Chris Krebs vodi Agencije za kibernetsko varnost in infrastrukturo pri ministrstvu za domovinsko varnost (Cisa) od leta 2016, ko so se pojavila namigovanja, da so na takratne volitve vplivali ruski hekerji. Foto: Reuters
Chris Krebs vodi Agencije za kibernetsko varnost in infrastrukturo pri ministrstvu za domovinsko varnost (Cisa) od leta 2016, ko so se pojavila namigovanja, da so na takratne volitve vplivali ruski hekerji. Foto: Reuters

Nedavne izjave Chrisa Krebsa o varnostni na volitvah 2020 so bile zelo netočne, dogajale so se številne nepravilnosti in prevare – volili so tudi mrtvi, opazovalcev volitev niso spustili na volišča, “napake” pri volilnih napravah, ki so spremenile Trumpove glasove v Bidnove, prepozna oddaja volilnih glasov in še veliko več. Zato je bil Chris Krebs učinkovito in nemudoma odstranjen kot direktor Varnostne agencije za kibernetsko varnost in infrastrukturo,” je zapisal na Twitterju ameriški predsednik Donald Trump.

Krebs, nekdanji direktor Microsofta, je vodil Agencije za kibernetsko varnost in infrastrukturo pri ministrstvu za domovinsko varnost, znano kot Cisa, od leta 2016. Agencija je bila takrat ustanovljena zaradi domnevnega vmešavanja Rusije v ameriške volitve.

Krebs je veljal za zelo sposobnega in profesionalnega ter politično nepristranskega, zato je užival ugled tako med demokrati in republikanci, ki so njegovo razrešitev obžalovali. Nekateri so jo označili tudi kot "škodo ZDA". Krebs si je prizadeval, da bi na zvezni in lokalni ravni poskrbeli za varnost pred morebitnimi tujimi ali domačimi vdori v volilni sistem, piše BBC.

Najvarnejše volitve v zgodovini ZDA

Sorodna novica Pentagon potrdil umik dela ameriške vojske iz Afganistana in Iraka

Prejšnji teden je agencija Cisa objavila izjavo, v kateri je zavrnila trditve, da so bile predsedniške volitve 3. novembra prevara, kar vseskozi trdi Trump, ki išče pravico tudi na sodišču v več zveznih državah. "Volitve 3. novembra so bile najvarnejše v zgodovine ZDA," je pisalo v izjavi in še: "Ni dokazov, da bi bili volilni glasovi izbrisani ali izgubljeni, spremenjeni ali da bi bile volitve na kakršen koli način ogrožene." Krebs je že ob objavi izjave sporočil medijem, da pričakuje svojo razrešitev, je poročal Guardian.

"Žalostno je, da so nenadoma utišali nekoga tako nadarjenega. Ni bil niti najmanj strankarsko pristranski, ampak popoln profesionalec," je dejal predsednik odbora za domovinsko varnost v predstavniškem domu kongresa demokrat Bennie Thompson.

Razrešitev Krebsa je obžalovalo več demokratov kot tudi republikancev. Foto: Reuters
Razrešitev Krebsa je obžalovalo več demokratov kot tudi republikancev. Foto: Reuters

Trump odpustil tudi ministra za obrambo

Trump je do zdaj v jezi zaradi poraza na volitvah odpustil ministra za obrambo Marka Esperja in nekaj drugih visokih uradnikov Pentagona, vodje agencij so dobili navodila, naj odkrijejo vse, ki niso dovolj zvesti, da jih odpustijo, uradniki po vsej vladi pa so dobili navodila, naj ne sodelujejo s tranzicijsko ekipo zmagovalca predsedniških volitev demokrata Joeja Bidna.

Ameriške televizije in drugi mediji so na podlagi uradno preštetih glasovnic po ZDA Bidna razglasili za zmagovalca, kar počnejo, vse odkar Američani lahko volitve spremljajo po televizijah, in doslej ni bilo težav. Trump pa poraza ne priznava in trdi, da so ga prevarali z ogromno zaroto po vseh ZDA.

Zadnja zgodba, ki vzbuja upanje Trumpovih podpornikov v spremembo izida, je natolcevanje, da je za Bidnove glasove v Pensilvaniji poskrbela "mafija", ki naj bi pomagala do zmage kandidatu, ki so ga podpirali skoraj vsi temnopolti prebivalci Philadelphie.

Predsednik Trump nadaljuje politične čistke

Zapleti v Georgii

Trumpovo zavračanje volilnega poraza dela težave tudi republikancem, kot je povedal državni sekretar Georgie Brad Raffensperger. Georgio je presenetljivo osvojil Biden za okrog 14.000 glasov in obe senatni tekmi morata v drugi krog. Raffensperger se je zaradi pritiska strankarskih kolegov, ki ga zavrača, obrnil na pomoč k medijem. Njegov odstop z izvoljenega položaja sta zahtevala oba republikanska kandidata za senat. V intervjuju za Washington Post je obtožil senatorja iz Južne Karoline Lindseyja Grahama, da mu je naročil, naj najde način, da spremeni izid volitev.

Graham to odločno zanika, vendar pa ne zanika, da sta se pogovarjala o volitvah. Kaj ima zvezni senator iz sosednje države razpravljati o volitvah v Georgii z državnim uradnikom, pooblaščenim za izvedbo volitev, Graham sicer ni pojasnil.