Na predsedniških volitvah v ZDA je zmagal Biden s prednostjo okoli šest milijonov glasov, za zmago mu je zadostovalo najmanj 270 elektorjev, dobil pa jih je 306. Foto: Reuters
Na predsedniških volitvah v ZDA je zmagal Biden s prednostjo okoli šest milijonov glasov, za zmago mu je zadostovalo najmanj 270 elektorjev, dobil pa jih je 306. Foto: Reuters

V Georgii so na roke znova prešteli pet milijonov glasovnic, kar je trajalo šest dni.

Pred ponovitvijo štetja je bil Biden v tej zvezni državi sicer v prednosti pred Trumpom za okoli 14.000 glasov, po ročnem štetju pa se je prednost rahlo zmanjšala.

Trump lahko sicer še vedno zahteva novo štetje glasov, saj je razlika med kandidatoma manjša od pol odstotka. V Georgii je ponovno štetje glasovnic zahteval skupaj s tamkajšnjima republikanskima senatorjema Davidom Perduom in Kelly Loeffler.

Sorodna novica Biden povečuje vodstvo v Pensilvaniji in Georgii, Trump: Ne bom se nehal boriti za vas in naš narod

Biden je po telefonskem pogovoru z desetimi guvernerji Trumpova dejanja označil kot "popolnoma neodgovorna" in dodal: "To daje napačen vtis o tem, kakšna država smo." Biden je izjavil še, da ne čuti bojazni, da bi Trumpu pri njegovih poskusih uspelo.

Na predsedniških volitvah v ZDA je zmagal Biden s prednostjo okrog šest milijonov glasov, za zmago mu je zadostovalo najmanj 270 elektorjev, dobil pa jih je 306.

Tožbe v več zveznih državah

Trump je ob tem vložil okrog 20 tožb v zveznih državah ZDA, kjer je zmagal Biden, pristojni po vsej državi pa zgotavljajo, da ni dokazov, da bi se med volitvami zgodile večje nepravilnosti. Sodniki v treh državah so v zadnjem dnevu zavrnili Trumpove obtožbe, da so bili volilni glasovi prešteti narobe. Predsednik Trump in njegovi zavezniki trdijo, da je šlo za veliko organizirano prevaro, za kar doslej niso predstavili dokazov, tožbe pa niso uspešne.

Trumpovi odvetniki so sicer odstopili od tožbe proti potrditvi izidov v okrožju Wayne v Michiganu, ki zajema večinsko temnopolto mesto Detroit. Dva republikanska člana volilne komisije okrožja sta najprej zavrnila potrditev izidov v korist demokrata Bidna, nato sta si premislila in jih potrdila, ko ju je poklical Trump, pa sta si spet premislila. Izidi okrožja Wayne so bili sicer medtem potrjeni in poslani na državno volilno komisijo.

Sorodna novica Trump, ki ne prizna poraza, odpustil vodjo agencije za kibernetsko varnost

Giuliani: To je "državna zarota"

S Trumpom je sicer nehalo sodelovati kar nekaj pravnih služb, ostal je njegov odvetnik Rudy Giuliani, ki je na zadnji novinarski konferenci sporočil, da bo kampanja vložila še več tožb in da se po njegovem mnenju dogaja "državna zarota".

"Ne moremo pustiti tem bednikom, da ukradejo volitve, saj to namreč počnejo. Izvolili so Donalda Trumpa, niso izvolili Joeja Bidna," je dejal Giuliani. "Poznam zločine. Voham zločine. Tu jih sploh ni treba vohati. Lahko vam vse dokažem na 18 različnih načinov."

Giuliani je trdil, da ima na razpolago statistiko, ki bo dokazala, da so demokratska mesta polna volilnih prevar že desetletja, da je pravil manj kot v Tanzaniji, da je na volitve vplival komunistični denar iz Venezuele, Kube in Kitajske in da so uporabljali volilne stroje iz Venezuele, ki so šteli le demokratske glasovnice.

Napovedal je nove tožbe v Arizoni, Georgii, Novi Mehiki in drugje ter zagotovil, da ima vse potrebne dokaze o prevarah, vendar jih še ne more predstaviti. Od medijev pa je zahteval, da o prevarah kljub temu poročajo.

Drugi Trumpovi pravniki so predstavili teorijo, da sta se v ameriške predsedniške volitve vpletla Venezuela in George Soros.

Glasovnice v Georgii so ponovno prešteli ročno, kar je trajalo šest dni. Skupno so prešteli pet milijonov glasovnic, rezultat se je nekoliko razlikoval od prejšnjega, zmago pa je pobral Biden. Foto: Reuters
Glasovnice v Georgii so ponovno prešteli ročno, kar je trajalo šest dni. Skupno so prešteli pet milijonov glasovnic, rezultat se je nekoliko razlikoval od prejšnjega, zmago pa je pobral Biden. Foto: Reuters

Giulianijeva novinarska konferenca "nevarna"

Vodja agencije Trumpove vlade, zadolžene za varnost volitev, Chris Krebs je komentiral, da je bila Giulianijeva novinarska konferenca "najnevarnejša v ameriški zgodovini".

"Verjetno je bila tudi najbolj nora," je še zapisal na družabnem omrežju Twitter. Krebsa je Trump sicer odpustil.

"V tožbah ni ničesar legitimnega. Enostavno ni dokazov za trditve o prevarah, neupoštevanju državnih zakonov, prirejenih volilnih strojih in podobno. Kar se sedaj dogaja, je neposredna grožnja ameriški demokraciji," je izjavil profesor prava s Harvarda Nicholas Stephanopoulos.

Biden je imel v četrtek novinarsko konferenco v Wilmingtonu, kjer so ga spraševali o Trumpovem ravnanju in molku večine republikancev. Vprašali so ga, zakaj ne vloži tožbe, da se Trumpovo vlado prisili v začetek tranzicije, odgovoril je, da tožba ne bi pospešila tranzicije, republikance pa da pusti pri miru, ker ima dolgoletne izkušnje z obstrukcijami druge strani.

Povolilne razmere v ZDA