103 izvoljeni župani (od 165) so kandidirali s podporo volivcev oz. neodvisnih list. Foto: BoBo
103 izvoljeni župani (od 165) so kandidirali s podporo volivcev oz. neodvisnih list. Foto: BoBo

V prvem krogu letošnjih lokalnih volitev je bilo izvoljenih 165 županov, od tega šest v mestnih občinah in 159 v nemestnih. Takih kandidatov, ki so se na županske volitve podali s podporo skupine volivcev oz. so kandidirali samostojno, je bilo od 618 kandidatov 279. Na koncu so bili izvoljeni 103. Koalicije strank (če je kandidata predlagalo več strank, to DVK šteje kot koalicijo strank) so predlagale 20 kandidatov, izvoljenih je bilo 11.

Precej manjši je delež izvoljenih med tistimi, ki so jih predlagale politične stranke. SLS, ki je tradicionalno stranka, iz katere prihaja največ županov, bo, kot kažejo izidi po prvem krogu volitev, ta naziv obdržal, a delež uspešnosti še zdaleč ni tako velik kot pred leti. Letos je namreč s podporo SLS-a kandidiralo 34 kandidatov, izvoljenih je bilo 13.

Z 11 izvoljenimi župani SLS-u sledita SDS in NSi, pri čemer je Slovenska demokratska stranka predlagala kar 62 kandidatov, izvoljenih jih je bilo torej le slabih 18 odstotkov. NSi je predlagal prav toliko kandidatov kot SLS (34), izvoljena sta bila dva manj.

Od 169 izvoljenih le 23 županj

Delež žensk v lokalni politiki je še vedno majhen. V mestnih občinah so županjo izvolili le na Ptuju, kjer je nov mandat dobila Nuška Gajšek. Sicer pa imajo županjo še v Cirkulanah, kjer je Antonija Žumbar dobila 69,59 odstotka glasov, v Črenšovcih je slavila Vera Markoja, v občini Muta je trenutnega župana Miroslava Vošnerja premagala Angela Mrak (64,46 %), v Kungoti je bila edina kandidatka Tamara Šnofl.

V občini Odranci bo na čelu po novem županja Barbara Ferenčak (67,44 %), v Poljčanah je v prvem krogu prepričljivo slavila zmago 38-letna Petra Vrhovnik (69,28 %). Spremembe bodo v občini Rečica ob Savinji, saj je tam v prvem krogu zmagala Majda Potočnik (55,71 %), V občini Črna na Koroškem ostaja županja Romana Lesjak (63,26 %), v občini Grad pa je bila izvoljena Cvetka Ficko (50,35 %).

V občini Domžale je v prvem krogu zmagala Renata Kosec, v občini Hrpelje - Kozina pa so občani s 67,83 odstotka znova podprli županjo Sašo Likavec Svetelšek. V Ljutomeru ostaja županja Olga Karba (62,78 %), v Osilnici pa je bila izvoljena Alenka Kovač.

V občini Lukovica bo županja še naprej Olga Vrankar (57,8 %), v občini Metlika pa je Darka Zevnika v prvem krogu premagala Martina Legan Janžekovič (62,26 %). Občani občine Ruše so nov mandat dodelili županji Urški Repolusk (60,73 %), v občini Vransko pa je z dobrimi 61 odstotki glasov zmagala Nataša Juhart.

Brez protikandidata ali protikandidatke so bile županja Kozjega Milenca Krajnc, županja Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj in Semiča Polona Kambič. Enako je bilo tudi v Solčavi, kjer županja ostaja Katarina Prelesnik, in v Svetem Andražu v Slovenskih goricah, kjer bo še naprej županja Darja Vudler Berlak.

Na četrtem mestu med strankami po številu izvoljenih županov so Socialni demokrati – predlagali pa so precej več kandidatov, 54. Najslabši izkupiček ima glede na razmerje med predlaganimi (51) in izvoljenimi župani Gibanje Svoboda – izvoljena je bila le ena županja, in sicer Alenka Kovač v Osilnici.

Druge uveljavljene stranke (Piratska stranka, Vesna, Levica, Zeleni Slovenije, SNS, Naša dežela, Dobra država, Konkretno in Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije) za zdaj niso osvojile županskih mandatov, treba pa je poudariti, da se to lahko spremeni, saj bo v kar nekaj občinah o mandatu odločal drugi krog.

Državna volilna komisija ob tem navaja še, da so druge politične stranke predlagale 39 kandidatov, izvoljenih je bilo šest.

Po delnih podatkih (marsikje glasovnice še preštevajo) je bila najuspešnejša na volitvah v mestne oz. občinske svete stranka SDS, ki je osvojila 496 mandatov, sledi ji Gibanje Svoboda s 402 mandatoma. Na tretjem mestu je stranka SD z 269 mandati, za njo NSi s 193 sedeži in SLS s 169 sedeži. Sledijo še Levica (22), Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije (10), Državljansko gibanje Resni.ca (8), Vesna – zelena stranka (4), Piratska stranka Slovenije (1), SNS (3), Konkretno (6) in Zeleni Slovenije (3), Dobra država in Naša dežela nista osvojili mandatov. Druge politične stranke oz. liste (to so pretežno liste, ki jih ustanovijo kandidati za župane) so skupno osvojile daleč največ, 759 sedežev.

DVK je v tej analizi upošteval le preštete glasovnice v občinah, v katerih so člane občinskih svetov volili po proporcionalnem volilnem sistemu.