Ameriška vojska ima v Afganistanu od 4500 do 5000 pripadnikov. Njihovo število bodo prepolovili. Foto: Reuters
Ameriška vojska ima v Afganistanu od 4500 do 5000 pripadnikov. Njihovo število bodo prepolovili. Foto: Reuters

V Afganistanu naj bi število ameriških vojakov prepolovili s 5000 na 2500, v Iraku pa s 3000 zmanjšali na 2500, poroča BBC.

Vršilec dolžnosti obrambnega ministra ZDA Christopher Miller je ob tem zagotovil, da bodo ZDA ostale pripravljene na odgovor, če bi se razmere poslabšale.

Ameriški mediji so že predhodno poročali, da naj bi predsednik Donald Trump že podpisal izvršni ukaz o zmanjšanju števila vojakov, ki ga bodo predvidoma izvedli do 15. januarja, nekaj dni preden bo mandat nastopil novi predsednik Joe Biden.

Umiku vojakov z Bližnjega vzhoda očitno nasprotuje večji del ameriške politike

Stoltenberg posvaril pred ameriškim umikom

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je že pred tem posvaril, da bi ob morebitnem hitrem umiku ameriških in drugih sil Afganistan lahko znova postal platforma za mednarodne teroriste.

Stoltenberg se je sicer zavzel za usklajen in skupinski umik Natovih sil ob "ustreznem času". V Afganistanu je trenutno več kot 12.000 pripadnikov Nata, od tega je ameriških sil skoraj polovica. Dodal je, da so sredstva za misijo zavezništva za urjenje in pomoč afganistanskim silam zagotovljena do vključno leta 2024.

Do napovedanega umika so kritični tudi republikanci. "Imamo omejeno, a pomembno vlogo pri branjenju ameriške nacionalne varnosti in interesov proti teroristom, ki si ničesar ne želijo bolj, kot da najmočnejša sila na svetu preprosto pobere svoje stvari in gre domov," je dejal senator iz Kentuckyja Mitch McConnel.

Glavni iranski objekt za bogatenje urana. Foto: EPA
Glavni iranski objekt za bogatenje urana. Foto: EPA

Sodelavci Trumpa svarijo pred napadom na objekte v Iranu

New York Times medtem poroča, da je Trump pretekli četrtek na zasedanju skupine za nacionalno varnost zahteval, da mu predstavijo možnosti za napad na jedrski obrat v Iranu.

Svetovalci, med njimi so tudi podpredsednik Mike Pence, državni sekretar Mike Pompeo in novi obrambni minister Christopher Miller, naj bi posvarili predsednika, da bi takšna vojaška akcija lahko sprožila veliko obsežnejše spopade, New York Times navaja uradnike.

Sorodna novica V Iranu zaznali jedrsko dejavnost, ki je država še ni pojasnila

Iran močno povečal zalogo nizkoobogatenega urana

Sestanek je sicer potekal dan po poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ugotavlja, da so iranske zaloge nizkoobogatenega urana za 12-krat presegle dovoljene vrednosti jedrskega sporazuma iz leta 2015, od katerega so ZDA pod Trumpom sicer odstopile.

Iranska zaloga nizkoobogatenega urana je po navedbah IAEA-ja narasla na 2442,8 kilograma, jedrski sporazum pa jo omejuje na 202,8 kilograma. Nizkoobogateni uran (3–5 odstotka) se sicer uporablja za proizvodnjo goriva za jedrske elektrarne. Uran za jedrsko orožje je najmanj 90-odstotno obogaten.