Luka Dončić je na prvi tekmi olimpijskega turnirja zasenčil celotno argentinsko reprezentanco. Z 48 točkami je tudi postavil rekord po številu točk na eni tekmi slovenske izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je na prvi tekmi olimpijskega turnirja zasenčil celotno argentinsko reprezentanco. Z 48 točkami je tudi postavil rekord po številu točk na eni tekmi slovenske izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com

22 dni po veliki zmagi na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu so slovenski košarkarji dočakali olimpijski debi. Na nasprotni strani so stali Argentinci, nosilci olimpijskega zlata iz leta 2004, zadnji, ki so pod petimi krogi prekinili ameriško vladavino in aktualni svetovni podprvaki. Zahtevna naloga, s katero pa je izbrana vrsta, ki še vedno kraljuje na prestolu stare celine, opravila z odliko. Preprosto sanjsko.

Dirigent fantastične zmage s 118:110 je bil Dončić, ki je prikazal morda celo najdominantnejšo individualno predstavo v zgodovini olimpijskih iger. Z 48 točkami – 31 od teh v prvem polčasu –, 11 skoki, petimi podajami in tremi blokadami je 22-letni košarkarski čarodej do vrha napolnil statistiko ter bil najzaslužnejši za visoko slovensko zmago, prvo nad reprezentanco, ki ima v vitrini olimpijsko zlato.

Sekulić: Igrali smo, kot smo si želeli

"To je bila prva olimpijska tekma za slovensko košarko. Bilo je nekaj posebnega in prisotnih je bilo nekaj čustev. Pomerili smo se z zelo kakovostno ekipo in igrali, kot smo želeli. Igralci so odlično izpolnili zastavljen načrt. V napadu smo bili res neverjetni. Imamo izjemnega Dončića, zaradi katerega je vse skupaj lažje. Na koncu smo sicer malce izgubili fokus, kar je razumljivo. Lahko smo zelo zadovoljni. Tekma je bila odlična in zares sem užival v njej," je dejal Sekulić.

Njegovi varovanci so od prve minute Argentincem vsilili svoj ritem igre. Podobno kot so navduševali pred dobrimi tremi tedni v Litvi, je bil tudi tokrat napad vrhunski. Žoga je lepo tekla, razigrani so bili strelci z razdalje, ob vsem skupaj pa je bil Dončić nerešljiva uganka za svetovne podprvake. Četudi so nasprotniki znani po agresivni igri na meji osebne napake, pa je Luka v svojem slogu vedno našel pravi način, s katerim je prebijal južnoameriško obrambo.

Pod taktirko Aleksandra Sekulića se je Slovenija prvič uvrstila na olimpijske igre, odlično pa tudi začela prestižni turnir v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com
Pod taktirko Aleksandra Sekulića se je Slovenija prvič uvrstila na olimpijske igre, odlično pa tudi začela prestižni turnir v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com

"Res je imel Luka na sebi kar nekaj zelo agresivnih obrambnih igralcev. Ves čas na meji, a je bilo to dovoljeno in se je bilo treba prilagoditi kriteriju. To tudi ni lahko, toda odlično smo se odzvali," je povedal selektor. Čeprav je Argentina z zanjo značilno hitro igro nekajkrat ekspresno prišla do lahkih točk, je slovenska obramba uspešno zaprla poti pod obroč, obenem preprečila odprte mete z razdalje, predvsem pa popolnoma prevzela nadzor nad skokom. Dobila ga je s kar 59:32. 14 (osem že v prvi četrtini) jih je zbral Mike Tobey, 11 pa Dončića. Razmerje v napadalnem skoku je bil prav tako povsem na slovenski strani 18:7.

Kljub razočaranju Argentinci prepoznajo veličino Dončića

"Poudarjamo seveda, da je skok ob koših ključen del. Napadalni skok nam zagotovo vliva dodatne samozavesti za naprej. Na tem bomo gradili. Če bomo še naprej se tako borili za odbite žoge, lahko proti marsikateri obrambi verjamemo v uspešno tekmo," je še dodal Sekulić. Njegov kolega na nasprotni strani, Hernandez, je bil, kot praktično vsi v dvorani, preprosto impresioniran nad vsem, kar je prikazal Dončić: "Naša ideja je bila, da ga pokrivamo na različne načine. Ko je imel žogo, smo ga napadli. Poskušali smo na vse mogoče načine, z visokimi igralci, z nižjimi in hitrejšimi … Pritiskali smo nanj, kjer koli je bil, ali v bližini koša ali na trojki, pa je vedno našel odgovor. Vsi so poskusili, Campazzo, Bolmaro, Laprovittola, Garino, Deck … Praktično ga le jaz nisem pokrival. Preprosto ga nismo mogli ustaviti."

"Vedeli smo, da lahko doseže veliko točk. Težko je, ko igraš proti tako dominantnemu igralcu. Želeli smo ga odrezati od soigralcev in igre, pa nas je uničil. Že v uvodnih treh minutah je dal 15 točk. Vedno je našel odgovor. Želeli smo ostati mirni in potrpežljivi, pa nas je vedno kaznoval. Ko smo se znašli v zaostanku, smo potem postali tudi malce nervozni. Sliši se kot izgovor, toda preprosto ne moreš veliko narediti, če je nasproti tako dominanten igralec. Če pogledamo na splošno, lahko tekmo poimenujemo Luka Dončić. Pred dvema letoma sem rekel, zdaj pa je brez dvoma potrdil moje besede. Luka Dončić je najboljši igralec na svetu. Čeprav smo razočarani zaradi poraza, prepoznamo takšno veličino," je bil poln hvale Hernandez.

Argentinski selektor: Dončić je najboljši košarkar na svetu
Izjave Dončića, Čančarja, Tobeyja in Prepeliča po zmagi nad Argentino
Edo Murić: Ostajamo trdno na tleh