Veselje slovenske klopi, ko so soigralci na parketu rešetali argentinsko mrežico. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje slovenske klopi, ko so soigralci na parketu rešetali argentinsko mrežico. Foto: www.alesfevzer.com

"Lahko smo zelo zadovoljni, da smo na takšen način odprli olimpijske igre. Mislim, da je bila tekma res dobra. Vedeli smo, kje pretijo največje argentinske nevarnosti. Dobro smo bili pripravljeni in rezultat je visoka zmaga, ki bo še okrepila našo samozavest. Zdaj se bomo osredotočili že na Japonsko, ki jo moramo nujno premagati, da bomo v skupini čim višje," je povedal Zoran Dragić, ki je s trojko v drugi minuti dosegel prvi slovenski olimpijski koš.

Sorodna novica Selektorja v en glas: Luka Dončić je najboljši košarkar na svetu

Nadaljeval je Luka Dončić, ki je bil v manj kot dveh naslednjih minutah trikrat zaporedoma natančen izza črte in temelj sijajnemu prvemu polčasu je bil postavljen. Slovenci so namreč v prvih 20 minutah dosegli neverjetnih 62 točk. Polovico jih je dal Luka, ki je bil preprosto neustavljiv. "Ta sproščenost v napadu se je začela že v Litvi. Tam smo pokazali, kakšna ekipa smo in kako se ujamemo kot celota. Seveda je tu izjemni Luka, ki potegne vse za sabo, mi pa mu sledimo. Smo res neugodna ekipa," je dodal 32-letni Ljubljančan, ki je srečanje sklenil s sedmimi točkami.

Pred obračunom z Argentino so evropski prvaki poudarili, da morajo igrati sproščeno in kolektivno v napadu, v obrambi pa kolektivno in požrtvovalno. Požrtvovalnost je eden izmed zaščitnih znakov trenutne selekcije slovenske izbrane vrste. Namreč ob dobri kemiji, ki so jo ustvarili v nekaj več kot mesecu dni, se vsak od njih podredi hierarhiji v moštvu, sprejme svojo vlogo in jo po najboljših močeh izvede.

Dončićeva predstava ena najboljših v zgodovini OI

Mlajši izmed bratov Dragić je tako veliko dela opravil v obrambi, kjer je nekaj časa pokrival Facunda Campazza, odličnega organizatorja igre, okoli katerega se vrti argentinska igra. Košarkar Denverja je sicer dal 21 točk, toda ni mu uspelo razigrati svoje ekipe, kot jo sicer zna, in ni delal razlike, kakršno lahko. Da je to uspelo, je zaslužen tudi Jaka Blažič, ki je prav tako odlično zaustavljal eksplozivnega Argentinca. "Veseli smo, da smo začeli na tak način. Praktično smo od začetka ves čas nadzorovali tekmo. Imamo Dončića, ki je prikazal eno najboljših predstav na olimpijskih igrah vseh časov. Naredili smo veliko razliko in tekmo mirno pripeljali do konca," je dejal izkušeni Blejec.

"Ves čas poudarjamo, da se v tej reprezentanci dobro počutimo. Kemija je neverjetna. Pred tekmo ni bilo nikogar strah, ker vsak ve, da bo, če se zgodi kakšna napaka, nekdo pokril njegov hrbet. Odigrali smo dobro tekmo, a imamo še precej rezerv. Predvsem v obrambi in mislim, da bo že naslednjo tekmo to videti še bolje. Zavedali smo se, da je ključna agresivna branilska linija. Tako so tudi začeli. Skušali so nevtralizirati Luko, zato smo morali tudi drugi branilci prenašati žogo čez igrišče. Vseeno smo naredili nekaj napak, zaradi katerih smo dobili lahke koše, ampak smo te napake vseeno kar precej zmanjšali," je kljub prepričljivi zmagi, ko je bila tekma ob vodstvu za 20 skoraj odločena že po prvem polčasu, Blažič prepričan, da je v slovenski igri še precej prostora za napredek.

Sorodna novica Čudežni Luka Dončić z 48 točkami potopil Argentino

Pod obročem, kjer so prepričljivo dobili skok (59:32), so Slovenci tudi poskrbeli, da razlike ni delal Luis Scola, čeprav je 41-letni veteran, ki je bil pred dvema letoma uvrščen v peterko košarkarskega svetovnega prvenstva, sicer pa je bil del zlate olimpijske ekipe 2004, dal 23 točk. Nekajkrat je pokazal svoje mojstrstvo v igri s hrbtom proti obroču, toda gospodar rakete je bil Mike Tobey. Američan je ob 11 točkah ujel kar 14 odbitih žog. Dončić jih je 11, ob tem pa je dal neverjetnih 48 točk.

Se Dončić počuti kot velik zvezdnik OI? "Fotografiranja je veliko, a ga je lahko še več."

Debi se je iztekel sanjsko

Varovanci Aleksandra Sekulića so nasprotniku hitro vsilili svoj slog igre in tudi na argentinsko agresivno obrambo našli odgovor. Vajeti igre je imel ves čas v rokah fantastični Dončić, soigralci pa so 22-letnemu velemojstru iz Ljubljane lepo sledili. Z 22 točkami – 15 v drugem polčasu – je bil drugi slovenski strelec Klemen Prepelič: "Lahko rečemo, da je za nami sanjski debi na olimpijskih igrah. Prvič smo igrali na taki ravni in za 18 točk premagali svetovne podprvake. Dati 118 točk tudi ni mačji kašelj, zagotovo pa je v naši igri še veliko rezerv."

"Argentina ima izjemne posameznike in odlično ekipo. Ima deset zelo kakovostnih igralcev, ki igrajo na res visoki ravni. Njihova voditelja sta pokazala, iz kakšnega testa sta. Igrali so zelo agresivno in malce smo poskušali sprostiti Luko pri prenosu žoge. To je igralec, ki ima rad žogo v svojih rokah. V tem je tudi najboljši in zato mu tega ne moreš vzeti. Bil je izjemen, mi pa smo mu sledili. Bili smo razpoloženi v napadu in rezultat je tu," je razmišljal ostrostrelec iz Slovenske Bistrice, o Dončiću pa še pristavil: "Vedno dobim ta vprašanja in vedno je isti odgovor. Čudežni deček iz Slovenije. Še enkrat je to dokazal. Mogoče je bila to celo njegova najboljša predstava."

Slovenijo naslednji obračun čaka v četrtek, ko se bo pomerila z Japonsko (6.40), skupinski del pa bo končala z dvobojem s Španijo v nedeljo (10.20).

Izjave Dončića, Čančarja, Tobeyja in Prepeliča po zmagi nad Argentino
Edo Murić: Ostajamo trdno na tleh