Ameriški predsednik Donald Trump še vedno ne priznava volilnega poraza. Še vedno je prepričan, da je na volitvah zmagal. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump še vedno ne priznava volilnega poraza. Še vedno je prepričan, da je na volitvah zmagal. Foto: EPA

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v Pensilvaniji prejel 81.000 volilnih glasov več od ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pensilvanija je zmagovalcu prinesla 20 elektorskih glasov, uradna potrditev predsedniškega zmagovalca v tej ameriški zvezni državi bo po odločitvi sodišča dokončno potrjena v ponedeljek.

Trumpovi odvetniki namreč po ugotovitvah sodnika navajajo zgolj špekulativne obtožbe, za katere nimajo dokazov, je odločil sodnik Matthew Brann. Poskušali so sicer izločiti več milijonov glasovnic, ki so prispele po pošti. A argumenti in predstavljeni dokazi ne bi bilo dovolj niti za razveljavitev glasu enega samega volivca, je utemeljil sodnik.

"V ZDA to ne more upravičiti niti enega odvzema volilnega glasu, kaj šele vseh volivcev te šeste države z največ prebivalci. Naši ljudje, zakoni in institucije zahtevajo več," je po pisanju CNN-a v svoji odločitvi zapisal sodnik. "Če potegnemo črto, tožnikom ni uspelo zagovarjati svojih stališč, na podlagi katerih bi jim lahko bilo zadoščeno," je dodal. Sodnik Brann je svojo odločitev branil tudi z utemeljitvijo, da so tožniki predstavili "niz pretiranih, praznih pravnih trditev in preračunljivih obtožb, ki jih niso podpirali nobeni dokazi".

Najmanj 30 porazov Trumpove odvetniške ekipe

Sorodna novica "Zmagal sem, mimogrede," pravi Trump, njegova ekipa pa naj bi imela novo strategijo

Trumpovi podporniki in njegova odvetniška ekipa z Rudyjem Gulianijem na čelu so upali, da jih bo znani republikanski sodnik Brann podprl pri njihovem prepričanju, da so bile volitve prevara.

To je bil zadnji večji primer, s katerim bi lahko Trump blokiral ali zahteval ponovno štetje glasov in že najmanj 30. poraz njegove ekipe na sodišču od predsedniških volitev 3. novembra letos, še navaja ameriški portal CNN.

Guliani pa še naprej vztraja, tako kot Trump, da gre za volilno prevaro, in to ne le v eni zvezni državi, da je "vzorec prevar očiten", da je bil skrbno načrtovan, da je centraliziran in izveden predvsem v večjih mestih, "ki so pod nadzorom demokratov, ki imajo dolgo zgodovino prevar. S primeri volilnih prevar v Filadelfiji bi lahko napolnili knjižnico," je prepričan Guliani.

Trump napovedal pritožbo

Kmalu po razveljavitvi sodbe je republikanski senator Pat Toomey, prav tako iz Pensilvanije, čestital Bidnu kot novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku, pa čeprav uradne razglasitve še ni bilo, poroča CNN.

Ob tem pa je sledil Twitter obračun. Kmalu po odločitvi sodnika Matthewa Branna je publicist in radijski voditelj Mark R. Levin zapisal: "Wikipedija je v življenjepis sodnika Branna ravno zdaj dodala tole: 'Na kratko, znan je postal, ko je zavrnil primer, ki je bil del Trumpovega poskusa kraje elektorskih glasov v Pensilvaniji'." Predsednik Trump se je na to odzval z zapisom, da je to le del "Lova na čarovnice. Sodnik Brann, ki nam ni dovolil niti predložiti dokaznega gradiva, je produkt senatorja Pata 'brez tarif' Toomeyja iz Pensilvanije, ki ni moj prijatelj, in Obame – ni čudno. 900.000 lažnih glasov ... SLEDI PRITOŽBA".

Zahteva po ponovnem štetju glasovnic v Georgii

Trumpovi pravniki pa še vedno vztrajajo po ponovnem štetju glasovnic v zvezni državi Georgia, kjer je glede na trenutne rezultate Biden na volitvah Trumpa premagal za 12.000 glasov. Dan pred tem sta sicer guverner Brian Kemp in državni sekretar te države Brad Raffensperger oba potrdila veljavnost rezultatov. Tako Kemp kot Raffensperger sta republikanca.

V posameznih okrožjih so že izvedli ponovno štetje glasovnic, a to rezultata, ki je šel na državni ravni v korist demokrata Bidna, ni spremenilo. A ker je razlika manjša od 0,5 odstotka, ima Trumpova kampanja pravico do zahteve po ponovnem štetju glasovnic na ravni celotne zvezne države.

Trump poziva kongresnike, naj ignorirajo izid volitev

Skupaj je Trumpov demokratski izzivalec na volitvah 3. novembra zbral 306 elektorskih glasov. Za zmago jih potrebuje 270. Izvoljeni elektorji bodo svoje glasove oddali 15. decembra. Kot je znano, Trump poskuša zdaj vplivati na njihovo glasovanje, da bi torej glasovali po svoji vesti, ne pa po tem, kateri volivci so jim zaupali svoj volilni glas.

"Predsednik Trump je prek Twitterja sinoči pozval sodišča in kongrese po zveznih državah, naj zberejo pogum in ubranijo integriteto volitev in ZDA. Z drugimi besedami, naj ignorirajo izid volitev in preprečijo postopek uradnega potrjevanja rezultatov volitev v svojih državah. Roki za to so od države do države različni, a se povsod iztekajo. Sklad za pravno obrambo in izobraževanje NAACP pa je v petek vložil tožbo proti predsedniku Trumpu zaradi kratenja volilne pravice temnopoltih Američanov. Tako namreč razumejo njegova prizadevanja v Detroitu in Filadelfiji," pa je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar.