnomnenjske raziskave pred volitvami je označil kot vmešavanje v volitve.  Glede glasovanja po pošti je dejal, da je
Trump je ponoči po našem času nagovoril javnost. Javnomnenjske raziskave pred volitvami je označil kot vmešavanje v volitve. Glede glasovanja po pošti je dejal, da je "neverjetno, kako so (op.) glasovi zgolj za eno stran". Na koncu je dejal, da lahko oba z Bidnom govorita, da sta zmagovalca, toda "občutek ima, da bodo na koncu sodniki tisti, ki bodo odločili". Foto: Reuters
Sorodna novica Protesti po ZDA: Trumpovi podporniki zahtevajo konec štetja glasov, Bidnovi nasprotno

Pošta našla še 1700 volilnih glasov

Ameriška pošta je sporočila, da so v Pensilvaniji našli še 1700 glasovnic, ki so jih nameravali dostaviti pristojnim, ki jih preštevajo. Našli so jih na treh koncih, in sicer so jih 1070 našli v razdelilnem poštnem središču v Filadelfiji, 300 v centru v Pittsburghu, medtem ko so jih 266 našli v prostorih pošte v Lehigh Valleyju, nekaj drugih pa še v drugih razdelilnih poštnih središčih v Pensilvaniji. Da bi jih upoštevali pri štetju, morajo glasovnice v Pensilvaniji, kjer bitka za elektorske glasove ostaja tesna, po pošti priti do petka.

Severna Karolina: Izidi šele prihodnji teden

Končni izidi v Severni Karolini naj ne bi bili znani vsaj do 12. novembra, saj imajo do takrat v skladu s sodno odločitvijo čas za štetje glasovnic. Napovedi kažejo na zmago Trumpa.

Trump ali Biden: izid volitev še vedno ni znan

Trumpova ekipa vložila več tožb, nekatere so že zavrnjene

Trumpova ekipa je vložila več tožb, s katerimi je zahtevala konec štetja ali ponovno štetje, v Pensilvaniji, Georgii in Michiganu so bile tožbe že zavrnjene. V Pensilvaniji je Trump vložil tudi tožbo zaradi domnevnega kršenja pravice do opazovanja štetja glasov.

Trumpova ekipa je napovedala, da bo v Wisconsinu takoj po objavi izidov vložila zahtevo za ponovno štetje, saj je razlika med kandidatoma manj kot odstotek. V Michiganu so vložili tožbo, s katero zahtevajo prekinitev štetja glasov in ponoven pregled odprtih glasovnic, ki so prišle po pošti. Trdijo namreč, da niso imeli dostopa do več volišč, na katerih bi opazovali odpiranje teh glasovnic in njihovo štetje. Sodnica je njihovo tožbo že zavrnila, češ da nima nobene osnove za uspeh.

Facebook odstranil skupino Trumpovih podpornikov

Družbeno omrežje Facebook je v četrtek odstranilo stran skupine podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa z imenom Stop the Steal, ki so pozivali k nasilju in ponavljali Trumpove obtožbe o tem, da demokrati kradejo volitve. Stran je skoraj vsako sekundo dobila po 1000 novih članov, v enem dnevu pa se jih je nabralo 365.000.

Trumpova kampanja je oznanila, da je vložila tožbo, s katero zahteva prekinitev preštevanja glasov tudi v Pensilvaniji, tam zahtevajo tudi, da naj vrhovno sodišče države odloči, ali glasovnice, ki pridejo na volišča tri dni po koncu volitev, veljajo. Tožbo za prenehanje štetja je sodišče že zavrnilo.

Trumpova ekipa je dobila tožbo proti volilnim uradnikom v Philadelphii v zvezni državi Pensilvanija zaradi domnevnega kršenja pravice, da bi lahko Trumpovi opazovalci spremljali štetje glasov, saj jim zaradi previdnostnih ukrepov proti širitvi novega koronavirusa niso pustili priti bližje od 4,5 metra.

​Sodišče v Georgii je v četrtek zavrnilo tožbo, ki jo je glede glasovnic, oddanih po pošti, vložila Trumpova ekipa. V tožbi so zapisali, da so volilni uradniki v izid všteli tudi 53 glasovnic, ki so prišle pozno na volišča, in so jih pomešali med tiste, ki so prišle pravočasno, za kar pa niso podali nobenega dokaza.

Trumpova ekipa je danes vložila tožbo tudi v Nevadi, kjer so po njenih navedbah upoštevali glasove 10.000 ljudi, ki ne živijo več v tej zvezni državi.

Navajajo nepravilnosti, vendar brez dokazov. Nekdanji pravosodni minister Nevade Adam Laxalt je dejal, da so menda šteli mrtve in glasovnice ljudi, ki so se preselili iz Las Vegasa, zato je napovedal tožbo na zveznem sodišču, da naj ustavijo štetje.

Trump bo tožil države, kjer zmaguje Biden
Biden ali Trump? Izidi volitev v ZDA so tesni

Zavlačevanje štetja glasov

"Gre za odvračanje pozornosti, spodkopavanje volilnega procesa in kampanjo dezinformacij z malce političnega teatra," je Trumpove tožbe komentiral predstavnik Bidnove kampanje Bob Bauer in zagotovil, da so brezpredmetne.

Ameriški pravni strokovnjaki, ki niso v Trumpovem taboru, si tožbe razlagajo kot poskus zavlačevanja štetja glasov, in sicer z upanjem, da se bo zgodilo nekaj, kar bo povečalo dvom o izidih. V ZDA so glasovnice vedno šteli po volitvah, letos pa je glasovalo rekordno število ljudi in težave so bile pričakovane.

Pošta išče morebitne izgubljene glasovnice

Ameriški zvezni sodnik Emmet Sullivan je v četrtek ameriški pošti ukazal, naj preišče vse svoje zgradbe, da bi našla morebitne izgubljene glasovnice, vendar tokrat le v državah, ki so podaljšale rok za sprejem glasovnic po volitvah 3. novembra. Nevada, Severna Karolina in Pensilvanija štejejo tudi glasovnice, ki pridejo po volitvah.

Tožniki so zatrdili, da je ameriška pošta v sredo po ZDA dostavila še okrog 150.000 glasovnic. Sodnik je poštam ukazal, naj pregledajo svoje objekte zjutraj in popoldne ter pošljejo glasovnice naprej. Tožbo so vložile razne organizacije, kot so Vote Forward, NAACP in Latino community advocates. "Nujno je pogledati, kje so kakšne glasovnice, da se lahko dostavijo in potem preštejejo," je dejal sodnik.

V več mestih ZDA pričakovanju izidov predsedniških volitev že dva dni potekajo protesti podpornikov obeh kandidatov. Foto: Reuters
V več mestih ZDA pričakovanju izidov predsedniških volitev že dva dni potekajo protesti podpornikov obeh kandidatov. Foto: Reuters

Protesti podpornikov obeh kandidatov

V več mestih v ZDA v napetem pričakovanju izidov predsedniških volitev že dva dni potekajo protesti podpornikov obeh kandidatov, ki so bili sprva mirni, ponekod so se pozneje sprevrgli v nasilje.

Podporniki Trumpa se na protestih po drugi strani zavzemajo za to, da nekaterih glasov, poslanih po pošti, ne bi upoštevali. Foto: Reuters
Podporniki Trumpa se na protestih po drugi strani zavzemajo za to, da nekaterih glasov, poslanih po pošti, ne bi upoštevali. Foto: Reuters

Podporniki kandidata Bidna protestirajo pod geslom "preštejte vsak glas", kar bi po njihovem mnenju privedlo do zmage nekdanjega podpredsednika ZDA, demokrata Bidna. Podporniki Trumpa se na protestih po drugi strani zavzemajo za to, da nekaterih glasov, poslanih po pošti, ne bi upoštevali.

Policija v Filadelfiji preiskuje domnevni poskus napada pensilvanskega središča, kjer so šteli glasovnice, zaradi česar je pridržala oboroženega osumljenca.

Biden prejel največ glasov doslej, tudi Trump s 5,5 milijona glasov več kot 2016

Volilna udeležba je približno 67-odstotna, največja po letu 1900.

Še pred koncem glasovanja je jasno, da je za Bidna glasovalo več kot 73,5 milijonov volivcev, kar je več, kot je bil dozdajšnji rekord, 69.498.516, ki jih je leta 2008 dobil Barack Obama.

Obrambni minister ZDA podal odstopno izjavo

Obrambni minister ZDA Mark Esper je pripravil odstopno izjavo, poroča televizija NBC, ki se sklicuje na tri obrambne uradnike ZDA. Esper pričakuje, da ga bo predsednik Trump po volitvah odpustil ne glede na izid, zato naj bi raje sam odstopil, kot da bi to prebral na Twitterju. Minister sicer trenutno skupaj s kongresniki pripravlja zakonodajo o preimenovanju vojaških oporišč in zgradb, ki nosijo imena vojaških voditeljev nekdanje konfederacije, ki se je bojevala za ohranitev suženjskega sistema. Ker konfederacijo Trump zagovarja, naj bi Esperja odpustil.

Trump ali Biden: zmagovalec še ni znan